Tranzacţii "fructuoase" cu bunurile statului

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 15 iulie 2008

Tranzacţii "fructuoase" cu bunurile statului

Ministerul Agriculturii şi Institutul de Cercetări Horticole "Horting" se acuză reciproc de interese imobiliare pe domeniul public al statului

Motivul: 6.200 de metri pătraţi în inima Capitalei

Ministerul Agriculturii se războieşte cu ins­titutul de cercetare "Horting" pentru un patrimoniu de circa 6.200 de metri pătraţi situat în centrul Capitalei. Reprezentanţii ministerului au pregătit un proiect de hotărâre de guvern care prevede trans­ferul unor imobile aflate în administrarea staţiunii de cercetare, în cea a Ministerului Agriculturii. Mutarea are la bază necesitatea efectuării unor lucrări de renovare şi consolidare la Palatului Minis­terului Agriculturii şi Dezvoltării şi se încadrează într-un program mai amplu care vizează o serie de locaţii care aparţin domeniului public al statului.

"În perioada care urmează clădirea (n.n. sediul Ministerului Agriculturii) va face obiectul unor lucrări de renovare şi consolidare care necesită evacuarea sa în totalitate", scrie în proiectul de lege. Printre locaţiile vizate de minister se regăseşte şi o parte din patrimoniul Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Indus­trializarea şi Marketingul Produselor Horticole "Horting". Potrivit actului normativ, imobilele nu fac obiectul unor cereri de retrocedare sau a unor litigii şi nu sunt utilizate la potenţialul de care dispun.

Cu toate acestea, reprezentanţii "Horting" susţin că nici măcar nu au fost consultaţi în această privinţă şi atrag atenţia că la originea acestei mutări s-ar afla doar interesele imobiliare ale unor politicieni. Deşi nu se pot opune unei astfel de mutări, Marian Bogoescu, directorul institutului "Horting", ne-a precizat că instituţia sa are în derulare o serie de proiecte, inclusiv cu Banca Mondială, care vor fi sortite eşecului în cazul înstrăinării bunurilor. "Băieţii vor să-şi facă plinul", ne-a spus Bogoescu, care a adăugat că o asemenea mutare ar implica atât acceptul "Horting" cât şi al Academiei Române.

La rândul său, secretarul general al Ministerului Agriculturii, Sorin Chelmu, ne-a precizat că instituţia sa a primit acceptul Academiei Române pentru efectuarea transferului.

Scandalul se mută în Justiţie

Scandalul dintre minister şi institutul de cercetare are mari şanse să se desfăşoare pe holurile tribunalelor. "Dacă vor să ne ia patrimoniul fără să ne consulte, nu am altă soluţie decât să îi dau în judecată", ne-a declarat Marian Bogoes­cu, revoltat de maniera în care Ministerul Agriculturii încearcă să preia o parte din patrimoniul institutului său, pe care a catalogat-o "măgărie". În replică, Sorin Chelmu ne-a precizat că va semnala procurorilor DNA orice tentativă de înstrăinare a patrimoniului, de către conducerea institutului de cercetare. "Trimit DNA peste ei dacă au lăsat clădirile în paragină ca să le vândă pe trei lei", a spus Chelmu.

Patrimoniu de lux

Bunurile administrate de "Horting" şi vizate de Ministerul Agriculturii sunt localizate în sectorul 4 al Capitalei, în apropierea Liceului Gheorghe Şincai.

Zona situată în vecinătatea centrului Bucureştiului are un potenţial imobiliar imens. Metrul pătrat este evaluat la 2.000 de euro, ne-a precizat Marian Bogoescu. Imobilele sunt localizate în strada Lânăriei nr. 93-95 şi stau pe o suprafaţă de 6265 de metri pătraţi. Potrivit anexei actului normativ, bunurile solicitate de minister pentru a muta APIA sunt: o hală de fabricate (459,4 mp), o centrală termică (314 mp), trei construcţii de cărămidă (3.600 mp), o construcţie metalică cu pereţi zid P (501,4 mp) şi un drum de 1390,14 mp. Şi în ceea ce priveşte starea imobilelor, părţile se contrazic reciproc.

Sorin Chelmu susţine că imobilele au o stare deplorabilă şi reclamă lipsa de investiţii din partea "Horting". La rândul său Marian Bogoescu ne-a explicat că bunurile au o importanţă deosebită pentru institut, mai ales în condiţiile în care are de desfăşurat o serie de programe cu Banca Mondială.

Serverele APIA, peste cercetare

În clădirile "Horting" din strada Lânăriei, se vor amplasa îndeosebi serverele APIA şi o parte din personal. Potrivit lui Chemlu, la APIA lucrează circa 6.000 de salariaţi, actualul sediu devenind neîncăpător pentru buna desfăşurare a derulării banilor europeni. Bogoescu ne-a confirmat că există o înţelegere cu APIA pentru mutarea unor activităţi, dar doar pe o suprafaţă de 400 de metri pătraţi, nu 6.200 cât măsoară patrimoniul "Horting" de lângă centru. Mai mult, Ciobanu Paraschiv, responsabil de probleme administrative la "Horting" ne-a precizat că sediul în care angajaţii APIA ar trebui să fie mutaţi este în strada Intrarea Binelui nr. 1A - sediul central al institutului, localizat la ieşirea din Bucureşti, şi nu în cel din centrul Capitalei.

Ce pierdem cu toţii

Transferul bunurilor de la institut către APIA va afecta cu siguranţă activitatea institutului de cercetare. Înfiinţat în 1967, pentru rezolvarea principalelor de cercetare şi valorificare a produselor horticole, "Horting" va urma, în scurt timp, soarta celorlalte institute de cercetare, respectiv înstrăinarea domeniului de activitate. Printre activităţile de bază ale centrului se regăsesc obţinerea de produse noi din legume şi fructe (pentru persoane vulnerabile), elaborarea şi revizuirea standardelor de calitate a produselor horticole proaspete şi procesate sau alinierea la condiţiile UE în ceea ce priveşte conţinutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, depozitarea şi transportul legumelor şi fructelor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb