Tratamentul orelor suplimentare - subiect sensibil, cu multiple implicaţii

Miscellanea / 23 septembrie 2019

Tratamentul orelor suplimentare - subiect sensibil, cu multiple implicaţii

Preocuparea pentru eficienţa afacerii şi pentru productivitate sporeşte atenţia angajatorilor cu privire la retenţia salariaţilor. În acest context, dincolo de îmbunătăţirea experienţei pe care angajaţii o au în relaţia cu angajatorul lor, respectarea cu stricteţe a drepturilor prevăzute de legislaţie nu poate fi neglijată. Angajatorii care nu respectă aceste drepturi riscă sancţiuni din partea autorităţilor şi, poate chiar mai important, să îşi piardă angajaţii.

Din punctul de vedere al prevederilor legale, sunt aspecte sensibile, care pot lăsa loc la interpretări subiective. Unul dintre ele este cel legat de tratamentul orelor suplimentare, transmite un comunicat remis Redacţiei noastre.

Prestarea de ore suplimentare este reglementată destul de clar în legislaţia românească, însă încadrarea timpului petrecut la locul de muncă peste program ca ore suplimentare lasă loc la interpretări.

Angajatul are dreptul să solicite compensaţii dacă angajatorul i-a cerut expres să rămână peste program sau dacă a acceptat tacit pe motiv că trebuie finalizat un proiect în regim de urgenţă şi angajatului i-ar fi fost imposibil să îndeplinească această sarcină în timpul normal de lucru.

Linia de demarcaţie este foarte fină, aşa că angajatorul trebuie să îşi pregătească foarte bine documentaţia pentru eventualitatea unui control din partea Inspecţiei Muncii. În caz contrar, există riscul să încaseze o amendă considerabilă, având în vedere că prevederile legale privind plata orelor suplimentare tocmai au fost modificate în Parlament. Dacă, în prezent, angajatorul riscă o amendă de până la 3.000 de lei pentru încălcarea reglementărilor privind orele suplimentare, indiferent de câţi angajaţi sunt în această situaţie sau despre câte ore este vorba, după intrarea în vigoare a noilor prevederi, amenda se va aplica pentru fiecare angajat aflat în această postură, transmite acelaşi comunicat.

Dincolo, însă, de sancţiunile din partea autorităţilor, perspectiva capitalului uman este una esenţială în acest subiect. Astfel, unul dintre aspectele importante este cel legat de retenţie. Dificultatea de a găsi un echilibru între viaţa personală şi cea profesională are sigur efect, chiar dacă nu imediat, asupra capacităţii angajatorului de a-i reţine pe cei cărora le solicită să presteze muncă suplimentară altfel decât aşa cum prevede legea aplicabilă.

Ca o consecinţă firească, urmează dificultatea de a atrage noi angajaţi, pentru că cei mai importanţi ambasadori ai brandului de angajator sunt chiar salariaţii existenţi.

În contextul în care experienţa angajaţilor este una dintre priorităţile angajatorilor atât pe plan local, cât şi pe plan global, iar concurenţa pe piaţa muncii este şi ea una globală, abordarea muncii suplimentare de către angajator poate deveni un element esenţial în decizia unui angajat de a părăsi un angajator, respectiv în decizia de a accepta o ofertă din partea unui angajator.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb