Trei companii, pe lista scurtă pentru Remin

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Companii #Industrie Extractivă / 19 iulie 2013

Trei companii, pe lista scurtă pentru Remin

Andrew Prelea, CEO-ul African Consolidated Resources: "Mineritul în regiune, o poveste de succes pentru Baia Mare şi România"

Trei companii şi-au manifestat interesul pentru redeschiderea minelor aflate în patrimoniul societăţii băimărene Remin, potrivit unor surse apropiate proiectului. "În urma anunţului pe care l-am lansat, am primit trei scrisori de intenţie, urmând ca în perioada următoare să ne întâlnim pe rând cu fiecare dintre ei pentru a evalua un posibil proiect la Baia Mare", ne-au declarat, ieri, oficialii de la Remin.

Printre investitorii care deja s-au interesat de relansarea activităţii de la Remin se află compania African Consolidated Resources (AFCR), care a încheiat, de curând, un memorandum de înţelegere cu societatea din Baia Mare, dar şi Metals Finance Limited, companie specializată în activităţi miniere prezentă în Australia şi Africa de Sud.

Memorandumul dintre AFCR şi Remin are o perioadă de valabilitate de şase luni, oferind posibilitatea desfăşurării activităţilor necesare de due-diligence.

Andrew Prelea, CEO al sucursalei AFCR din România, ne-a declarat, ieri, în exclusivitate: "Proiectul de due-dilligence evoluează aşa cum ne aşteptam. Analizele preliminare s-au încheiat, iar echipa de experţi călătoreşte în România la perioade regulate de timp pentru a ne atinge obiectivele în termenele stabilite".

Domnia sa ne-a mai spus că în ţara noastră vin patru experţi în mod frecvent, pentru perioade de 2-3 săptămâni, astfel încât pregătirea şi evaluarea proiectului minier de la Baia Mare să se desfăşoare conform programului: rapid şi eficient.

Totodată, Andrew Prelea a mai adăugat că, în prezent, compania efectuează un studiu de mediu pentru a observa în detaliu impactul asupra zonei.

"Acest studiu urmăreşte să identifice situaţia curentă a mediului, astfel încât proiectul să respecte reglementările de mediu ale României şi Uniunii Europene pentru a avea o poziţie solidă înspre revigorarea mineritului în regiune", a conchis CEO-ul de la African Consolidated Resources de la noi din ţară.

Alături de African Consolidated Resources mai este interesată şi compania Metals Finance Limited, companie specializată în activităţi miniere prezentă în Australia şi Africa de Sud.

Metals Finance, firmă înregistrată în Marea Britanie, are operaţiuni în Australia, Chile şi în Europa de Est, unde extrage nichel şi alte resurse neferoase.

În administrarea Remin Baia Mare se află 118 halde de mină care înmagazinează peste 4,7 milioane metri cubi de steril şi 18 iazuri de decantare a sterilelor de flotaţie.

Societatea băimăreană a intrat în proces de insolvenţă în anul 2009, principalul creditor fiind Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) care a preluat de curând creanţele de la Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală.

Comitetul creditorilor mai este format şi din societatea Electrica Furnizare Transilvania Nord şi Primăria municipiului Baia Mare.

Direcţia Generală a Finanţelor Publice Maramureş administra împreună cu Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, la societatea comercială Remin Baia Mare, creanţe în valoare totală de 475.337.000 lei.

Pentru relansarea activităţii de minerit, Ministerul Economiei a decis modificarea legii minelor, astfel încât perimetrele miniere aflate în conservare sau închise să poată fi deschise.

Potrivit declaraţiilor lui Varujan Vosganian, prin modificarea Legii minelor, vor putea fi demarate negocierile cu investitorii în vederea redeschiderii perimetrelor aflate în conservare sau închise, evitându-se, astfel, intrarea în faliment a unor companii de profil cum ar fi Remin Baia Mare.

Werco Trade AG a preluat depozitele de pirită de la Remin

Guvernul a vândut, recent, depozitele de pirită ale Remin cu 53 milioane de dolari unei firme de trading din Elveţia, potrivit preşedintelui Autorităţii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) Adrian Constantin Volintiru. Acesta a declarat că tranzacţia se înscrie în "noua optică a Guvernului" de optimizare a veniturilor.

Licitaţia pentru vânzarea piritei a fost organizată de administratorii judiciari în 21 martie, iar contractul a fost semnat în primele zece zile de la adjudecare.

Werco Trade AG a plătit 105 dolari pe tonă şi şi-a asumat plata în rate a întregii cantităţi de pirită, pe măsură ce o va ridica de la Remin. Compania din Baia Mare are în depozite 500.000 de tone de pirită.

"Capacitatea estimată fiind de 15.000 tone pe lună, ridicarea întregii cantităţi de prirită înregistrată în evidenţa contabilă este estimată la 33 de luni. Cumpărătorul şi-a asumat ridicarea întregii cantităţi în maxim patru ani de la semnarea contractului de vânzare-cumpărare. Până în prezent, adjudecatarul a realizat deja plata pentru primele două tranşe, de 15.000 de tone de pirită fiecare, prima tranşă urmând a fi ridicată", potrivit AAAS.

Pentru prima tranşă, firma elveţiană a plătit 1,6 milioane de dolari (106,7 dolari pe tonă), iar pentru a doua preţul a fost stabilit la 1,55 milioane de dolari (103,8 dolari pe tonă).

Piritele provin de la mina Şuior şi conţin peste 12 grame de aur pe tonă.

Werco Trade este un comercializant de mărfuri din Elveţia, cu activităţi în România, Polonia, Ucraina.

Preşedintele companiei elveţiene Werco Trade, Marco Wermelinger, a mai desfăşurat diverse activităţi în ţara noastră, încă din 2008 împreună cu alţi doi oameni de afaceri români.

Surse din piaţă afirmă că elveţienii de la Werco Trade ar fi avut legături strânse cu fostul director executiv de la Romaltyn, Nicoale Trifa care a deţinut şi funcţia de director import - export de la compania Remin Baia Mare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb