Numărul deceselor înregistrate în rândul pacienţilor din România, infectaţi cu virusul gripal AH1N1, a ajuns la 85, în ultimele două zile fiind confirmate 116 cazuri noi de îmbolnăvire şi alte trei decese, potrivit ultimelor bilanţuri comunicate de Ministerul Sănătăţii, informează HotNews.
De vineri până sâmbătă, două persoane au murit în urma infectării cu virusul AH1N1 şi au fost diagnosticate 106 cazuri noi, cele mai multe fiind înregistrate în Bucureşti (33) şi în judeţul Prahova (17). Mai mult, de sâmbătă până duminică, o altă persoană a decedat din cauza virusului şi au fost confirmate 10 noi cazuri de îmbolnăvire.
Astfel, de la apariţia pandemiei, în România au fost confirmate 6.177 de cazuri de infectare cu virusul AH1N1.
• Peste 5.000 de bucureşteni au fost imunizaţi sâmbătă
Sute de oameni s-au aşezat la coadă în această dimineaţă în Capitală, pentru a se vaccina contra gripei porcine, după ce sâmbătă numărul celor care s-au imunizat a fost de 5.475, cel mai mare de la începerea campaniei naţionale de vaccinare.
Patru mari centre de vaccinare împotriva virusului gripei AH1N1 funcţionează în prezent în Capitală: la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş", Spitalul Colentina, Spitalul de Oftalmologie Lahovari şi Spitalul Fundeni. Cabinetele de vaccinare organizate în cele patru unităţi sanitare din Bucureşti vor fi deschise astăzi până la orele 15.00.
Alte două centre de vaccinare contra gripei porcine vor fi deschise, luni, de Ministerul Sănătăţii, la Institutul "Cantacuzino" şi la Institutul de Sănătate Publică, după ce în ultimele zile mii de bucureşteni au cerut să fie imunizaţi. De asemenea, un nou centru de vaccinare gratuită contra gripei porcine va fi deschis, luni, în pasajul Universităţii, de către Primăria Capitalei.
Mai mult, primarul general Sorin Oprescu a declarat că, începând de luni dimineaţă, vor funcţiona centre de vaccinare împotriva gripei AH1N1 în toate cele 18 spitale aflate în administrarea municipalităţii şi în campusurile universitare.
Autorităţile recomandă vaccinarea ca fiind cel mai eficient mijloc de prevenire a infectării. Medicii de familie sunt obligaţi să vaccineze contra gripei porcine fiecare persoană care îi solicită, în caz contrar ei fiind sancţionaţi de Ministerul Sănătăţii, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, care a precizat că vaccinul nu are efecte adverse semnificative, fiind o metodă sigură de apărare.