Treichl: Reacţia lui Traian Băsescu este de înţeles, orice preşedinte doreşte finanţarea economiei

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 noiembrie 2011

Declaraţia preşedintelui Traian Băsescu privind eventuala limitare a expunerilor băncilor austriece în România este de înţeles, având în vedere că orice şef de stat doreşte ca băncile cu prezenţă locală să finanţeze economia, apreciază directorul general al Erste Bank, Andreas Treichl.

"Cred că reacţia lui este foarte de înţeles. Dacă sunt preşedintele statului, vreau să am în interior bănci care sunt dispuse să sprijine creşterea economică a ţării", a declarat Treichl, citat de Mediafax.

Preşedintele Băsescu a declarat, ieri, că băncile statelor europene au obţinut "profituri uriaşe" în România, iar dacă se pregătesc să o lase nefinanţată în criză este "lipsă de fair-play", el spunând că vrea să creadă că statele venite mai târziu în UE nu vor fi puse să plătească "lăcomia" băncilor.

"Vreau să cred că anunţul Băncii Centrale a Austriei privind scăderea fluxurilor de capital către statele din zona non-Euro a fost o eroare sau o neînţelegere a efectelor", a adăugat Traian Băsescu.

Banca Naţională a Austriei a emis săptămâna trecută o serie de instrucţiuni prin care condiţionează avansul creditării la subsidiare de creşterea refinanţărilor locale, în principal prin depozite, dar şi prin emisiuni pe piaţa locală şi fonduri de la instituţii supranaţionale precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) sau Banca Europeană pentru Investiţii.

Astfel, susbsidiarele care sunt expuse în mod deosebit trebuie să se asigure că raportul dintre noile împrumuturi şi refinanţarea locală (raportul dintre credite şi depozite incluzând refinanţarea locală) să nu depăşească 110%, ceea ce echivalează cu posibilitatea de a finanţa cu un euro o sucursală dacă aceasta atrage 10 euro din piaţa locală.

"Vreau să nu fim în situaţia de a le aduce aminte prietenilor europeni cât au condiţionat accesul României în UE de privatizarea sistemului bancar. Domnilor, aţi obţinut profituri uriaşe în România din 2000 şi până în 2009, iar azi dacă vă pregătiţi cumva să lăsaţi economia românească nefinanţată în perioadă de criză, vom considera o lipsă de fair-play în relaţia cu România. Vreau să cred că acest lucru nu se va întâmpla, că nu vom fi puşi ţări care am venit mai târziu în UE să plătim factura lăcomiei sistemelor bancare, a lăcomiei, a imprudenţei, a lipsei de responsabilitate de pe vremea când dădeau credite cu buletinul. S-au creat mecanisme europene de capitalizare a băncilor şi apelul meu este să apelaţi la aceste mecanisme şi nu la sugrumarea economiei româneşti, prin diminuarea fluxurilor de capital necesare atât bugetului de stat, cât şi mai ales economiei private", a avertizat preşedintele Băsescu.

Treichl: Banca Austriei trebuie să convină cu băncile centrale asupra măsurilor pe care le propune

Orice reglementare din partea Băncii Naţionale a Austriei va trebui agreată cu băncile centrale din ţările vizate, afirmă directorul general al Erste Bank, Andreas Treichl, adăugând că îmbunătăţirea lichidităţii trebuie realizată într-o manieră inteligentă, fără să afecteze creşterea din regiune.

"În principiu, a solicita sistemului bancar din Europa Centrală şi de Est să se asigure că situaţia lichidităţii băncilor şi a ţărilor se îmbunătăţeşte este un lucru benefic. Cu asta suntem de acord şi, în acest punct, suntem total în linie cu Banca Naţională a Austriei. Dar este ceva ce trebuie făcut foarte atent şi foarte inteligent. Dacă citiţi cu atenţie declaraţia băncii centrale, veţi vedea că ei includ faptul că pentru anumite credite din aceste ţări, respectiv infrastructura şi alte alte proiecte, finanţarea va continua să fie în euro, şi, desigur, aceste resurse în euro trebuie aduse în România (...) A fost un punct foarte important pentru noi, iar banca centrală a fost de acord", a spus Treichl.

Deşi se declară în favoarea principiilor enunţate de reglementatorii austrieci, întărirea cerinţelor de capital şi un mai bun management al lichidităţii, şeful Erste spune că băncile nu şi-au dat acordul pe propunerile Băncii Austriei aşa cum au fost date publicităţii.

Banca Naţională a Austriei a emis săptămâna trecută o serie de instrucţiuni prin care condiţionează avansul creditării la subsidiare de creşterea refinanţărilor locale, în principal prin depozite, dar şi prin emisiuni pe piaţa locală şi fonduri de la instituţii supranaţionale precum Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) sau Banca Europeană pentru Investiţii.

Astfel, susbsidiarele care sunt expuse în mod deosebit trebuie să se asigure că raportul dintre noile împrumuturi şi refinanţarea locală (raportul dintre credite şi depozite incluzând refinanţarea locală) să nu depăşească 110%, ceea ce echivalează cu posibilitatea de a finanţa cu un euro o sucursală dacă aceasta atrage 10 euro din piaţa locală.

"Am solicitat Băncii Naţionale a Austriei ca orice măsură să fie discutată şi să fie în total acord cu băncile centrale care ar urma să fie afectate de eventualele decizii (...) Ceea ce sper foarte mult este că, după aceste declaraţii, băncile centrale din regiune vor sta împreună să lucreze la o soluţie bună pentru totată lumea. Pentru că ceea ce are nevoie regiunea, inclusiv România, pentru anii următori este o şansă de a creşte, şi această şansă trebuie să fie oferită de către bănci", a continuat Treichl.

Întrebat dacă propunerea enunţată de Banca Naţională a Austriei nu încalcă prevederile Tratatului UE în ceea ce priveşte libera circulaţie a capitalurilor, directorul Erste Bank a spus că n-ar merge atât de departe, dar a arătat că multe ţări din Europa au reacţionat într-un mod protecţionist.

"Din nefericire, acum vedem o serie de evoluţii în UE care sunt complet în opoziţie cu scopul pentru care a fost contruită Uniunea Europeană. Suntem în criză, iar în această criză vedem o puternică tendinţă în toate ţările europene de a se închide şi de a se asigura că totul este bine în interior. Aceste ţări care au suficiente lichidităţi încearcă să le blocheze şi să se asigure că aceste licidităţi nu vor migra în ţări care au lichiditate scăzută. Cred că aceasta este problema reală pe care o avem în Europa", a adăugat Treichl.

În opinia oficialului Erste Group, problemele din Europa nu vor putea fi rezolvate decât prin conlucrarea politicienilor, bancherilor şi reglementatorilor.

"Trebuie să se aşeze şi să lucreze împreună şi nu unul împotriva celuilalt. Asta este valabil pentru toate cele trei categorii. Regelementatorii nu trebuie să ia măsuri fără să le agreeze cu bancherii şi politicienii. Politicienii trebuie să nu acţioneze împotriva bancherilor, iar bancherii nu trebuie să acţioneze împotriva politicienilor. Aceast lucru este esenţial pentru moment. Aceste trei profesii trebuie să lucreze împreună acum. Dacă n-o vor face, problemele din Europa şi din România sau alte state nu vor fi rezolvate", a conchis Treichl.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb