TriGranit a fost preluată de investitori americani, dar fără portofoliul din România

Ziarul BURSA #Companii / 11 august 2015

Compania americană Texas Pacific Group (TPG) a achiziţionat TriGranit, cea mai de succes firmă ungară din domeniul dezvoltării imobiliare, însă tranzacţia nu include şi portofoliul din România, potrivit presei din Ungaria, citate de Mediafax. TriGranit era deţinută de Demjan Sandor, unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din Ungaria.

Tranzacţia vizează operaţiunile din Polonia şi Slovacia ale TriGranit, precum şi unele proiecte din Ungaria şi Croaţia, respectiv, TriGranit Platform, conform portfolio.hu. În urma achiziţiei TPG intenţionează să creeze cea mai mare companie de investiţii, dezvoltare şi management din regiune.

"În tranzacţie nu sunt afectate WestEnd City Center, clădirea de birouri Polus şi Arena Sport Papp Laszlo, şi portofoliul din România, respectiv Croaţia", a declarat directorul de investiţii al TriGranit Szabo Zsolt, potrivit portalului nepszava.hu.

În urma vânzării, Sandor va păstra o parte din fosta companie care va funcţiona sub numele de Granit Management.

"Un dezvoltator imobiliar este precum o fabrică de maşini, se dezvoltă şi apoi se vinde către investitori puternici. Uneori păstrezi una sau două clădiri, de exemplu WestEnd City Centre din Budapesta, care este unică în lume datorită clasificării sale unice", a spus Demjan Sandor.

Deşi preţul de vânzare nu a fost făcut public, portfolio.hu notează că acesta ar fi de peste 500 de milioane de euro, cam cât toată piaţa ungară la un loc, cu excepţia TriGranit.

Tranzacţia va fi finalizată în luna octombrie.

Granit Management se va dezvolta în continuare, atât în Ungaria cât şi în regiune, asta deşi capitalul de care dispune este mai mic decât cel al TPG. Negocierile pentru vânzarea TriGranit au durat mai bine de un an.

Sandor Demjan a preluat în 2013 integral mallul Atrium Center din Arad, dezvoltat de compania Atrium Centers, condusă de Michael Israeli.

Demjan, care a dezvoltat şi mallul Polus din Cluj, controla 50% din Atrium Arad încă din 2010, de la deschiderea proiectului, când investitorii au cedat 50% către firma de construcţii Arcadom, controlată de Demjan.

TriGranit a fost implicat în mai multe proiecte din România în anii de boom ai pieţei imobiliare, inclusiv în dezvoltarea mall-ului Maritimo din Constanţa (care a fost finalizat de Immofinanz), dar cel mai important proiect al său propus în România a fost Esplanada de pe Bulevardul Unirii din Bucureşti, un parteneriat public-privat care însă nu a mai fost pus în practică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb