Trump doreşte crearea unei "comisii pentru educaţie patriotică" în şcoli

A.P.
Internaţional / 22 septembrie 2020

Trump doreşte crearea unei "comisii pentru educaţie patriotică" în şcoli

Preşedintele Donald Trump a declarat zilele trecute că va forma o comisie naţională pentru promovarea "educaţiei patriotice" şi a anunţat crearea unei program financiar de sprijin pentru dezvoltarea unui "curriculum pro-american," susţinând că şcolile din Statele Unite îndoctrinează copiii cu o agendă de stânga ostilă părinţilor fondatori ai naţiunii şi descriind eforturile de educare a elevilor despre rasism şi sclavie ca o insultă la principiile pe care s-a format ţara, scrie g4media.

Analiştii sustin că mişcarea este în mare măsură politică şi vine ca o reacţie la eforturile din ce în ce mai agresive al unor intelectuali si profesori liberali pentru ca şcolile să predea o istorie a Statelor Unite care recunoaşte mai bine sclavia şi rasismul sistemic din societatea americană. Democraţii şi activiştii de stânga s-au grăbit să critice iniţiativa liderului de la Casa Albă, pe care o compară cu Hitlerjugend, organizaţia de tineret a Partidului Nazist din Germania.

În discursul ţinut la Arhivele Naţionale de la Washington, în faţa copiilor originale ale Constituţiei şi Declaraţiei de Independenţă, Trump a denunţat ceea ce el a numit "o pânză răsucită de minciuni" care este predată în şcolile din Statele Unite despre rasismul sistemic din societatea americană, numindu-l "o formă de abuz asupra copiilor".

"Predarea acestei doctrine oribile copiilor noştri este o formă de abuz asupra copiilor, în cel mai adevărat sens," a spus Trump, reluând teme dintr-un discurs pe care l-a ţinut în iulie la Muntele Rushmore, atunci când a marcat Ziua Independenţei Statelor Unite. "De mulţi ani, radicalii au confundat tăcerea americanilor cu slăbiciunea. Se înşeală. Nu există o forţă mai puternică decât dragostea unui părinte pentru copiii lui. Iar mamele şi taţii patrioţi vor cere ca copiii lor să nu mai fie hrăniţi cu minciuni oribile despre această ţară."

Trump a denunţat "mişcarea radicală" care lucrează împotriva unei versiuni "mai măgulitoare" a istoriei SUA drept eforturile democraţilor de a defăima ţara pentru câştiguri politice.

Analiştii au afirmat că declaraţiile preşedintelui reflectă criticile tot mai puternice în rândul republicanilor împotriva mişcărilor recente de a spune o versiune "mai echilibrată" a istoriei Statelor Unite, incluzând contributia adusa de munca sclavilor, precum şi lipsa de drepturi şi rasismul sistemic împotriva minorităţilor. În particular, republicanii se declară revoltaţi de "1619 Project," un proiect al publicaţiei New York Times, ce este o colecţie de articole şi eseuri care susţin că adevăratul an fondator al naţiunii americane este 1619, anul în care sclavii africani au fost aduşi pe ţărmurile a ceea ce urma să devină Statele Unite. "1619 Project" este câştigător al Premiului Pulitzer.

Trump a declarat că acest proiect învaţă lumea în mod greşit că Statele Unite au fost întemeiate pe principiile "opresiunii, nu libertăţii." "Teoria critică a raselor, Proiectul 1619 şi cruciada împotriva istoriei americane sunt propagandă toxică, otravă ideologică care, dacă nu este eliminată, va dizolva legăturile civice care ne leagă. Ne va distruge ţara," a afirmat preşedintele.

Trump a spus că şcolile trebuie să se concentreze în schimb pe "moştenirea din 1776," atunci când coloniile americane şi-au declarat independenţa faţă de Marea Britanie. Preşedintele a declarat că comitetul nou format va fi numit "1776 Commission," o altă înţepătură la proiectul celor de la New York Times. "Părinţii americani nu vor accepta îndoctrinarea în şcolile noastre, cultura anulării la locul de muncă sau reprimarea credinţei, culturii şi valorilor tradiţionale în spaţiul public," a afirmat liderul de la Casa Albă. Cultura anulării (cancel culture) la care s-a referit Trump este fenomenul promovat de stânga liberală şi progresistă din America prin care se "anulează" persoane, branduri, emisiuni, cărţi sau filme din cauza a ceea ce unii consideră a fi remarci sau ideologii ofensatoare, rasiste sau controversate.

Liderul de la Casa Albă a spus că "1776 Commission" va promova "un curriculum pro-american care sărbătoreşte adevărul despre marea istorie a naţiunii noastre," despre care a afirmat că va încuraja profesorii să înveţe elevii despre "miracolul istoriei americane." Comisia va fi însărcinată cu sărbătorirea celor 250 de ani de la fondarea Americii. De altfel, Trump a făcut aceste remarci de Constitution Day, care a marcat 233 de ani de la semnarea Constituţiei Statelor Unite în 1787.

Într-un atac la rivalul său democrat, fostul vicepreşedinte Joe Biden, Trump a spus că va adăuga o statuie a lui Caesar Rodney în parcul National Garden of American Heroes - o propunere pe care a făcut-o pentru prima dată în discursul său de la Mount Rushmore din iulie. O statuie a lui Rodney, un proprietar de sclavi care a semnat Declaraţia de Independenţă, a fost îndepărtată din centrul oraşului Wilmington (Delaware) în această vară, pe fondul protestelor împotriva brutalităţii poliţiei şi a rasismului sistemic.

Trump l-a criticat atunci pe Biden pentru că nu a vorbit despre acest lucru, Wilmington fiind oraşul unde îşi are reşedinţa candidatul democrat. (Alături de statuia lui Rodney, oficialii au mai îndepărtat şi o statuie reprezentându-l pe Cristofor Columb).

Reamintim că statuile care aduc un omagiu Confederaţiei şi altor proprietari de sclavi au fost printre cele mai fierbinţi subiecte în războiul cultural pe care Trump şi aliaţii săi îl duc împotriva democraţilor şi care au fost scoase la lumină de protestele declanşate după moartea afro-americanului George Floyd. Acesta a murit la 25 mai, de Memorial Day, în timp ce se afla în custodia poliţiei din Minneapolis (Minnesota), după ce un ofiţer alb a ţinut genunchiul pe gâtul sau pentru mai mult de 8 minute. Incidentul, care a fost înregistrat cu telefoanele mobile de mai mulţi martori, a dus la arestarea ofiţerului care şi-a ţinut genunchiul pe gâtul lui Floyd şi a celor trei colegi de-ai săi prezenţi în momentul tragediei, notează g4media.

Manifestaţiile declanşate pentru a denunţa brutalitatea unor poliţişti albi împotriva membrilor comunităţii afro-americane s-au extins ulterior în sute de oraşe americane, iar multe dintre ele au devenit violente, provocand moartea mai multor persoane, rănirea a sute de demonstranţi şi poliţişti, arestarea a mii de manifestanţi, precum şi distrugerea şi incendierea a numeroase magazine, restaurante, bănci şi mici afaceri. În numeroase oraşe, demonstranţii au dărâmat, vopsit sau deteriorat statui ale unor personaje istorice considerate "rasiste şi ofensatoare."

Preşedintele Trump a acuzat "stânga" americană, ajutată de mass-media şi corporaţii pe care nu le-a numit, pentru "un asalt corupt şi violent asupra forţelor de ordine" şi a declarat că protestele violente din ultimele luni "sunt rezultatul direct al unor decenii de îndoctrinare de stânga în şcolile noastre."

Strategia lui Trump

Unele voci au afirmat că observaţiile de săptămâna trecută ale preşedintelui referitoare la "educaţia patriotică" ce trebuie promovată în şcolile americane se înscriu în aceesi strategie recenta a liderului de la Casa Albă de a denunţa comentariile privind "rasismul sistemic" şi "privilegiul albilor" din societatea americană, precum şi "îndoctrinarea de stânga" promovată în şcolile americane. De exemplu, în alocuţiunea ţinută la Muntele Rushmore, de Ziua Independenţei, Trump a afirmat că elevii sunt "învăţaţi să-şi urască propria ţară" în şcolile publice.

Ulterior, în discursul de la Convenţia Naţională Republicană, preşedintele s-a angajat "să restabilească pe deplin educaţia patriotică." Iar luna trecută, vorbind despre protestele care au izbucnit în oraşele SUA din cauza brutalităţii poliţiei, el a acuzat din nou şcolile. "Ceea ce vedem astăzi este un rezultat al îndoctrinării de stânga în şcolile şi universităţile naţiunii noastre. Mulţi tineri americani au fost hrăniţi cu minciuni despre faptul că America este o naţiune ticăloasă afectată de rasism," a afirmat Trump.

The Hill a scris că preşedintele şi unii dintre principalii săi consilieri au respins constant ideea că există rasism sistemic în Statele Unite. "Îmbrăţişăm viziunea lui Martin Luther King în care copiii nu sunt judecaţi după culoarea pielii, ci după conţinutul caracterului lor. Stânga încearcă să distrugă această frumoasă viziune şi să împartă americanii în funcţie de rasă în serviciul puterii politice," a declarat Trump la Arhivele Nationale. "Văzând fiecare problemă din perspectiva rasei, ei vor să impună o nouă segregare şi nu trebuie să permitem ca acest lucru să se întâmple," a adăugat el.

De altfel, Administraţia Trump a instruit recent agenţiile federale să pună capăt atelierelor şi şedinţelor de sensibilitate rasială care abordează subiecte precum privilegiul albilor şi teoria critică a raselor, numindu-le "propagandă anti-americană care învrăjbeşte."

G4Media.ro a prezentat recent un exemplu cu un astfel de atelier organizat de Seattle, unul dintre cele mai liberale oraşe din Statele Unite. În iunie, municipalitatea din metropolă a organizat o sesiune de pregătire profesională segregată pentru angajaţii albi, în care aceştia au fost instruiţi cum să "îşi anuleze calitatea de albi" şi să-şi afirme "complicitatea în rasism." Intitulată Interrupting Internalized Racial Superiority and Whiteness, sesiunea de pregătire a fost susţinută de Office of Civil Rights (Biroul Drepturilor Civile) pe 12 iunie.

Unul dintre documentele distribuite anterior participanţilor a afirmat că "rasismul nu este vină noastră, dar noi suntem responsabili," în timp ce altul susţinea că angajaţii albi trebuie să renunţe "la pământ" şi la "securitatea lor fizică garantată" pentru "a fi complici" la justiţia rasială.

Acuzaţiile stângii americane

În urma remarcilor făcute de preşedintele Trump la Arhivele Naţionale, expresiile "Trump Youth" şi "Hitler Youth" au devenit virale pe Twitter. Democraţii şi activiştii de stânga l-au acuzat pe liderul de la Casa Albă că noul proiect educaţional promovat prin "1776 Commission" este similar cu îndoctrinarea tinerilor din Germania nazistă şi că va promova şi mai mult naţionalismul în instituţiile americane de învăţământ. (Hitlerjugend a fost, între 1933 şi 1945, singura organizaţie oficială de tineret a băieţilor din Germania cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani. Tineretul Hitlerist a fost parţial o organizaţie paramilitară). Nu este de altfel prima data cand stânga americana îl compara pe presedintele Trump cu Adolf Hitler, iar politicile sale cu cele ale nazistilor si autocratilor.

În plus, criticii au subliniat faptul că guvernul federal nu are nicio putere asupra curriculumului predat în şcolile locale, observaţiile preşedintelui fiind, susţin aceştia, făcute din raţiuni pur electorale. Comentatorii de stânga au punctat că, în timp ce este implicat în campania de realegere ca preşedinte, Trump a descris constant drept "trădare" educaţia care examinează eşecurile naţiunii americane. Prin această poziţionare, el a încercat să-şi mobilizeze baza electorală şi să profite de ostilitatea multor americani faţă de protestatarii care au ieşit în stradă pentru a denunţa nedreptatea rasială şi brutalitatea poliţiei. Argumentul său este acela că orice critică a Statelor Unite, chiar şi a sclaviei, este nepatriotică şi anti-americană, susţin criticii săi, conform g4media.

Washington Post a scris, citându-l pe Andrew Hartman, profesor de istorie la Illinois State University, specialist în războaiele culturale, că linia de atac a lui Trump face parte dintr-un efort de decenii al activiştilor conservatori care vizează şcolile publice. De exemplu, părinţii conservatori au atacat şcolile pentru că predau educaţie sexuală pe care o consideră imorală sau pentru că le cer copiilor să citească cărţi pe care le consideră ca fiind prea sinistre. "Aceasta a devenit o bază a mişcării conservatoare încă din anii '70 - că şcolile publice sunt laice, că şcolile publice sunt liberale sau chiar radicale şi că şcolile publice distrug materialul din care e făcută America," a spus Hartman.

Publicaţia a notat că apelurile lui Trump pentru ca şcolile să sublinieze excepţionalismul american se confruntă cu eforturile depuse de elevi şi profesori pentru a include mai multe voci şi perspective în educaţia istorică. Elevii din diferite regiuni ale Americii şi-au îndemnat şcolile să predea mai multă istorie neagră şi să aloce mai multe cărţi scrise de autori negri. Jurnaliştii au dat-o ca exemplu pe Amina Salahou, o elevă de la Nottingham High din Syracuse (New York), care este parte a unei campanii de "decolonizare a educaţiei." Fată a unor imigranţi africani, ea s-a plâns că cursurile de istorie au fost "prea mioape."

"Cu siguranţă am aflat doar despre America Albă," a spus Salahou, care susţine că ea şi alţi elevi doresc să vadă cursuri care să evidenţieze realizările şi contribuţiile negrilor americani şi să prezinte vocile oamenilor marginalizaţi. "Decolonizarea curricumului înseamnă pledarea pentru o reprezentare mai mare sau egală a perspectivelor diferite. Înseamnă să le oferi elevilor şansa de a se vedea în istorie," a afirmat Salahou.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ha ha ... si uite cum se socializeaza imperiul capitalist al USA devenind treptat o forma de socialism imbracat in haine capitaliste.

    Acest imperiu este sortit sa piara in 100 de ani... se observa tot mai accentuat o forma de totalitarism in tara lor; o forma de a face bani din tat in judecata pe oricine; o forma de a taxa exagerat averile oamenilor din patura de mijloc... este o forma de asuprire clasa de mijloc in timp ce bogatii devin mai bogati. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb