Fostul preşedinte american Donald Trump a depus plângere ieri împotriva ex-contracandidatei sale Hillary Clinton şi a altor membri de vârf ai Partidului Democrat, afirmând că l-au acuzat pe nedrept de complicitate cu Rusia înaintea alegerilor din 2016, relatează AFP, potrivit Agerpres.
"La apropierea alegerilor prezidenţiale din 2016, Hillary Clinton şi colaboratorii au orchestrat un plan de neimaginat - un plan şocant ce constituie un afront la democraţia acestei naţiuni", afirmă plângerea de 108 pagini depusă în statul Florida.
"Acţionând concertat, acuzaţii au conspirat cu rea-credinţă pentru a construi o naraţiune falsă potrivit căreia oponentul lor republican, Donald Trump, era de convenienţă cu o ţară străină ostilă", adaugă documentul.
"Acţiunile întreprinse în cadrul planului lor - falsificarea de probe, înşelarea forţelor de ordine şi servirea de accesul la surse de date foarte sensibile - sunt atât de scandaloase, subversive şi incendiare, încât până şi evenimentele de la Watergate pălesc prin comparaţie", se mai spune în plângere, cu referire la scandalul ce a condus la demisia preşedintelui Richard Nixon în 1974.
Donald Trump cere să-i fie acordate despăgubiri de cel puţin 24 milioane de dolari.
Pe lângă Hillary Clinton, plângerea îi mai vizează pe John Podesta, fostul ei director de campanie, pe James Comey, fost director al FBI, dar şi pe ex-spionul britanic Christopher Steele, care, înaintea alegerilor, întocmise un dosar menit să conţină informaţii compromiţătoare despre Donald Trump.
Miliardarul a susţinut în repetate rânduri că dosarul Steele era un "fals", iar New York Times a stabilit că nu existau dovezi care să coroboreze multe dintre afirmaţii.
Un analist rus, care a fost una din sursele lui Christopher Steele, a fost între timp inculpat pentru mărturie falsă în SUA, fiind acuzat că i-a minţit pe anchetatorii federali ai cazului.
Procurorul special Robert Mueller anchetase o posibilă ingerinţă rusă în campania din 2016, dezvăluind mai multe întâlniri între ruşi şi consilieri ai candidatului republican. El a precizat însă că nu a strâns dovezi ale unui complot între Moscova şi echipa de campanie a lui Trump.
Un raport publicat de o comisie a Senatului a pus de asemenea în lumină numeroase contacte între echipa lui Trump şi responsabili ruşi, fără a merge însă până la a confirma existenţa unui complot.
Potrivit comisiei, "accesul de nivel înalt şi disponibilitatea" lui Paul Manafort, unul dintre directorii de campanie ai lui Trump, "de a împărtăşi informaţii cu persoane strâns afiliate serviciilor de informaţii ruse (...) au reprezentat o ameninţare gravă de contrainformaţii".