Trump restrânge intrarea studenţilor chinezi în SUA

I.A.
Politică / 30 mai 2020

Trump restrânge intrarea studenţilor chinezi în SUA

Preşedintele american Donald Trump apreciază că ceea ce a făcut China în Hong Kong este "o tragedie" pentru lume, a anunţat restricţii de intrare pe teritoriul american a studenţilor americani şi a cerut o anchetă cu privire la companii chineze cotate în Statele Unite, relatează AFP, conform News.ro.

Beijingul "nu şi-a respectat promisiunea făcută lumii de a asigura autonomia Hong Kongului", a denunţat el într-o scurtă declaraţie, ieri, în grădina Casei Albe. "Este o tragedie pentru poporul din Hong Kong, pentru China şi pentru întreaga lume", a apreciat el.

Statele Unite denunţă de mai mult zile o lege controversată cu privire la securitatea naţională pe care Beijingul vrea să o impună la Hong Kong. SUA consideră că este vorba despre o modalitate deghizată de a pune căluş opoziţiei din fosta colonie britanică şi de a eroda libertăţile, ceea ce China dezminte.

Trump şi-a afişat voinţa de a "securiza cercetarea universitară vitală ţării" şi a anunţat, ieri, suspendarea intrării în ţară a "anumitor cetăţeni din China pe care noi i-am identificat drept potenţiale riscuri la adresa securităţii".

Locatarul Casei Albe a rămas însă evaziv cu privire la amploarea exactă a acestei decizii şi cu privire la numărul studenţilor care ar putea fi vizaţi.

Potrivit Institutului Educaţiei Internaţionale (IIE), chinezii sunt cei mai numeroşi studenţi în Statele Unite - aproape 370.000 în 2018-2019, reprezentând o treime din total.

De asemenea, Trump le-a cerut ieri colaboratorilor săi să ancheteze cu privire la întreprinderi chineze cotate în Statele Unite, pe fondul unor tensiuni tot mai puternice cu Beijingul.

"Îmi instruiesc grupul de lucru prezidenţial însărcinat cu pieţele financiare să studieze practicile divergente ale întreprinderilor chineze cotate pe pieţele financiare din Statele Unite cu scopul de a proteja investitorii americani", a anunţat Trump într-o alocuţiune în care a detaliat măsuri de retorsiune vizând Beijingul pe care Washingtonul îl acuză de încălcarea statutului autonom al Hong Kongului.

"Societăţile de investiţii nu ar trebui să-şi supună clienţii unor riscuri ascunse şi inutile prezentate de întreprinderi chineze care nu joacă după aceleaşi reguli. Americanii au dreptul la un tratament echitabil şi transparent", a subliniat Trump.

Peste 150 de întreprinderi din China sunt cotate în Statele Unite, şi aveau 1.200 de miliarde de dolari capitalizare în 2019, potrivit Congresului american.

Unul dintre numele grele care figurează pe listă este Alibaba, un gigant al comerţului online, care a realizat în 2014 cea mai mare intrare pe Bursă din toate timpurile la Wall Street, de 25 de miliarde de dolari.

Senatul american a adoptat recent un text care, dacă este adoptat de Camera Reprezentanţilor, va obliga întreprinderile chineze să dovedească faptul că nu se află sub controlul statului şi să respecte regulile contabile americane, riscând astfel să-şi piardă cotarea.

Reţeaua de cafenele Luckin Coffee, rivala chineză a gigantului american Starbucks în China, anunţa la jumătatea lui mai că Nasdaq i-a cerut să se retragă de pe Bursa de la New York, în urma unui scandal în centrul căruia s-a aflat o fraudă uriaşă, care a zguduit societatea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb