Preşedintele american Donald Trump şi-a exprimat speranţa ieri, în cadrul reuniunii istorice pe care a avut-o cu omologul său rus Vladimir Putin la Helsinki (Finlanda), că relaţia viitoare cu acesta va fi "extraordinară".
Conform presei străine, Trump a spus la începutul reuniunii: "Cred că avem oportunităţi extraordinare între ţările noastre, deşi, sincer, în ultimii ani nu ne-am înţeles foarte bine. Eu nu sunt în funcţie de prea mult timp, dar mă apropii de doi ani, şi cred că vom ajunge să avem o relaţie extraordinară. Am mai spus de-a lungul anilor că o relaţie apropiată cu Rusia este un lucru bun, nu rău. Cred că toată lumea vrea ca noi să ne înţelegem. Suntem principalele puteri nucleare".
La finele reuniunii, care a durat mai bine de două ore, liderul de la Casa Albă a adăugat: "Cred că este un început bun. Foarte, foarte bun start pentru toată lumea". Ulterior, în conferinţa de presă comună cu liderul de la Kremlin, preşedintele american a spus: "Am avut o discuţie directă şi productivă. Neînţelegerile dintre ţările noastre sunt binecunoscute, dar vom rezolva multe dintre aceste probleme şi vom găsi căi de cooperare. Am spus mai devreme că relaţiile noastre nu au fost niciodată mai rele decât în prezent, însă situaţia s-a schimbat faţă de acum patru ore, când declaram acest lucru. Dialogul nostru constructiv a creat oportunitatea să deschidem un drum nou spre pace. Întotdeauna voi pune pe primul loc ce e mai bine pentru America şi pentru poporul american. Am abordat subiectul interferenţei ruseşti în alegerile din SUA, proliferarea nucleară, radicalismul islamic. Vom menţine canale deschise de comunicare între agenţiile noastre".
Conform preşedintelui SUA, reuniunea de ieri a generat "primii paşi spre un viitor mai luminos".
Amintim că, înainte cu doar câteva ore de întâlnirea cu omologul său rus, Trump a dat vina pe "stupiditatea Statelor Unite" pentru relaţiile tensionate dintre Moscova şi Washington.
"Relaţia noastră cu Rusia nu a fost niciodată mai rea din cauza mai multor ani de naivitate şi stupiditate din partea Statelor Unite, cu o vânătoare de vrăjitoare măsluită!", a scris Trump pe Twitter, făcând referire la investigaţia procurorului special Robert Muller privind un posibil amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016.
În acest context, preşedintele Vladimir Putin a declarat, ieri, că Rusia nu a intervenit în afacerile interne americane şi nu are de gând să facă acest lucru.
• Vladimir Putin: "Cred că putem numi aceste negocieri un succes"
La rândul său, Vladimir Putin, a afirmat, după reuniunea de ieri: "Cred că putem numi aceste negocieri un succes. Ele au reflectat dorinţa comună de a rezolva situaţiile negative şi de a stabili un nivel reciproc de încredere.
Credem că e necesar să lucrăm împreună mai mult, pentru dezarmare, pentru neamplasarea armelor în spaţiu. Aş sublinia că serviciile noastre speciale au cooperat cu succes.
În cadrul discuţiilor, am menţionat crizele regionale, cum este cazul Siriei. Trebuie să restabilim pacea şi reconcilierea în această ţară. Rusia şi SUA îşi pot asuma leadershipul în acest dosar. Am discutat şi despre criza ucraineană şi implementarea acordurilor de la Kiev".
Vladimir Putin a menţionat că a convenit, alături de Trump, crearea unui grup de lucru la nivel înalt care să aducă împreună oameni de afaceri americani şi ruşi. Putin a amintit, totodată, că este de dorit înfiinţarea unui grup comun de lucru antiterorist.
De menţionat că, ieri, cei doi lideri au discutat atât în cadrul întrunirii tete-a-tete, dar şi într-un format extins, în prezenţa membrilor delegaţiilor celor două părţi. Conform sputnik.md, din delegaţia rusă au făcut parte ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Dmitri Peskov, şi consilierul pentru politică externă al şefului statului rus, Yuryi Uşakov.
• Aproape două treimi dintre germani îl consideră pe Trump o ameninţare mai mare decât Putin
Donald Trump este considerat o ameninţare mai mare pentru pacea lumii decât preşedintele rus Vladimir Putin, conform unui sondaj realizat recent pentru DPA.
O proporţie de 64% din cele 2.052 de persoane chestionate în sondajul YouGov îl consideră pe Trump o ameninţare mai mare pentru pacea mondială decât Putin. Numai 16% dintre intervievaţi îl consideră pe liderul de la Kremlin ameninţarea mai mare pentru pacea mondială.
Conform respondenţilor, Putin este mai agreabil, mai competent şi mai puternic decât Trump. Numai 5% dintre cei chestionaţi susţin că Trump este un lider competent, iar 56% sunt favorabili lui Putin. Restul nu au oferit un răspuns în acest sondaj.
Analiza mai arată că majoritatea respondenţilor îl consideră pe Putin drept liderul mai puternic (43%, comparativ cu 25% în favoarea lui Trump), deşi SUA sunt superioare Rusiei din punct de vedere economic şi militar.
Trump a fost atacat în repetate rânduri în SUA pentru refuzul său de a-l critica pe Putin, potrivit news.ro. Hillary Clinton a scris pe Twitter: "O Cupă Mondială bună. O întrebare pentru preşedintele Trump înainte să se întâlnească cu Putin: Ştii pentru ce echipă joci?".
1. "pentru dezarmare"
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2018, 06:07)
"Suntem principalele puteri nucleare"
Un naiv a fost luat pe sus cand si-a exprimat parerea "libera" sa se distruga armele nucleare de catre toata lumea sau ceva de genul.
De ce nu ati mentionat acest amanunt in articol?
Desenul e superb Cremlinul mai tare decat restul.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2018, 07:09)
Metre, ala din fundal e cupola congresului american
....
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2018, 07:34)
Si ce?
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2018, 07:46)
E peste...Kremlin:)))
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2018, 07:48)
Încă ceva...nu e desen:)))
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2018, 07:56)
Inca ceva.... nu e Cremlin, e Kremlin:)))
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2018, 09:13)
Încă ceva...nu e Kremlin, sunt turlele bisericii din anosta piață roșie! Kremlinul este altceva:)))
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2018, 07:11)
Da, foarte inspirată imaginea propusă pt. acest articol!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2018, 08:11)
De la un timp, Bursa a făcut o mișcare subtilă de restructurare a ziarului, deschizându-se pentru subiecte pe care le-a considerat tabu până acum (cum e fotbalul) și dând semne ale unei noi concepții generale, cu o înfățișare grafica de excepție. Un sincer bravo pentru curaj și dinamism!
3. Unde dai ...si unde crapa! :))
(mesaj trimis de Vali în data de 17.07.2018, 10:43)
Daca Trump face glume cu Putin impotriva Romaniei in urmatoarele 6 luni cu aranjamente pe la spate legate de Ucraina Transnistria Rep Moldova si situatia Harcov ... e o promisiune certa ca tot ce inseamna partea centrala si sudica a ariei vestice a SUA o sa fie bine scuturat. O sa le fuga pamantul de sub picioare cum nu s-a mai intamplat de foarte mult timp. Atat de bine ca vor trebui reconstruite LA si San Francisco.
Vorba filosofului cercetator.... unde dai si unde crapa! :))
3.1. Na la tati inca o ciosvarta de informatie! :) (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Vali în data de 17.07.2018, 10:47)
Termen pentru situatia de risc la adresa Romaniei: saptamana 19-25.Nov.2018 cu o atentie foarte speciala pentru ziua de 21 Nov 2018.
In perioada 20-21-22 Nov se pun bazele razboiului fierbinte (militar) Turcia-Grecia. Turcia va fi cea care ataca (incalcand orice forma de tratate si de drept international). Tratatul de la Lausanne e o gluma pentru Erdogan, apropo! :))
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.07.2018, 11:54)
Mama, ce stii tu, tati!Tu esti din serviciile speciale si ne dai si noua ciosvarte! Sa-ti dea Dumnezeu sanatate, Vali!
3.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de Vali în data de 17.07.2018, 12:08)
dar nu e nevoie sa fiu de prin serviciile speciale ca sa dau ciosvarte :)) ... e posibil ca baietii aia sa fie pe alocuri in urma cu informatiile ... latenta de distributie a informatiilor e destul de ridicata (pentru speciali) cand vine vorba de mijloace neconventionale :) ... de conceptul de terta parte independenta ai auzit? :) si da, am prins aluzia eleganta cu sanatatea :) ... fiecare cu opiniile lui, nu ? Drum bun, cale batuta si intelepciune iti doresc! :) Sanatatea ai impresia ca o ai! :)
3.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de Vali în data de 17.07.2018, 12:10)
hai sa facem un pariu : tine minte ce am zis acum de noiembrie 2018 , de grecia si turcia si mai vorbim prin decembrie 2018 anonimule! O sa ma intrebi de unde p*la mea stiam .... ;) ...deh! ... latenta distributiei informatiilor! :D :D :D
4. Uf
(mesaj trimis de Oarecare în data de 17.07.2018, 12:23)
Bine că nu s-a strecurat o eroare de redactare în titlu!
Ar fi ieșit altceva extraordinar de ... nediplomatic:))
5. fără titlu
(mesaj trimis de Cristian în data de 17.07.2018, 13:19)
Stie cineva daca Trump a predat Romania la rusi?
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Vali în data de 17.07.2018, 13:52)
Trump nu a venit cu o astfel de idee.
Dar Putin i-a facut o oferta de nerefuzat (in transcriptul intalnirii oficiale apare acest fapt legat de declaratia lui Trump ca '' Putin i-a sugerat o idee interesanta '' la care se va gandi).
Putin vrea sa ii dea lui Trump info si suport legat de cum sa inchida scandalul din USA legat de imixtiunea rusilor in alegerile din 2016 contra slabire a suportului acordat de SUA Romaniei (aparare prin scut si suport militar si diplomatic in caz de... nevoie ,sa zic asa...) . Si lui Trump i-a suras ideea. Trump nu da 2 bani pe Romania daca stie ca astfel o sa ii fie ingropat scandalul lui rusofil in SUA (asta si in perspectiva viitoarelor alegeri din SUA).
Daca a predat Romania la rusi ? Nu. Nu inca. Mediteaza la acest fapt, sa transforme Romania (axa Ucraina - Transnistria-Rep Moldova - Romania) in moneda de schimb cu ''pacea informationala'' oferita de Putin.
Daca Trump alege gresit (fata de Romania) fiecare american va regreta sever aceasta alegere nesabuita prin diverse urmari neasteptate, de diverse naturi dar cu impact larg , pe teritoriul SUA. Desigur, nici Rusia nu va scapa - dar acest lucru e evident, nu trebuie dezvoltat.
Urmaresc desfasurarea evenimentelor.
Ii doresc lui Trump sa aleaga cu discernamant fata de propria tara si propriul popor. Urmatoarele 6 luni sunt foarte foarte foarte importante nu doar pentru Romania ci per ansamblu pentru Europa, Orientul Mijlociu si intreaga Rusie. Si totul depinde de alegerile facute de tembelul ala de Trump. Neplacuta situatie, nu ? :))