Rămas în urma lui Joe Biden în sondaje, Donald Trump abordează Convenţia Partidului Republican (RNC) care începe luni la Charlotte, în North Carolina, cu obligaţia de a se relansa şi de a uni dincolo de baza sa, relatează AFP, conform news.ro.
La fel ca şi Convenţia Partidului Democrat, care s-a încheiat joi cu discursul învestirii lui Joe Biden, convenţia republicană este majoritar virtuală, din cauza coronavirusului şi foarte puţinilor vorbitori la Charlotte.
Trump - care este prezent luni la Charlotte, spre deosebire de Biden, care nu s-a dus la Milwaukee la convenţia democrată - nu are dreptul la marea adunare poplară pe care conta mult, iar doar o mână de delegaţi fac această deplasare.
El se va revanşa intervenind în fiecare dintre cele patru zile ale convenţiei, în pofida faptului că, în mod tradiţional, candiaţii se exprimă numai în încheiere, apogeul evenimentului.
Şeful statului îşi va susţine discursul de învestire joi, la Casa Albă, ceea ce-i face pe unii să scrâşnească din dinţi, inclusiv în tabăra republicană, unii gustând prea puţin amestecul preşedinte-candidat.
Devansat larg în toate sondajele de opinie naţionale din ultimele săptămâni şi dat înfrânt în numeroase state-cheie, şeful statului american vrea să se relanseze aşa cum a făcut în 2016, după o vară dificilă.
Pentru a reuşi, echipa sa de campanie mizează pe o convenţie "foarte optimistă şi veselă", a anunţat duminică, la postul NBC consilierul Jason Miller.
Ideea, potrivit fostei purtătoare de cuvânt a lui Trump la Casa Albă Sarah Sanders, este o demarcare faţă de tonul presupus apocaliptic al convenţiei democrate, orientată în întregime către ameninţarea unei realegeri a actualului preşedinte.
"Toată convenţia lor a fost consacrată criticării lui Donald Trump", a subliniat sâmbătă, la ABC, nora preşedintelui, Lara Trump. "A fost o viziune sumbră, dezastruoasă şi cu adevărat deprimantă a Americii. Noi vom propune opusul".
Obiectivul este totodată să apere bilanţul celui de-al 45-lea preşedinte american, bruscat în prezent din cauza modului în care gestionează epidemia covid-19 şi a cărui carte principală - şi anume sănătatea economică - nu mai este un atu.
Donald Trump şi-a început acest contraatac încă de duminică, anunţând într-o conferinţă de presă autorizarea unui tratament cu plasmă împotriva noului coronavirus, a cărui eficacitate nu a fost încă demonstrată în mod oficial.
"Îl veţi auzi pe preşedinte şi pe alţii vorbind despre toate succesele sale în ultimii patru ani" în timpul convenţiei, a anunţat Sarah Sanders, evocând "cele mai bune acorduri comerciale, salarii mai mari şi o fiscale relaxată".
Din Orientul Mijlociu, unde efectuează o vizită, secretarul de Stat Mike Pompeo urma să evoce progrese diplomatice ale Guvernului Trump, o intervenţie neobişnuită la acest tip de eveniment.
"Noi vom arăta impactul asupra oamenilor adevăraţi pe care l-a avut Guvernul Trump-Pence", a declarat la Fox News Kellyanne Conway, o consilieră apropiată a lui Donald Trump. "Îi veţi auzi în mod direct".
Este prevăzută intervenţia lui Tanya Weinreis, administratora unei cafenele din Montana, care a beneficiat de un împrumut federal în primăvară, pentru a face faţă consecinţelor pandemiei asupra activităţii sale.
Convenţia şi-a asigurat de asemenea prezenţa mai multor oratori afroamericani, într-o încercare de a aduna o parte a electoratului de culoare, care-i este per ansamblu ostil, între care şi Tim Scott, singurul senator republican de culoare.
Însă mulţi se aşteaptă ca preşedintele american să revină rapid la retorica sa obişnuită, care mai degrabă polarizează în loc să unească.
În zilele de dinaintea deschiderii convenţiei republicane, Donald Trump a adiptat, astfel, un ton foarte diferit de cel pe care partidul său şi echipa sa de campanie ar vrea să-l dea evenimentului.
"Eu sunt singurul lucru care desparte visul american de anarhia totală, de nebunie şi de haos", declara vineri preşedintele.
El îşi relua astfel unghiul de atac preferat din ultimele săptămâni, avertizând împotriva unei victorii a democraţilor pe care-i prezintă ca laxişti în planurile cu privire la ordinea publică, imigraţie şi finaţele publice.
"El continuă să-şi sape singur groapa", a apreciat la Fox News fostul director de campanie al lui Barack Obama din 2008 David Plouffe. "Iar întrebarea este dacă va fi capabil să schimbe ceva săptămâna viitoare".
Dacă Trump rămâne pe linia sa, avertizează el, "baza sa va adora, ei se vor entuziasma, dar restul Americii va zice pas".