Comitetul Executiv Naţional al Partidului Social Democrat a aprobat miercuri nominalizarea lui Tudorel Toader pentru funcţia de ministru al Justiţiei, rămasă vacantă în urma demisiei lui Florin Iordache şi ocupată în prezent, interimar, de Ana Birchall.
Alexandru Petrescu, în prezent ministru al Economiei, a fost nominalizat pentru funcţia de ministru pentru Mediul de Afaceri, care a rămas vacantă la începutul lunii februarie în urma demisiei lui Florin Jianu.
La Ministerul Economiei a fost propus, ca înlocuitor al lui Petrescu, Mihai Tudose.
Tot în şedinţa de miercuri, CExN al PSD a aprobat nominalizarea Rovanei Plumb pentru funcţia de ministru delegat al Fondurilor Europene.
Prim-ministrul Sorin Grindeanu a precizat, la finalul şedinţei, că propunerile au fost votate în unanimitate de CExN.
• Grindeanu, despre mandatul lui Tudorel Toader la Justiţie: "Înlăturarea MCV şi transpunerea deciziilor CCR în Codurile penale"
Premierul Sorin Grindeanu a declarat miercuri, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, că a discutat cu ministrul propus la Justiţie, Tudorel Toader, despre ceea ce trebuie să facă pentru înlăturarea MCV şi pentru a transpune deciziile Curţii Constituţionale în Codul penal şi Codul de procedură penală.
"Lucrurile sunt clare. În primul rând, am discutat despre ceea ce trebuie să facă pentru înlăturarea MCV. De asemenea, pe ceea ce înseamnă transpunerea deciziilor Curţii Constituţionale în Codul penal şi Codul de procedură penală, este un domeniu la fel de important şi modalitatea în care se va întâmpla acest lucru. Am mai discutat despre posibilitatea existenţei acelei decizii pilot a CEDO şi pachetul de măsuri pe care trebuie să îl adoptăm astfel încât să evităm această decizie pilot", a afirmat Sorin Grindeanu, întrebat care este mandatul lui Tudorel Toader la Ministerul Justiţiei, conform News.ro.
Tudorel Toader, propus miercuri de conducerea coaliţiei de guvernământ pentru postul de ministru al Justiţiei rămas vacant după demisia lui Florin Iordache, este, din 2016, rector al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, unde, timp de 11 ani, a fost şi director al Şcolii doctorale. El a fost, zece ani, judecător al Curţii Constituţionale şi s-a numărat printre cei trei judecători ai CCR care au făcut opinie separată la decizia Curţii de invalidare a referendumului din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. În scandalul OUG 13, Toader s-a pronunţat în favoarea abrogării Ordonanţei de modificare a codurilor penale, dar împotriva dreptului preşedintelui Iohannis de a convoca un referendum pe tema justiţiei.
• Grindeanu: "Schimbarea de la Ministerul Fondurilor Europene e dată de faptul că noi considerăm prioritar acest domeniu"
Sorin Grindeanu a precizat că, în ceea ce priveşte schimbarea de la Ministerul Fondurilor Europene, actuala deţinătoare a portofoliului, Mihaela Toader, "rămâne în echipă, face parte din echipă", însă înlocuirea este determinată de ceea ce PSD consideră prioritate pentru guvernare, respectiv atragerea de fonduri europene.
"Am vrut să întărim echipa prin cooptarea unui membru de partid cu greutate", a subliniat Grindeanu.
Alexandru Petrescu, mutat de liderii coaliţiei PSD-ALDE de la Ministerul Economiei la cel pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat la mai puţin de două luni după preluarea mandatului, spune că are ca priorităţi, în noua funcţie, programul Startup-Nation, Legea prevenţiei, reconstrucţia reţelei de comerţ exterior, consolidarea capitalului autohton în economie, dar şi atragerea de investiţii străine.
"În urma consultării cu premierul Sorin Grindeanu am decis să preiau portofoliul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, un portofoliu congruent celui pe care l-am deţinut până-n prezent", a afirmat Petrescu, într-un comuinicat al Ministerului Economiei.
Petrescu susţine că decizia are ca fundament momentul extrem de important pentru startul şi funcţionarea unor proiecte de anvergură naţională pentru economia românească.
"Profilul aplicat şi expertiza acumulată în cariera mea din sectorul financiar londonez, CEO sau membru în boardul unor companii şi bănci de anvergură, cultura de business internaţională, sunt elementele pe care mă voi baza în implementarea cu succes a programului de Guvernare din acest domeniu", a spus Petrescu.
El consideră că provocările majore ale mediului de afaceri românesc, format în proporţie de 99% de IMM-uri, ţin de accesul dificil la finanţare pentru activitatea curentă şi investiţii, un cadru legislativ şi fiscal impredictibil şi advers business-ului, dar şi dificultatea de a pătrunde pe pieţe externe.
"Identificarea şi implementarea rapidă a soluţiilor la aceste provocări vor constitui priorităţi ale mandatului meu de ministru", a menţionat Petrescu.
Ca ministru al Economiei, Petrescu s-a ghidat în activitate după deviza "Construim cu mediul de afaceri şi nu pentru mediul de afaceri", potrivit comunicatului.
"Sunt determinat să rămân un partener deschis şi constructiv pentru mediul de afaceri, un integrator de soluţii, menţinându-mi abordarea managerială în gestionarea problematicii complexe a business-ului românesc", a mai spus Petrescu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de zaza în data de 23.02.2017, 11:07)
...Inlaturarea MCV ??? .....,,poate eventual sa o faca prin ruperea scrisorilor ce vin de la CE
2. fără titlu
(mesaj trimis de candu în data de 23.02.2017, 11:21)
Sunt formidabil...acesti indivizi...!!! Ei nici nu s-au asezat bine pe scaune si deja se schimba....Auzi ce argumente printre altele ca ..."au ajuns la concluzia ca Fondurile Europene sunt foarte importante ...Serios !!.deabea acum ati ajuns la aceasta concluzie...V-a trezit OUG 13 ??? E bine...
Facem praf Romania ...cu un astfel de CV cum il are Petrescu.....
In final...zau nu stiu unde vom ajunge cu acesti indivizi...
Sunt curios acum sa vad cum au gandit....Legea Salarizarii Unice la bugetari.......