TURCAN: "Prima rectificare bugetară asigură finanţarea necesară accelerării reformelor iniţiate de MMPS în domeniul pensiilor şi al salarizării"

J.P.
Politică / 7 septembrie 2021

"Prima rectificare bugetară asigură finanţarea necesară accelerării reformelor iniţiate de MMPS în domeniul pensiilor şi al salarizării"

Prima rectificare bugetară din acest an asigură finanţarea necesară accelerării reformelor iniţiate de Ministerului Muncii în domeniul pensiilor şi al salarizării, potrivit ministrului de resort, Raluca Turcan, conform Agerpres.

"Astfel, bugetul asigurărilor sociale de stat a fost suplimentat cu 2 milioane de lei, sumă care va asigura contractarea de expertiză pentru reforma sistemului de pensii şi pentru cea a salarizării, precum şi achiziţia de echipamente şi salarizarea personalului suplimentar implicat în procesul de digitalizare, din casele judeţene de pensii. Respectarea calendarului propus prin PNRR (Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă n.r) pentru finalizarea procesului de digitalizare a dosarelor de pensii, adică prima etapă a reformei, presupune în mod obligatoriu angajarea pe perioadă determinată a încă 1.000 de persoane şi achiziţii de echipamente şi dotări suplimentare, iar acum bugetul permite acest lucru", a explicat ministrul pe pagina sa de Facebook.

Raluca Turcan a subliniat că pe parcursul acestui an au crescut veniturile colectate din contribuţiile angajaţilor şi a crescut sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale de stat.

"Astfel, BASS nu mai are nevoie de subvenţia de 16,77 miliarde de lei de la bugetul de stat, prevăzută la începutul anului, ci doar de 13,4 miliarde de lei. Prin urmare, rectificarea de astăzi prevede diminuarea acestei subvenţii cu 3,3 miliarde de lei. Sumele necesare pentru plata pensiilor, ajutoarelor sociale şi a celorlalte drepturi sunt prevăzute în bugetul asigurărilor sociale şi vor fi achitate la timp beneficiarilor, ca şi până acum", a spus Turcan.

Ea a adăugat că, tot la rectificarea de marţi, a fost majorată cu 547 milioane de lei subvenţia pentru echilibrarea bugetului pentru şomaj, pentru a putea susţine cheltuielile pentru aplicarea măsurilor de sprijin destinate angajaţilor şi angajatorilor.

Premierul Florin Cîţu a anunţat, marţi, că Guvernul a aprobat rectificarea bugetară, PIB-ul fiind reevaluat la o valoare nominală de 1,17 miliarde de lei, faţă de la 1,11 miliarde de lei la începutul anului.

"Am aprobat rectificarea bugetară pe anul 2021, prima rectificare bugetară pentru acest an. Câteva elemente importante, la baza rectificării stă o reevaluare a PIB, în lumina şi chiar şi a informaţiilor pe care le-am avut astăzi referitoare la creşterea economică, PIB are o valoare nominală acum de 1,17 miliarde, faţă de 1,11 miliarde la începutul anului. (...) În prima parte a anului investiţiile au avut o contribuţie majoră la creşterea PIB. Nu cred că a mai fost un an în care să vedem o astfel de contribuţie, cred că în trimestrul II au avut o contribuţie de peste 5 puncte procentuale, ceea ce arată că investiţiile sunt motorul creşterii economice. Se schimbă estimarea de creştere reală pe care am avut-o la începutul anului, acum mergem pe o estimare de 7% faţă de o estimare iniţială de 4,3% ", a declarat Cîţu, la Palatul Victoria.

Şeful Executivului a precizat că deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, creşte de la "80 de miliarde la 83,8 miliarde" şi acesta, a adăugat el, reprezintă "un deficit bugetar de 7,13 % din PIB, ca procent".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb