Compania Siniat, membră a grupului Etex, derulează în prezent construcţia fabricii de la Turceni, destinată producţiei plăcilor de ghips carton astfel folosind ghipsul sintetic rezultat din procesul de desulfurare a gazelor de la o centrală termoelectrică, potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.
"Este unul dintre cele mai importante proiecte din România care pune un accent deosebit pe economisirea resurselor naturale şi protecţia mediului", se mai arată în sursa citată.
Folosind ghipsul sintetic de la CET Turceni, fabrica Siniat nu trebuie să mai folosească excavarea în cariere deschise pentru a obţine ghipsul necesar procesului de producţie. Ghipsul sintetic are aceleaşi caracteristici ca cel natural obţinut prin excavare.
La data punerii in funcţiune, fabrica Siniat va avea în depozit o rezervă strategică de circa 300.000 tone de ghips, care ar echivala cu o exploatare în carieră deschisă de circa 500.000 mc sau 60.000 mp de păşune sau pădure.
Materia primă pentru fabrica de la Turceni este ghipsul sintetic obţinut de la CET Turceni, fără a fi nevoie de o carieră de exploatare a ghipsului natural. Apa necesară procesului tehnologic (circa 600mc/zi) este obţinută prin puţuri proprii forate, pentru a limita consumul din resursele oraşului Turceni. De asemenea, apa reziduală este reciclată intern.
În cadrul transportului şi distribuţiei de materiale, prin reducerea greutăţii produselor, se reduce emisia de carbon. De asemenea, s-a redus consumul de carburant prin scurtarea cu 5 km a drumului de la fabrică până la drumul national, prin construirea unui drum direct de circa 1 km, care previne trecerea utilajelor grele prin localitatea Turceni. Materia primă se va transporta de la producătorul CET Turceni către fabrica Siniat prin conveior. Mai mult decât atât, prin utilizarea ghipsului sintetic în locul celui natural, se reduc emisiile de carbon în cadrul procesului de producţie a plăcilor de ghips-carton.
De asemenea, a fost construit un drum ocolitor, în lungime de un kilometru, în afara localităţii şi a fost modernizat drumul existent. Toate acestea au necesitat o investiţie de circa 1 milion de euro din partea companiei Siniat.
Intrarea în funcţiune a fabricii va crea circa 80 de locuri de muncă în secţiile de producţie ale fabricii, oferite cu prioritate locuitorilor din oraşul Turceni şi localităţile învecinate.
De asemenea, Compania Siniat contribuie la programul de pregătire a forţei de muncă specializată în montarea sistemelor de ghips-carton. Astfel, Siniat şi Colegiul Tehnic "Anghel Saligny" sunt deja la a 3-a ediţie a concursului anual "Micul Montator", adresat elevilor de liceu.
Compania Siniat România are activităţi de producţie în Bucureşti, Aghireşu, Birtz, Nucşoara şi, în curând, la Turceni. Siniat Romania este membră a diviziei Siniat în cadrul Grupului ETEX, specializată în producţia sistemelor de ghips-carton, prezentă în Europa şi America Latină cu 43 fabrici în 13 ţări.
Grupul Etex este prezent pe mai multe continente: Europa, America Latină, Africa, Asia şi Oceania. Desfăşoară activităţi în 45 de ţări, prin 104 companii şi 119 fabrici având circa 17.400 angajaţi.