Turcia: Parlamentul a ratificat aderarea Finlandei la NATO

D.T.
Internaţional / 31 martie 2023

Turcia: Parlamentul a ratificat aderarea Finlandei la NATO

Actualizare Finlanda mulţumeşte Turciei pentru ratificarea aderării sale la NATO

Preşedintele finlandez a mulţumit celor 30 de ţări membre ale NATO pentru sprijinul acordat aderării ţării sale, după votul de ieri seară din Parlamentul Turciei, informează Agerpres.

"Vreau să le mulţumesc tuturor pentru încredere şi sprijin", a spus şeful statului, Sauli Niinisto. El şi-a exprimat dorinţa intrării "cât mai curând" a Suediei în Alianţa Nord-Atlantică, a cărei candidatură continuă să fie blocată de Turcia.

"Finlanda va fi un aliat puternic şi capabil, dedicat securităţii alianţei", a promis preşedintele Sauli Niinisto.

Turcia a aprobat ieri, după zece luni de suspans, aderarea Finlandei la NATO, devenind ultima ţară a Alianţei care a dat undă verde, după cea Ungaria a făcut acelaşi lucru luni.

"Ne vom apăra reciproc", a promis, la rândul ei, premierul finlandez Sanna Marin, care va încerca să câştige un al doilea mandat la alegerile generale de duminică. "Finlanda este alături de Suedia acum şi în viitor şi sprijină candidatura lor", a scris ea pe Twitter.

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a salutat ratificarea aderării Finlandei de către Parlamentul Turciei, declarând că aceasta va face "familia NATO mai puternică şi mai sigură". "Salut votul pentru finalizarea ratificării aderării Finlandei. Acest lucru va face întreaga familie NATO mai puternică şi mai sigură", a scris oficialul norvegian pe Twitter.

---

Parlamentul turc a ratificat în unanimitate ieri seară aderarea Finlandei la NATO, care era blocată din mai anul trecut, la câteva zile după un vot similar al deputaţilor ungari, conform Agerpres.

Candidatura finlandeză, aprobată acum de toate cele 30 de state membre ale NATO, a fost ratificată cu voturile celor 276 de deputaţi.

Ankara continuă să blocheze candidatura Suediei, depusă concomitent cu Finlanda anul trecut, ca reacţie la invazia rusă în Ucraina.

Finlanda, nevoită să respecte neutralitatea impusă de Moscova după războiul cu Uniunea Sovietică în timpul celui de-al doilea război mondial, împarte cea mai lungă graniţă europeană cu Rusia (1.340 kilometri) după Ucraina, arată sursa.

Turcia era ultimul membru al Alianţei Nord-Atlantice care mai trebuia să ratifice aderarea ţării nordice, după votul de luni al parlamentarilor de la Budapesta.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan bloca din mai 2022 intrarea în NATO a Finlandei şi a Suediei. Ankara a acuzat în special Suedia de pasivitate faţă de "teroriştii" kurzi refugiaţi în această ţară, cerând extrădări asupra cărora guvernul nu are ultimul cuvânt. Aşadar, Turcia continuă să aibă obiecţii faţă de Helsinki. "Nu există nicio măsură pozitivă luată de Suedia în ceea ce priveşte lista teroriştilor", a precizat astăzi preşedintele Erdogan, menţionând cele peste 120 de cereri de extrădare formulate de Ankara.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb