Turismul balnear a înregistrat creşteri atât din punct de vedere al investiţiilor, cât şi al numărului de turişti, a afirmat preşedintele Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), Nicu Rădulescu, care a deschis evenimentul dedicat segmentului balnear din turism - "Bursa şi Forum-ul de Turism Balnear", care se desfăşoară zilele acestea la Covasna.
Domnia sa a declarat pentru Ziarul BURSA: "În ultimii cinci ani a existat o creştere continuă a segmentului de balneo cu valori situate între 10 şi 15%. Fiecare investiţie care s-a făcut a crescut cifra de afaceri pe acest sector. Anul acesta estimez o creştere mai mare, de 20%, datorată vaucherelor de vacanţă".
Legat de investiţiile din sectorul balnear, preşedintele OPTBR a precizat că acestea s-au ridicat în mod constant undeva la circa 80-100 de milioane de euro pe an, în funcţie de proiect.
Totodată, Nicu Rădulescu a amintit: "Investiţiile continuă, în special de către marii investitori, pentru că în segmentul de turism balnear investiţiile la un singur hotel trec de 5 milioane de euro pentru a-l ridica de la 2, la 3 sau la 4 stele".
În opinia oficialului OPTBR, nu putem vorbi de o staţiune preferată atunci când vine vorba de balneo, deoarece acestea sunt alese în funcţie de afecţiunile pe care turiştii îşi doresc să le trateze.
"Cred că deopotrivă şi Băile Felix şi Sovata, Covasna, Tuşnad şi Călimăneşti-Căciulata sunt staţiuni care au profile diferite, turiştii aleg balneo în funcţie de afecţiunile de care suferă, într-un loc se tratează afecţiunile cardiace, în altul digestive, interne etc.", a adăugat Nicu Rădulescu.
Şi numărul turiştilor care ajung în staţiunile balneare a crescut, potrivit preşedintelui OPTBR.
Domnia sa ne-a spus: "În mod constant avem undeva la un milion-un milion două sute de mii de turişti pe an în staţiunile balneare. Numărul turiştilor străini a crescut şi el. Dacă până acum aveam constant 10% , acum ne ducem spre 15-20%, deoarece calitatea serviciilor au crescut prin prisma noilor investiţii. Turiştii străini preferă unităţile de cazare de 3-4 stele".
Adrian Stoica, secretar general adjunct al Ministerului Turismului, prezent la deschiderea evenimentului, a precizat că se observă o creştere a numărului de turişti, de 10% în 2017, faţă de 2016, trend care se menţine şi în anul curent.
Domnia sa a precizat: "La finalul anului sper să avem cifre foarte bune din perspectiva voucherelor de vacanţă, instrument care va continua cu siguranţă şi anul viitor. Această creştere şi pondere va impacta, cu siguranţă, cifrele totale.
Adrian Stoica a mai menţionat că sectorul balnear este prins în strategia de turism naţională pentru care au fost consultaţi actorii principali implicaţi din acest domeniu şi cu ajutorul experţilor de la Banca Mondială strategia trebuie să iasă până la finalul anului într-o formă concretă, cu paşi de urmat foarte clari.
Reprezentantul ministerului de resort a mai declarat: "Aşa cum s-a anunţat, Ministerul Turismului a stabilit, în concordanţă cu planul de acţiune al Guvernului pentru perioada septembrie-decembrie 2018, mai multe măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii sectorului de turism din ţara noastră. Astfel, se are în vedere reducerea cotei de TVA la 5% pentru diverse activităţi din turism, redevenţe zero în ceea ce priveşte componenta de apă termală şi biotermală, plus posibilitatea de a accesa fonduri dintr-un fond de investiţii de către autorităţile locale şi private".
Oficialul a subliniat că toate acestea sunt momentan în discuţii la Ministerul de Finanţe, iar Ministerul Turismului doar a depus diligenţele pentru ca aceaste proiecte să fie implementate şi nu are un termen pentru adoptarea acestor măsuri.
Estimarea Guvernului pentru dezvoltarea turismului balnear prevede investiţii de minimum 1 miliard de euro prin proiecte în următorii 10 ani.
Acest fond de investiţii de circa un miliard de euro destinat infrastructurii şi stabilimentelor balneare, cât şi reducerea cotei de TVA, stabilirea redevenţei zero pentru resursele balneare utilizate pentru sănătate, sunt măsuri care pot conduce în câţiva ani la revitalizarea turismului balnear românesc şi la o dezvoltare de ansamblu a turismului în România, au mai afirmat reprezentanţii OPTBR.
Totodată, preşedintele OPTBR şi-a exprimat speranţa ca aceste măsuri să fie implementate şi să nu rămână doar la nivel declarativ.
Autorităţile au transmis, la începutul lunii septembrie, când anunţau aceste măsuri că sectorul turistic balnear avea nevoie urgent de aceste măsuri în contextul în care o treime dintre izvoarele termale şi minerale ale Europei sunt în ţara noastră.