TVA LA ÎNCASARE, LA TREI LUNI DE LA iNTRAREA ÎN VIGOARE Nexia: "Contabilii lucrează cu 30% mai mult, din cauza noii norme"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 2 aprilie 2013

Nexia: "Contabilii lucrează cu 30% mai mult, din cauza noii norme"

Furnizorii care nu şi-au încasat facturile trebuie să înceapă să achite către stat contravaloarea TVA

Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) aferentă facturilor întocmite în primele zile ale anului şi neachitate încă începe să devină exigibilă, ceea ce presupune că firmele care nu şi-au încasat banii pe facturile emise în ianuarie trebuie să achite la stat contravaloarea TVA.

Acest fapt se întâmplă în baza noii măsuri fiscale de "plată a TVA la încasarea facturii".

"TVA la încasare" presupune achitarea la buget a Taxei pe Valoarea Adăugată în momentul plăţii facturii de către clienţi, dar nu mai târziu de 90 de zile. Cu alte cuvinte, dacă în termen de trei luni companiile nu-şi onorează plăţile către furnizori, aceştia din urmă trebuie să vireze, totuşi, către bugetul de stat, contravaloarea TVA facturată, potrivit măsurii care a intrat în vigoare la începutul acestui an.

Ordonanţa de Guvern care prevede "plata TVA la încasarea facturii" a fost adoptată la finalul lui august 2012 şi publicată în Monitorul Oficial la începutul lunii septembrie. Executivul a aprobat, în luna noiembrie, normele metodologice ale acestei Ordonanţe. Noua modalitate de plată a TVA se aplică, de la întâi ianuarie 2013, în cazul firmelor cu cifra de afaceri mai mică de 500.000 de euro, cu condiţia ca decontările să fie făcute numai prin sistemul bancar.

Luminiţa Ristea, Nexia: "Autorităţile au vrut să ajute firmele mici şi le-au dat în cap"

Contabilii au fost primii care au resimţit efectele măsurii fiscale de "plată a TVA la încasarea facturii", după cum ne-a spus Luminiţa Ristea, manager partner la "Nexia International", companie de audit şi consultanţă.

Domnia sa ne-a declarat: "Noi, contabilii, am dus greul. Ne-am adaptat programele de contabilitate. Au fost diferite modalităţi de adaptare, în funcţie de softurile utilizate. Acesta a fost punctul de diferenţiere. Sunt programe mari, unde este foarte greu să implementezi noile programe. Ca urmare a adoptării TVA la încasare, orele normate ale celor din contabilitate au crescut cu 30%".

Potrivit domniei sale, ne confruntăm cu fenomentul potrivit căruia companiile mari renunţă să mai colaboreze cu firmele mici, întrucât nu-şi mai pot deconta Taxa pe Valoarea Adăugată până când nu-şi achită facturile către furnizori.

"Autorităţile au vrut să ajute fir­mele mici şi le-au dat în cap", spune doamna Ristea, adăugând că specialiştii din contabilitate trebuie să verifice la Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi statutul contribuabilului - dacă este societate comercială cu TVA la încasare sau nu - ceea ce le îngreunează şi mai mult munca.

Manolescu, MFP: "Nu putem face nimic încă, aşteptăm date concrete"

Dacă Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget, ne-a spus, ieri, că încasările bugetare nu au fost afectate de măsura plăţii TVA la încasarea facturii, Dan Manolescu, secretar de stat în MFP, ne-a spus că autorităţile au primit semnale din partea mediului de afaceri potrivit cărora noua măsură fiscală are efecte negative asupra sectorului, dar că nu există date concrete în acest sens.

Domnia sa ne-a precizat: "Am primit şi noi toate semnalele de la companii, dar până nu avem date concrete nu putem face nimic. Analizele pe care le avem nu sunt foarte relevante, întrucât multe dintre ele sunt pe primele două luni. O mare parte din firmele vizate de această măsură au o cifră de afaceri sub 100.000 de euro şi depun deconturile trimestrial. Cu alte cuvinte, vom avea aceste date la 25 aprilie. Abia atunci vom şti ce efect are măsura asupra mediului de afaceri. Dacă se constată că lucrurile nu merg bine, există posibilitatea oricărei modificări".

Dan Manolescu a menţionat, recent, că MFP analizează unele variante de modificare a măsurii de "achitare a TVA la încasarea facturii", subliniind: "Este o discuţie referitoare la aplicarea TVA la încasare, în ceea ce priveşte modalitatea în care funcţionează această măsură şi la efectele pe care le produce în practică. În urma analizei efectuate, s-ar putea să luăm unele măsuri de corecţie. Avem unele variante de lucru, însă nu s-a decis care ar fi cea mai bună".

Oficialul MFP a spus, la acea vreme, că sunt luate în calcul următoarele variantele: introducerea unei opţiuni în implementarea acestei măsuri, modificarea duratei în care TVA devine exigibilă, de la 90 de zile la un termen mai mare sau o combinaţie între cele două.

"Semnalele din mass-media sunt că această taxă creează probleme şi încercăm să identificăm modul în care putem corecta acest sistem pentru a nu crea probleme agenţilor economici, pentru care s-a dorit să fie un avantaj acest nou sistem", a mai spus Dan Manolescu.

Cristian Pârvan: "Nu au fost înregistrate creşteri grozave la încasările din TVA"

Măsura nu are un impact care să merite efortul, este de părere Cris­tian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), care ne-a spus că, din datele la două luni, nu reiese că ar fi fost înregistrate "creşteri grozave la încasările din TVA".

"Ideea era ca cei mici să încaseze mai repede şi mai bine. Deocamdată, deşi au spus că se lucrează la o modificare a aces­tei măsuri fiscale, autorităţile nu au mişcat nimic până acum", ne-a mai spus domnia sa.

Dan Schwartz, membru în Comitetul Fiscal al AmCham, ne-a spus că, deşi oamenii de afaceri au făcut mai multe propuneri Guvernului legate de noua măsură, până în prezent nu au primit niciun răspuns de la autorităţi.

"De când a intrat în vigoare < TVA la încasare >, avem aceleaşi dificultăţi, dar lumea începe să se obişnuiască. După şase luni vor începe să se simtă efectele serioase. Speram să se renunţe repede la această măsură, să nu înceapă să se simtă efectele", ne-a spus domnia sa.

Recent, Dan Schwartz a subliniat că adoptarea măsurii de plată a TVA "la încasarea facturii" ar putea avea exact efectul invers faţă de cel scontat, susţinând că veniturile la buget ar putea fi diminuate, adăugând: "Din cauza creşterii enorme a birocraţiei, pentru noi este dificil să urmărim şi să înţelegem cu exactitate funcţionarea sis­temului (n.r. de plată a TVA la încasarea facturii), iar pentru autoritatea fiscală probabil că problemele vor fi şi mai mari. În loc să aducă venituri suplimentare la bugetul de stat, este foarte probabil ca această măsură să provoace o diminuare a lor (...) Încântarea domnului Voinea (n.r. Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget) de la momentul introducerii sistemului TVA la încasare s-ar putea să dispară atunci când va vedea efectele în piaţă. (...) Sistemul este dificil de aplicat, birocratic, nu îi vedem utilitatea".

Această măsură fiscală a adus nemulţumiri atât în rândul oamenilor de afaceri, cât şi în rândul experţilor contabili, încă din momentul în care Guvernul a anunţat că va aplica un astfel de sistem.

Ionel Blănculescu, secretarul executiv al Consiliului Consultativ pentru Mediul de Afaceri, ne-a precizat, în mai multe rânduri, că textul legislativ trebuia formulat de aşa natură încât Taxa pe Valoarea Adăugată să fie plătită chiar în momentul încasării facturii, nu să devină exigibilă la 90 de zile, aşa cum prevede, de fapt, măsura în speţă.

După ce normele de fundamentare au fost postate pe site-ul Minis­terului Finanţelor Publice (MFP), domnia sa ne-a declarat: "N-am descoperit nimic nou în normele de fundamentare. Suntem în aceeaşi situaţie - termenul pentru declararea exigibilităţii TVA a fost prelungit la 90 de zile, de unde începe toată nebunia. Această măsură ar trebui anulată sau refăcută, pentru ca TVA să fie achitată chiar la încasarea facturii".

Cristian Pârvan ne-a declarat, recent, că reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice au aprobat noi modificări ale Codului Fiscal, care privesc normele de fundamentare pentru aplicarea măsurii de plată a TVA la încasarea facturii, ce urmau să fie aplicate retroactiv.

Avocaţii din cadrul "Nexia" au prevăzut, de asemenea, că această măsură, care "are o denumire mai mult electorală, pentru că nu este TVA la încasare, este TVA la 90 de zile", va crea dificultăţi: "Practic, mută creditul pe umerii celor cu cifră de afaceri mai mare de 500.000 de euro, care, la rândul lor, nu-şi mai pot deduce TVA dacă TVA din factura emisă nu este exigibilă".

Potrivit specialiştilor, noua măsură va conduce la cheltuieli sporite cel puţin în softuri şi gestiune, la erori, penalităţi, dobânzi etc., descurajând plăţile în numerar, întrucât presupune ca decontările să fie făcute numai prin sistemul bancar.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb