UBB implementează cel mai mare proiect de digitalizare a unei universităţi autohtone

O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 6 iulie 2022

UBB implementează cel mai mare proiect de digitalizare a unei universităţi autohtone

Digitalizarea educaţiei reprezintă marea provocare a acestei perioade. Pandemia a forţat evoluţia lucrurilor în această privinţă şi s-au făcut deja paşi importanţi. Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va implementa cel mai mare proiect de digitalizare al unei universităţi finanţat prin PNRR şi anume DIGIHUBB (Digitalizare UBB: Dotarea cu infrastructură digitală în scop didactic şi de cercetare). Proiectul are o valoare de peste 13 milioane de Euro (64.349.589 RON). Rectorul UBB, profesor universitar doctor Daniel David a declarat: "Mă bucură această oportunitate oferită comunităţii academice a UBB prin PNRR, accesibilă printr-o organizare bună a guvernului/ministerului de specialitate (alături de UBB, alte 60 de universităţi din ţară au beneficiat de acest program). Vine la timp, în contextul transformărilor profunde prin care trece UBB. Ca să fiu sincer până la capăt, mi-ar fi plăcut, totuşi, ca proiectul să permită o digitalizare mai generală şi mai profundă a universităţilor - autorităţile focalizând sprijinul financiar, prin activităţile eligibile, oarecum pe actul educaţional şi parţial pe cercetare, lăsând zona administrativă şi zona de servicii către societate mai slab reprezentate -, dar este un demers bun, nu mai despicăm firul şi sper ca în viitor alte demersuri să completeze ceea ce nu se poate face acum. Oricum, UBB încearcă să îmbunătăţească prin forţe proprii acest demers fundamental pentru o universitate modernă, iar ca semn de seriozitate Universitatea noastră va aduce în acest proiect aproximativ 10 milioane de RON din surse proprii, pentru a avea acel demers mai general şi profund de care vorbeam şi pe care ni-l doream. Felicitări Centrului pentru Programe Europene din cadrul UBB pentru sprijinul administrativ excelent oferit echipei de proiect, iar echipei de proiect şi tuturor celor implicaţi pentru efort şi rezultat".

Proiectul va cuprinde dezvoltarea a 15 laboratoare dedicate modernizării/digitalizării unor programe educaţionale din cele şase şcoli academice ale UBB: (1) Şcoala academică/de ştiinţă Art & Humanities; (2) Şcoala academică/de ştiinţă Social Sciences; (3) Şcoala academică/de ştiinţă Life & Natural Sciences; (4) Şcoala academică/de ştiinţă Health; (5) Şcoala academică/de ştiinţă Engineering & Technology şi (6) Şcoala academică Divinity. Aceste 15 laboratoare se vor integra în/cu Centrele de tip hub integrativ dedicate deja Şcolilor academice/de ştiinţă din UBB printr-un alt proiect de peste 1 milion de Euro aflat în derulate. De asemenea, trei centre transversale vor susţine întregul demers al celor 15 laboratoare şi vor moderniza şi digitaliza unităţile existente în UBB în zone în care UBB are deja avantaje competitive la nivel naţional/internaţional: (1) Centrului EON-UBB-XR (de utilizare a realităţilor virtuale/augmentate/mixte în actul academic); (2) Hub-ului UBB de Tehnologii Inovative, prin susţinerea unităţilor dedicate inteligenţei artificiale/roboticii/securităţii cibernetice şi (3) Incubatorului de Afaceri UBB, prin automatizarea proceselor (ex. RPA) şi digitalizarea afacerilor/antreprenoriat digital. Două centre de date vor servi ca unităţi suport pentru toate celelalte structuri. La rândul său, prorectorul UBB pentru finanţare, digitalizare şi relaţia cu studenţii, prof. univ. dr. Dan Lazăr, managerul proiectului, susţine că "este o şansă foarte bună pentru universitate, care vine în acord cu strategia UBB de digitalizare şi alte proiecte deja demarate în acest sens, astfel încât în următorii trei ani va trebui să lucrăm eficient - aşa cum s-a lucrat de altfel şi la această aplicaţie de grant -, pentru a folosi la maximum această oportunitate în beneficiul comunităţii UBB".

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 440 de ani - 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din ţară (cu peste 55.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. 99% din studenți DETESTĂ educația online pentru conserve și roboți.

    Conducerea UBB dă un tun financiar, achiziții șmekere, dar pe fond iși va bate joc de studenți. O mare bătaie de joc la adresa studenților cand știi foarte bine că nimeni nu agreeaă aceste cursuri online!. 

    Păi dacă e așa, mai bine te uiți pe you tube și pe platorme educaționale, nu are rost să pieri timp cu „educația online” de la ubb.. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9711
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4799
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2926
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8959
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.4717

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb