UBS, afectată de retrageri masive de bani din partea investitorilor

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 ianuarie 2017

UBS, afectată de retrageri masive de bani din partea investitorilor

15 miliarde de dolari - scoşi de la UBS în ultimul trimestru din 2016, înainte ca Elveţia să înceapă să dezvăluie datele privind conturile deponenţilor străini către autorităţile fiscale

Profitul net al băncii s-a redus cu peste 22%

"UBS Group" AG, cea mai mare bancă din Elveţia, a fost afectată, în ultimul trimestru din 2016, de retrageri nete de 15,2 miliarde de franci (15,2 miliarde de dolari) din partea investitorilor, situaţie generată, în mare parte, de faptul că, începând de anul acesta, guvernul local a început să dezvăluie datele referitoare la conturile deponenţilor străini către autorităţile fiscale. La data de 1 ianuarie, Elveţia a intrat în "clubul" ţărilor care colectează în mod automat informaţii privind deţinătorii nerezidenţi de conturi bancare.

Directorul executiv al UBS, Sergio Ermotti, a declarat vineri, într-un interviu acordat Bloomberg TV, că anul acesta va continua tendinţa de repatriere a banilor de către investitorii străini, însă aceasta va încetini în 2018.

Analiştii "Citigroup" Inc. sunt de părere că situaţia diviziei de administrare a averilor din cadrul UBS este "îngrijorătoare".

Această divizie a devenit cea mai importantă din cadrul UBS de când banca şi-a restrâns operaţiunile de investiţii, în urmă cu patru ani.

Totuşi, profitul brut al diviziei menţionate a crescut la 368 milioane de franci în intervalul de raportare, de la 344 milioane de franci în anul anterior, potrivit Bloomberg.

UBS a obţinut, în trimestrul al patrulea din 2016, venituri în scădere din tranzacţiile cu produse cu venit fix. În perioada octombrie-decembrie 2016, aceste venituri s-au diminuat cu 12%, la 341 milioane de franci. Evoluţia a fost generată de volatilitatea ridicată care a pus presiuni pe produsele de pe pieţele emergente, pe cele legate de cursul de schimb şi de dobânzi. Analiştii anticipau un câştig de 434 milioane de franci pentru această divizie.

În schimb, UBS şi-a majorat cu 22% veniturile din tranzacţiile cu acţiuni, la 891 milioane de franci. Divizia de investment banking şi-a majorat profitul înainte de taxe la 306 milioane de franci, de la 80 de milioane în ultimul trimestru din 2015.

Profitul net total al UBS a scăzut cu 22,2%, la 738 milioane de franci în intervalul menţionat, de la 949 milioane de franci în anul anterior, când banca a înregistrat un câştig important din taxe.

Profitul operaţional brut ajustat al UBS a fost, însă, de 1,11 miliarde franci, cu 47% mai mare faţă de anul anterior. Neajustat, acest câştig a însumat 848 milioane de franci, de peste trei ori mai mare decât cel de 234 milioane de franci din anul precedent, pe fondul rezultatelor diviziei de administrare a averilor şi de valori mobiliare din SUA.

UBS încă este afectată de anchetele internaţionale privind vânzarea de titluri garantate ipotecar, astfel că şi-a constituit provizioane de 162 milioane de franci în ultimul trimestru din 2016, respectiv de 693 milioane de franci pe tot anul trecut, pentru costuri legale. Cifra este mai mică decât cea anticipată de analişti: 544 milioane de franci. Banca avea, la sfârşitul lui decembrie 2016, rezerve totale de 3,2 miliarde de franci pentru probleme legale, din care 1,4 miliarde de dolari pentru despăgubiri legate de titlurile garantate cu ipoteci. Suma este aproape nemodificată faţă de ultimul trimestru din 2015.

Aflat în cel de-al şaselea an de mandat în fruntea UBS, Sergio Ermotti a accelerat reducerea costurilor băncii, ca să compenseze declinul marjei de profit. Banca a informat că se află în grafic cu realizarea ţintei sale de economii de 2,1 miliarde de franci până la finele acestui an.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb