UBS Group AG, cel mai mre grup bancar din Elveţia, va realiza prima răscumpărare de acţiuni de după criza financiară, directorul executiv al instituţiei, Sergio Ermotti, răspunzând astfel cererii de profituri mai mari din partea investitorilor, anunţă Bloomberg.
Cel mai mare administrator de averi din lume va răscumpăra acţiuni de peste 2 miliarde de franci elveţieni (2,1 miliarde de dolari) pe parcursul a trei ani, angajându-se să crească dividendul şi să le acorde acţionarilor capitalul în exces după majorarea acestuia.
UBS nu a mai răscumpărat acţiuni din 2007 şi nu şi-a mai modificat strategia din 2014.
Pe de altă parte, banca va combina cele două divizii de gestionare a averilor într-una, numindu-i pe Martin Blessing şi Tom Naratil drept co-preşedinţi ai acesteia.
Numirea celor doi la conducerea diviziei Global Wealth Management îi pune pe aceştia - potenţiali succesori ai lui Ermotti - în fruntea celei mai importante divizii din cadrul băncii, care realizeză cea mai mare parte a profitului brut al UBS.
UBS a înregistrat pierderi nete de 2,2 miliarde de franci în ultimul trimestru din 2017, din cauza schimbărilor fiscale din SUA.
UBS şi-a restrâns activităţile de tranzacţionare în urma izbucnirii crizei financiare, ca să elibereze capitalul necesar alinierii la normele înăsprite privind constituirea de provizioane pentru acoperirea creditelor neperformante.
Conform unui studiu publicat în august 2017 de firma britanică Scorpio Partnership, UBS şi-a păstrat, în 2016, titlul de cea mai mare bancă privată din lume. UBS care avea în administrare, la momentul respectiv, active de 2.060 miliarde de dolari, este urmată în clasament de instituţiile financiare americane Bank of America, Morgan Stanley şi Wells Fargo.
Conform datelor Scorpio, cele mai mari 25 bănci private din lume au gestionat 13.300 miliarde de dolari pentru clienţii cu active de cel puţin un milion de dolari, reprezentând 63,2% din piaţă.