Acţiunile "UCM" Reşiţa au reprezentat cel mai bun plasament al perioadei 3 decembrie 2010 - 3 ianuarie 2011, aducând celor inspiraţi să-şi plaseze banii în ele un câştig de 29,42%.
Acţionarii producătorului de motoare şi turbine UCM Reşiţa (UCM) au aprobat, în decembrie, pentru a treia oară, majorarea capitalului cu 400 milioane lei, la 409,4 milioane lei, după ce la precedenta operaţiune nu s-a subscris nicio acţiune, iar o hotărâre anterioară în acest sens a fost anulată.
Fondurile obţinute în urma majorării de capital sunt destinate finanţării capitalului de lucru pentru activitatea curentă a producătorului. Tot pe final de an, administratorii UCM Reşiţa au decis că preşedintele Consiliului de Adminis-traţie, Adrian Chebuţiu, cercetat în libertate în dosarul privind vânzarea la preţ supraevaluat a patru motoare vechi, nefuncţionale, poate să rămână la conducerea companiei. Potrivit DNA, pe 31 august 2010, în urma unei înţelegeri anterioare, UCM Reşiţa SA a emis o factură în valoare de 250 milioane euro plus TVA către firma Libarom Agri din Bucureşti, care a cumpărat de la uzina din Reşiţa patru motoare vechi, nefuncţionale, aflate pe stoc de peste 20 de ani. În realitate, cele patru motoare vechi valorau aproximativ cinci milioane euro plus TVA, adică de 50 de ori mai puţin.
UCM Reşiţa a fost preluată în 2003 de către un consorţiu format din firma elveţiană INET şi asociaţia salariaţilor UCM, în urma unei tranzacţii de 13,1 milioane euro pentru 60,67% din titluri. În prezent, INET controlează 96,39% din capitalul companiei. Firma produce motoare diesel, turbine hidraulice, motoare şi piese de schimb.
Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de acţiuni de la Bursă, a urcat cu 4,30%, în perioada analizată, în timp ce indicele BET (exprimat în euro), care prezintă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni cotate la Bursa de Valori Bucureşti, a încheiat perioada cu un plus de 4,78% în ultima lună. Indicele BET-FI, care reflectă evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a consemnat o apreciere consistentă, de 5,97%.
Cei care au achiziţionat bijuterii şi alte obiecte din aur, în perioada 3 decembrie - 3 ianuarie, au înregistrat creşteri uşoare de 0,57%. În ţara noastră, un gram de aur valorează, în prezent, circa 145 lei.
Persoanele care au avut inspiraţia să achiziţioneze titluri la fondul "Omninvest", s-au putut considera şi ele mult mai norocoase decât restul investitorilor care au optat pentru alte fonduri de investiţii, câştigând 5,32%, în termen de o lună.
Tradiţionaliştii care au preferat, la 3 decembrie, să constituie depozite în euro la "ATE Bank" sau Carpatica au obţinut în continuare randamente uşoare, de 0,29%. Şi investitorii care s-au hotărât să constituie depozite în lei la bănci s-au dovedit inspiraţi, înregistrând câştiguri la această categorie de plasament. Aceştia ar fi raportat o creştere de cel mult 1,37% a economiilor, dacă ar fi optat pentru Emporiki Bank, care a avut cea mai bună ofertă de pe piaţă.
Cei care au preferat să îşi păstreze banii "la ciorap" au consemnat aprecieri uşoare, cu 0,70%.
• Precizare:
Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament.
Fondurile de investiţii luate în calcul pentru această analiză se găsesc la pagina 14. Articolul nu reprezintă o sugestie de investiţii.