Ucraina - 30 de morţi peste 90 de răniţi în urma unui atac cu rachete Grad la Mariupol

Internaţional / 25 ianuarie 2015

Foto: Twitter @Shaun Walker

Foto: Twitter @Shaun Walker

Separatiştii proruşi anunţă că au lansat ofensiva asupra oraşului Mariupol

UE condamnă ofensiva insurgentă de la Mariupol

-------------

Actualizare 16:21 Poroshenko: Oficiali din UE vor discuta mâine modalităţi de a "creşte presiunea" pusă asupra Rusiei

Preşedintele ucrainean Petro Poroshenko a anunţat, azi, că miniştrii de Externe din UE se vor întâlni în cursul zilei de mâine pentru a discuta criza din estul Ucrainei şi modalităţi de a "creşte presiunea" pusă asupra Rusiei, transmite Reuters.

--------------

Actualizare 15:44 SUA ameninţă Rusia cu noi sancţiuni

Secretarul american de Stat John Kerry a anunţat, azi, "o creştere a presiunii" SUA şi partenerilor internaţionali asupra Rusiei dacă Moscova nu va înceta să-i susţină pe separatiştii din Ucraina şi nu-şi va retrage soldaţii şi armamentul din Ucraina.

Potrivit HotNews, avertismentul dat de SUA a venit la scurt timp după ce separatiştii, sprijiniţi de forţele ruse, au atacat furibund oraşul Mariupol, extinzând linia frontului din est spre sudul Ucrainei.

"Angajamentele Rusiei faţă de înţelegerea de la Minsk (acordul de pace - n.r.) vor fi evaluate după acţiunile sale şi nu după declaraţii. Cerem Rusiei să înceteze imediat orice susţinere pentru separatişti, să închidă graniţa cu Ucraina şi să-şi retragă orice sprijin cu armament, forţe militare şi bani pentru separatişti. Altfel, presiunea americană şi internaţională asupra Rusiei şi asociaţilor săi va creşte", a spus Kerry într-o declaraţie de presă publicată pe site-ul Departamentului de Stat.

Kerry a arătat în declaraţia sa că asaltul separatiştilor pro-ruşi a fost dat cu ajutorul rachetelor Grad şi a denunţat o încălcare flagrantă a acordului de la Minsk. Kerry a spus că decizia Rusiei de a relua furnizarea de armament către separatişti este "iresponsabilă".

----------

Cel puţin 30 civili au fost ucişi într-un atac cu rachete Grad care a vizat sâmbătă dimineaţa un cartier al oraşului-port ucrainean Mariupol, anunţă autorităţile ucrainene, atribuind agresiunea insurgenţilor proruşi, transmite AFP.

Ulterior, liderul autoproclamatei republici Doneţk, Alexandr Zaharcenko, a anunţat sâmbătă după-amiază că separatiştii proruşi au pornit ofensiva pentru cucerirea oraşului strategic Mariupol, situat pe ţărmul Mării Azov, în timp ce ministrul ucrainean al apărării, Stepan Poltorak, a declarat că rebelii au început o amplă ofensivă pe toată linia frontului, transmit agenţiile internaţionale de presă.

"Ofensiva la Mariupol a început astăzi. Acesta va fi cel mai bun omagiu pentru toate victimele", a spus Zaharcenko în timpul unei ceremonii la Doneţk, conform agenţiei ruse RIA Novosti.

Anterior, un bombardament cu rachete "Grad" asupra portului din acest oraş şi a unui cartier din vecinătate s-a soldat potrivit ultimului bilanţ cu cel puţin 20 de morţi, printre care şi un copil, şi zeci de răniţi, dintre care 15 sunt în stare critică. Trupele ucrainene şi rebelii s-au acuzat reciproc pentru atac.

La rândul său, ministrul ucrainean al apărării, Stepan Poltorak, a declarat, potrivit agenţiei EFE, că rebelii au lansat o ofensivă de anvergură asupra poziţiilor armatei ucrainene pe toată linia frontului. 'În ultimele 24 de ore, situaţia s-a înrăutăţit pe toată linia frontului, din regiunea Lugansk şi până la Mariupol, unde grupurile armate ilegale au trecut la ofensivă', a precizat oficialul ucrainean.

Oraşul Mariupol are o importanţă strategică deosebită, întrucât o eventuală cucerire a acestuia de către insurgenţii proruşi ar deschide un coridor terestru ce ar lega teritoriul Rusiei de peninsula Crimeea.

Uniunea Europeană a condamnat atacurile insurgente care au vizat sâmbătă oraşul ucrainean Mariupol, avertizând că escaladarea conflictului va conduce la deteriorarea relaţiilor cu Rusia, relatează AFP.

"Escaladarea conflictului va genera, în mod inevitabil, deteriorarea gravă a relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Rusia", afirmă Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

Aleksandr Zaharcenko, liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk, a asumat atacul cu rachete comis la Mariupol, anunţând lansarea unei ofensive insurgente în această zonă. "Ofensiva de la Mariupol a debutat astăzi. Acesta va fi cel mai bun omagiu pentru toate victimele", a declarat Zaharcenko, citat de RIA Novosti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb