Ucraina a aprobat o lege care consolidează independenţa Băncii Naţionale

J.P.
Internaţional / 30 iunie 2021

Ucraina a aprobat o lege care consolidează independenţa Băncii Naţionale

Parlamentarii ucraineni au aprobat miercuri o serie de amendamente care consolidează independenţa Băncii Naţionale şi extind atribuţiile sale de reglementare, transmite Reuters, conform Agerpres.

Această lege era o condiţie obligatorie pentru ca Guvernul de la Kiev să obţină noi fonduri de la Fondul Monetar Internaţional, în cadrul unui acord stand-by în valoare de cinci miliarde de dolari, însă pentru a intra în vigoare trebuie semnată şi de preşedinte.

Programul cu FMI, pe care Ucraina l-a obţinut anul trecut, s-a blocat pe fondul îngrijorărilor cu privire la independenţa băncii centrale şi al eforturilor Guvernului de la Kiev de a combate corupţia, după ce guvernatorul a demisionat acuzând presiuni politice iar curtea constituţională a anulat unele măsuri anti-corupţie.

Noua lege privind Banca Naţională a Ucrainei exclude posibilitatea ca membri Guvenului să participe la reuniunile Consiliului de Administraţie al băncii centrale, cu un vot consultativ. De asemenea, numărul vice-guvernatorilor a fost extins de la cinci, la şase.

În plus, legea stabileşte o serie de cerinţe clare cu privire la consiliile de supervizare ale băncilor centrale şi conferă Băncii Naţionale un control mai mare asupra activităţilor băncilor, reputaţiei şi situaţiei financiare a principalilor acţionari ai băncilor, părţilor afiliate şi managerilor de la conducerea băncilor.

Banca Naţională a Ucrainei va dobândi puterea de a cere schimbarea unor membri din consiliul de supervizare al băncilor şi a managerilor de top, dacă nu sunt capabili să asigure stabilitatea financiară.

În perioada 2015-2017, Ucraina a închis două treimi din băncile comerciale, care au devenit insolvente din cauza unor credite riscante netransparente. De asemenea, guvernul de la Kiev a fost nevoit să naţionalizeze PrivatBank, cea mai mare bancă comercială din Ucraina, care avea un deficit de capitalizare de peste 5,5 miliarde de dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb