Ucraina a propus Rusiei două variante de calcul a preţului gazelor

V.B.
Companii #Energie / 3 septembrie 2014

Ucraina a propus Rusiei două variante de calcul a preţului gazelor naturale: una în care acesta să fie diferenţiat pentru perioada de vară şi cea de iarnă, iar cealaltă în care preţul să fie stabilit în funcţie de cel de pe piaţa spot din Europa, a declarat astăzi premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk, citat de RIA Novosti.

Oficialul a explicat, în şedinţa de guvern: "Am sugerat abordarea noastră (care nu este ucraineană, ci exclusiv una europeană): în timpul sezonului de vară, să plătim 300 de dolari pentru 1.000 de metri cubi (care este preţul pieţei), iar în sezonul de iarnă să plătim 380 de dolari. Rezultă o medie de 340 de dolari".

Dacă această ofertă nu va fi acceptată, Ucraina oferă soluţia pieţei spot europene, a mai spus Iaţeniuk, adăugând că, prin excluderea tarifului de tranzit, Kievul este dispus să calculeze preţul în funcţie de piaţa spot şi să plătească în funcţie de preţul pieţei. Totodată, Ucraina nu are nevoie de o reducere, dar nu va plăti Rusiei 500 de dolari pentru mia de metri cubi, a punctat prim-ministrul.

Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană au participat la consultări pe tema gazelor încă din luna aprilie, însă discuţiile nu au produs rezultate notabile. Moscova a oferit Kievului o reducere de 100 de dolari la preţul total pe mia de metri cubi, până la 385 de dolari, dar Ucraina a refuzat să încheie un acord.

Pe 16 iunie, după mai multe runde de discuţii fără rezultat, Gazprom a impus un sistem de plată în avans a gazelor destinate Ucrainei, din cauza datoriilor acumulate. În prezent, Kievul are datorii la gaze estimate la peste 5,3 miliarde de dolari.

Circa jumătate dintre gazele exportate de Rusia în Europa au tranzitat anul trecut Ucraina, reprezentând 15% din necesar, conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie. În ultimii câţiva ani, Moscova a acuzat repetat Kremlinul că sustrage din gazele destinate statelor europene.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce tot fac propuneri atita "greierasii licuriciului" ... nu au un contract perfect valabil si semnat in conformitate cu legislatia comerciala dupa care s-au semnat si celelalte contracte de livrare de gaze in Europa? Romania, Germania de ce nu fac asa ceva? Ungariei i s-a propus - normal cind vine de la VINZATOR care are produsul! Asa ca aceasta piesa de teatru, ca nu se ajunge la intelegere in negocieri, este defapt interesul LICURICIULUI prin intermediul GREIERASULUI de a lovi EUROPA, la care-si aduc neprecupetit aportul si CATEII poloniei si romaniei !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5156
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2830
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8940
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.6995

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb