Ucraina: Acordul cerealelor, încă incert

D.R.
Internaţional / 17 iulie 2023

Ucraina: Acordul cerealelor, încă incert

Incertitudinea se menţine astăzi cu privire la viitorul acordului cerealelor, relatează news.ro.

Pe tot parcursul weekendului, Turcia şi ONU a făcut demersuri pentru a convinge Moscova să prelungească acordul privind cerealele semnat în iulie 2022 pe Bosfor.

În ciuda războiului, trecerea cargoboturilor către şi dinspre porturile ucrainene a fost realizată în siguranţă. Au fost transportate în total aproape 33 de milioane de tone de cereale destinate pieţelor mondiale.

Dar Rusia nu a dat undă verde, iar iniţiativa în privinţa cerealelor este acum, în impas. "Începând cu 27 iunie, nicio cerere de trecere nu a fost aprobată de toate părţile", potrivit unui comunicat de presă al Centrului Comun de Coordonare (JCC), care supervizează acordul de la Istanbul.

Ultima navă cargo aprobată de inspectorii celor patru părţi semnatare, vrachierul turc TQ Samsun, a părăsit duminică portul ucrainean Odesa şi se îndreaptă spre Istanbul, potrivit site-ului Marine Traffic.Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan este încrezăto:: vineri l-a asigurat pe omologul său rus Vladimir Putin că este "de acord" cu el în ceea ce priveşte prelungirea acordului.

Putin a denunţat în mai multe rânduri obstacolele în calea exportului de produse alimentare şi îngrăşăminte ruseşti, care ar fi trebuit să însoţească exportul de produse ucrainene.De asemenea, el a declarat sâmbătă că "principalul obiectiv al acordului, livrarea de cereale către ţările care au nevoie, în special pe continentul african, nu a fost atins". Potrivit datelor oficiale ale CCM, China şi Turcia sunt principalii beneficiari ai livrărilor, alături de economiile dezvoltate.

Însă, datorită acordului, Programul Alimentar Mondial (PAM) a putut oferi ajutor unui număr de douăsprezece ţări aflate în situaţii critice, printre care Afganistan, Sudan şi Yemen. Secretarul ONU, Antonio Guterres s-a oficiali ai Uniunii Europene, ale cărei sancţiuni îngreunează activităţile principalei bănci agricole din Rusia.

Ucraina a raportat duminică lupte intense pe frontul estic cu forţele ruseşti, iar Vladimir Putin a declarat într-un interviu acordat postului de televiziune Rossia-1 că nu se înregistrează progrese în contraofensiva ucraineană lansată în iunie. Statul Major ucrainean a indicat că armata sa îşi continuă ofensiva în sud-est, unde a declarat vineri că a avansat încă doi kilometri spre oraşul ocupat Melitopol şi unde încearcă să avanseze spre Marea Azov pentru a tăia liniile ruseşti şi a izola Crimeea.

În est, mai spre nord, ministrul adjunct al Apărării, Ganna Malyar, a recunoscut că situaţia s-a "intensificat" din cauza eforturilor forţelor ruseşti de a contraataca în mai multe zone, unde armata ucraineană s-a aflat într-o poziţie "defensivă".

Desfăşurată începând din iunie cu sprijinul armamentului greu furnizat de Occident, contraofensiva ucraineană progresează lent împotriva trupelor ruse, care au avut timp să construiască apărări solide, inclusiv câmpuri de mine redutabile, şi dispun încă de o putere de foc suficientă pentru a lovi forţele ucrainene.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Cerealele din Ucraina oricum nu ajungeau in lumea 3-a,

    cum se zicea in acord ci in Europa,asa ca nu-i nici o paguba 

    E sezonul recoltelor la cereale. Chiar nu-si da nimeni seama ca se profita. Aceasta incertitudine le convine tuturor. Creste pretul la cereale, cine profita? marii exportatori: Rusia, Ucraina si UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb