Ucraina: Armata a început să tragă în separatişti

V.B.
Internaţional / 16 aprilie 2014

Ucraina: Armata a început să tragă în separatişti

Update 19:30 O coloană de militari ucraineni a depus armele în faţa manifestanţilor proruşi în estul Ucrainei

O coloană de militari ucraineni blocată de manifestanţi proruşi la Kramatorsk, în estul Ucrainei, a început miercuri să depună armele înainte de a face cale întoarsă, au afirmat jurnalişti AFP aflaţi la faţa locului.

Militarii au demontat încărcătoarele armelor, care au fost strânse de un bărbat în uniformă, acesta prezentându-se ca fiind un reprezentant al grupărilor armate proruse din zonă. Militarii ucraineni urmau apoi să se întoarcă din drum, conform unui acord încheiat între cele două părţi.

Coloana, formată din 15 vehicule blindate uşoare, a fost oprită miercuri dimineaţa de manifestanţi proruşi în timp ce traversa Kramatorsk şi se îndrepta către Slaviansk, oraş emblematic controlat de sâmbătă de insurgenţi separatişti rusofoni.

Şase alte blindate ale coloanei au fost confiscate de combatanţii proruşi pentru a se alătura apărării oraşului Slaviansk.

Armele "aflate sub controlul nostru, nu vor mai fi folosite împotriva poporului", a afirmat bărbatul în uniformă, reprezentantul insurgenţilor proruşi.

---

Update 17:25 Grupuri proruse au proclamat instituirea "Republicii Odesa"

Grupuri separatiste proruse au proclamat, miercuri, instituirea "Republicii Odesa", în oraşul ucrainean situat pe litoralul Mării Negre, anunţă surse citate de Fox News. "Regiunea Odesa proclamă astăzi Republica populară Odesa; puterea aparţine exclusiv locuitorilor acestui teritoriu", au comunicat grupuri separatiste proruse.

"În Ucraina este război civil, iar locuitorii trebuie să blocheze toate intrările în oraşul Odesa începând de la ora locală 16.00 (16.00, ora României)", au explicat separatiştii.

"Dacă nu vreţi un război care să ducă ţara la ruină, cum s-a întâmplat în Siria şi Libia, conflicte soldate cu sute de mii de morţi, atunci trebuie să acţionaţi. Odesa este înconjurată deja de puncte de control ale inamicilor. Starea de război a fost deja decretată în ţară", au adăugat separatiştii proruşi.

Mesajul pare a fi un apel la luptă împotriva armatei ucrainene şi la unirea cu regiunea Crimeea, care este deja parte a Rusiei, după un referendum contestat de Uniunea Europeană şi de Statele Unite.

Pe 7 aprilie, activişti proruşi au proclamat "Republica de la Doneţk", ocupând toate instituţiile regionale.

---

Update 16:35 - Miliţii proruse au capturat şase blindate ale armatei ucrainene

Combatanţi proruşi au capturat şase vehicule blindate ale armatei ucrainene, în zona Kramatorsk, în estul Ucrainei, anunţă Ministerul ucrainean al Apărării, denunţând activităţi teroriste.

Blindatele capturate făceau parte dintr-o coloană militară care se îndrepta spre oraşul Kramatorsk, unde marţi au izbucnit confruntări armate între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi proruşi.

Coloana a fost blocată de locuitori, iar blindatele au fost apoi capturate de combatanţi proruşi.

"Este vorba de un grup rus de sabotori terorişti", a precizat Ministerul ucrainean al Apărării.

---

Update 14:30 NATO consolidează apărarea aeriană, maritimă şi terestră în Europa de Est

NATO consolidează apărarea aeriană, maritimă şi terestră în ţările din Europa de Est, a anunţat miercuri Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

---

Update 14:15 Ministrul ucrainean al Apărării se află în vizită în estul ţării

Ministrul ucrainean al Apărării Mihailo Koval efectua miercuri o vizită în estul ţării, o regiune afectată de mai multe zile de o insurecţie armată prorusă, a anunţat vicepremierul ucrainean Vitali Iarema, relatează AFP.

"Ministrul Apărării s-a deplasat în estul (Ucrainei) şi va prezenta un raport asupra a ceea ce se întâmplă acolo", a declarat Iarema, citat de agenţia Interfax-Ukraine.

---

Update 13:00 Activişti pro-ruşi au luat doi soldaţi ucraineni drept "ostatici"

Militanţi pro-ruşi au luat drept "ostatici" doi soldaţi din regiunea separatistă de est Lugansk, din Ucraina, a declarat Ministerul Apărării ucrainene, astăzi, potrivit AFP.

Ministerul susţine că un ofiţer şi un soldat au fost luaţi şi duşi de "extremişti", ieri, către o destinaţie necunoscută, după ce aceştia s-au oprit să-şi repare vehiculul.

Ministerul a mai declarat că o parte dintre forţele armate ale Ucrainei s-au implicat în căutările pentru soldaţii dispăruţi, afirmând că va formula "un răspuns ferm" împotriva celor care atacă trupele ucrainene.

Ieri, Ucraina a lansat o "operaţiune anti-teroristă la scară largă" concepută pentru a alunga protestatarii pro-ruşi şi persoanele înarmate din clădirile de stat din aproape 10 oraşe, din cadrul regiunii intens rusificate aflate în estul statului fost sovietic.

Autorităţile din Kiev, susţinute de Occident, acuză Rusia de coordonarea raziilor pentru destabilizarea regiunii, în pregătirea invaziei care ar putea concluziona cu anexarea a mai multor teritorii ucrainene. Aceasta vine în urma anexării Crimeii de luna trecută.

Serviciile de securitate ale Ucrainei au declarat astăzi că au interceptat comunicaţii cu ordinele de "foc letal" în regiunea separatistă de est, transmise de comandanţi ruşi militanţilor pro-ruşi.

Comunicaţiile interceptate "arată că operaţiunile de sabotaj din estul Ucrainei sunt conduse în mod dechis de ofiţeri obişnuiţi din serviciile de informaţii ale armatei ruse, care au emis ordini cinice de foc letal împotriva soldaţilor ucraineni", au declarat, într-un comunicat, Serviciile de Securitate ale Ucrainei.

Televiziunea din Kiev a derulat ulterior ceea ce considera ca fiind o conversaţie interceptată dintre doi comandanţi ruşi, în estul Ucrainei, care păreau să discute modalităţile de asigurare a faptului că oameni înarmaţi deschid focul împotriva soldaţilor federali, în cazul în care aceştia erau atacaţi.

------

Update 11:43 Separatiştii au ocupat primăria Doneţk

Cel puţin 20 de separatişti au preluat, în această dimineaţă, controlul asupra clădirii primăriei din oraşul Doneţk, situat în estul Ucrainei, scrie presa internaţională, citând purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Oficialul a precizat că indivizii erau înarmaţi, dar nu au avut cereri speciale.

Tot în această dimineaţă, şase autovehicule blindate, dintre care primul având arborat steagul Rusiei, au intrat în oraşul Slaviansk, din estul Ucrainei, transportând bărbaţi înarmaţi, cel mai probabil activişti pro-ruşi. Anterior, transportoarele traversaseră oraşul Kramatorsk, din aceeaşi regiune.

---

Armata ucraineană a început, ieri, să tragă în separatiştii înarmaţi din estul ţării, provocând răniţi, într-o operaţiune antiteroristă ce vizează oraşele Kramatorsk şi Slaviansk din regiunea Doneţk, informează Ria Novosti.

Slaviansk este încojurat de trupe secondate de transportoare. Un purtător de cuvânt al rebelilor a declarat pentru agenţia rusă că au fost aduse multe autovehicule blindate în jurul oraşului, blocând toate căile de acces, dar, până acum, nu a fost auzit niciun foc de armă.

Pe de altă parte, cel puţin doi protestatari au fost răniţi într-un atac armat la un aerodrom situat între Kramatorsk and Slaviansk, a spus alt reprezentant al răzvrătiţilor, precizând că în zonă se află circa 60 de vehicule blindate.

"S-au pregătit zile întregi, iar acum au dat atacul. Protestatarii nu i-au lăsat să intre (în aeroport - n.r.), iar ei (militarii - n.r.) au început să tragă. Sunt răniţi printre rebeli. Oamenii noştri au fost nevoiţi să se retragă", a mai relatat separatistul.

Tot ieri, prim-adjunctul Serviciului de Securitate al Ucrainei, Vasili Krutov, a avertizat că protestatarii care nu respectă ordinele Kievului vor fi "distruşi".

"Trebuie să ia aminte că, dacă nu lasă armele, vor fi distruşi", a declarat Krutov.

Încă din martie, estul Ucrainei este marcat de proteste. Susţinătorii federalizării, localizaţi în Harkov, Doneţk, Gorlovka, Slaviansk şi Kramatorsk, refuză să recunoască legitimitatea actualului guvern ucrainean şi îndeamnă autorităţile interimare să organizeze referendumuri similare celui desfăşurat luna trecută în Crimeea, ce a condus la anexarea peninsulei de către Rusia.

Luni, preşedintele ad interim, Oleksandr Turcinov, a anunţat declanşarea unei operaţiuni speciale anti-teroriste în estul ţării, ce presupune folosirea forţelor armate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ... Libia, Egipt, Siria. 

    Obama si Merkel vor sa creeze probleme grave in curtea cocosului Putin, astfel incat acesta sa ajunga sa fie linsat de catre gainile din cotet, pentru IMPOTENTA.

    Cu siguranta ca vor aparea cocosei tineri, care il vor vinde pe Putin macelarilor pentru o functie si un pumn de arginti. 

    asa a inceput si Hitler.Intii UAu iceput revoltele germanii din Polonie Cehoslovacia ,Slovacia etc si sub motivul ca-si protejeaz conationalii au intrat peste ei si i-au tewrmonat.Asta se va intimpla si in Ucraina.Putin este mai periculos decit Stalin profitind de resursele energetice.Occidentul ne va abandona ca si americanii iar noi nu avem armataiar romini i de rind sunt niste lasi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb