Ucraina i-a retras companiei "PwC" dreptul de audit bancar

M.I., S.A.
Internaţional / 21 iulie 2017

Ucraina i-a retras companiei "PwC" dreptul de audit bancar

Firma de audit şi consultanţă "PricewaterhouseCoopers" ("PwC") a suferit o nouă lovitură pentru reputaţia sa ieri, după ce Banca Centrală a Ucrainei i-a retras dreptul de a audita băncile din ţară pentru că nu a identificat presupusele nereguli care au condus la o gaură de 5,5 miliarde de dolari în bilanţul "PrivatBank", transmite publicaţia Financial Times.

Compania de consultanţă, care îşi neagă vina, a auditat "PrivatBank" de la mijlocul anilor '90 până când a fost naţionalizată la sfârşitul anului trecut.

După luni de speculaţii ale presei despre o eventuală decizie în acest caz, Banca Naţională a Ucrainei a anunţat, într-un comunicat de presă, că a "înlăturat" sucursala autohtonă a "PwC" din "registrul firmelor de consultanţă autorizate să auditeze băncile".

"Motivul acestei decizii a fost verificarea de către divizia de audit a PwC a informaţiilor financiare greşite din raportările financiare ale PrivatBank", a arătat Banca Centrală a Ucrainei.

"Raportul de audit emis de divizia de audit a PwC nu a evidenţiat expunerea la riscul de credit cu care s-a confruntat PrivatBank, ceea ce a dus la declararea insolvabilităţii şi la naţionalizării băncii, cu costuri substanţiale de recapitalizare suportate de către stat", a precizat Banca Centrală.

Reprezentanţii "PwC" s-au arătat "foarte dezamăgiţi" şi au precizat: "Vom examina toate opţiunile pentru a inversa această decizie. Rămânem angajaţi pe piaţa ucraineană".

Anterior, Banca Naţională a Ucrainei s-a declarat "profund dezamăgită de calitatea auditului PwC la PrivatBank", informând că va adopta "măsuri adecvate" împotriva companiei de consultanţă. Banca centrală a subliniat că, pentru comparaţie, un audit recent al bilanţului contabil al "PrivatBank", realizat de compania de consultanţă "Ernst & Young", arată "o diferenţă de peste 160 de miliarde de hrivne, respectiv circa 6 miliarde de dolari, la cursul valutar actual".

În decembrie 2016, Ucraina a naţionalizat cea mai mare bancă din ţară, "PrivatBank", după ce acţionarii miliardari ai acesteia, Igor Kolomoiski şi Ghennadi Bogoliubov, nu au respectat planul de recapitalizare a instituţiei. "PrivatBank" avea, la 1 decembrie 2016, un deficit de capital de 148 de miliarde de hrivne (5,6 miliarde de dolari). Circa 97% din creditele corporate din portofoliul băncii ar fi mers către companii controlate de acţionarii instituţiei financiare, potrivit Financial Times.

Publicaţia notează că decizia de ieri a Băncii Centrale a Ucrainei marchează o nouă lovitură de reputaţie la adresa celor patru mari firme de audit şi consultanţă ("Deloitte", "PwC", "Ernst & Young" şi "KPMG") şi, mai ales, întunecă norii care plutesc deasupra "PwC", precizând că firma se confruntă şi cu o anchetă a autorităţilor din Marea Britanie privind auditul realizat la filiala italiană a grupului "BT".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb