Ucraina nu-l crede pe Prigojin când spune că se retrage de la Bahmut

Ucraina nu-l crede pe Prigojin când spune că se retrage de la Bahmut

S.B.
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 5 mai 2023

Ucraina a declarat vineri că Rusia aduce luptători mercenari Wagner din alte părţi ale liniei frontului pentru a lupta în Bahmut, în estul Ucrainei, pentru că Moscova doreşte să captureze oraşul la timp pentru sărbătorirea Zilei Victoriei de săptămâna viitoare, informează news.ro.

Liderul companiei de mercenari, Evgheni Prigojin, a făcut vineri o declaraţie surprinzătoare şi a spus că forţele sale se vor retrage din Bahmut la 10 mai din cauza pierderilor grele suferite şi a aprovizionării insuficiente cu muniţie, pe care a pus-o pe seama conducerii armatei ruse.

Anterior, el publicase un video dur în care arăta zeci de cadavre întinse pe jos, care ar fi luptători Wagner ucişi, şi, folosind un ton înfuriat şi un limbaj cu înjurături, le cerea socoteală ministrului rus al apărării, Serghei Şoigu, şi generalului rus cu cel mai înalt rang, Valeri Gherasimov, pentru că nu au furnizat Wagner muniţia necesară. "Morţii şi răniţii - şi asta înseamnă zeci de mii de oameni - se află pe conştiinţa celor care nu ne-au dat muniţie", a afirmat el, numindu-i ulterior pe ambii oficiali pe nume.

În aceste condiţii, el i-a anunţat pe Şoigu, Gherasimov, dar şi pe Vladimir Putin, în calitatea sa de comamdant suprem, că au cinci zile la dispoziţie să înlocuiască oamenii pe care el şi-i retrage cu trupe regulate.

Presupusa retragere ar avea loc, aşadar, la o zi după parada de 9 Mai din Piaţa Roşie, la care va asista şi va vorbi însuşi Vladimir Putin. Zi importantă în calendarul rusesc, Moscova sărbătoreşte la 9 mai victoria sovietică asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

De aceea, un oficial ucrainean de rang înalt a pus la îndoială declaraţiile lui Prigojin. Hanna Maliar, adjunct al ministrului ucrainean al apărării, a declarat la televiziunea ucraineană că dimpotrivă, Rusia aduce la Bahmut mai mulţi mercenari Wagner, pe care îi ia din alte puncte de pe linia frontului, astfel încât să captureze oraşul până de Ziua Victoriei. "Acum îi vedem cum retrag (luptători) de pe întreaga linie ofensivă, unde se aflau luptătorii Wagner, şi îi duc (pe aceştia) în direcţia Bahmut", a declarat Hanna Maliar. "Ruşii sunt înclinaţi spre simbolism, iar mitul lor istoric cheie este 9 Mai şi ei şi-au stabilit într-adevăr obiectivul de a prelua controlul asupra Bahmutului până la această dată", a explicat ea.

Pe de altă parte, Serhii Cerevati, purtător de cuvânt al grupului estic al forţelor armate ucrainene, a declarat la CNN că Prigojin "minte" în legătură cu lipsa de muniţie a luptătorilor săi. "Nu există o lipsă de obuze", a spus el. "Numai în ultima zi, au fost efectuate 520 de atacuri cu lansatoare de rachete asupra poziţiilor noastre din zona Bahmut şi au avut loc şase lovituri aeriene, aşa că nu este adevărat", a spus Cerevati.

Kremlinul a refuzat să comenteze declaraţia lui Prigojin, invocând faptul că aceasta are legătură cu "operaţiunea militară specială" din Ucraina.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ucraina la ce bani si arme primeste ar fi cazul sa vina cu victorii

    si nu cu TEXTE PROPAGANDISTICE de slaba factura 

    Mujicii astia rupti in fund merg "tot inainte" ca racii:-)..."in trei zile suntem la Berlin"...adica Kiev...fie si Bahmut numai sa fie ceva:-)...Tovarasi, "am infrant" cincinalul in trei zile :-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb