După mai multe zile de negocieri dificile, deputaţii ucraineni au ajuns miercuri la un acord pentru formarea unui nou guvern condus de preşedintele Radei Supreme (parlamentul unicameral de la Kiev), Volodimir Groisman, cu scopul de a înlocui cabinetul premierului demisionar Arseni Iaţeniuk, relatează AFP.
Coaliţia prooccidentală la putere "a susţinut candidatura lui (Volodimir) Groisman la funcţia de prim-ministru", a anunţat pe Twitter purtătorul de cuvânt al candidatului, Dmitro Stolirşuk, ale cărui afirmaţii au fost confirmate de mai mulţi parlamentari.
Pe de altă parte, deputaţii au anunţat un acord asupra tuturor posturilor ministeriale, cu excepţia titularului Sănătăţii.
Votul care să aprobe demisia lui Arseni Iaţeniuk, anunţată duminică, şi numirea succesorului său împreună cu noul cabinet urmează să aibă loc joi, a menţionat deputatul Maksim Burbak într-un comunicat.
Deputaţii ucraineni s-au despărţit marţi fără să valideze schimbarea guvernului, în timp ce ţara, devastată de conflictul armat din Est şi de marasmul economic, se confruntă şi cu o criză politică ce paralizează guvernul de aproape două luni.
În ultimele zile, au avut loc negocieri asupra componenţei noului guvern, purtate între partidul preşedintelui Petro Poroşenko şi cel al lui Arseni Iaţeniuk, tensionate însă de candidaturile mai multor miniştri.
Duminică, Arseni Iaţeniuk şi-a anunţat demisia, care a intervenit după mai multe luni de nemulţumiri în Ucraina din cauza insuficienţei reformelor propuse şi a scandalurilor de corupţie implicând unii dintre colaboratorii săi apropiaţi.
Considerat un apropiat al şefului statului, Volodimir Groisman, care va deveni la 38 de ani cel mai tânăr premier din istoria Ucrainei în cazul unui vot pozitiv, conduce de la sfârşitul lui 2014 Rada Supremă, după ce a ocupat câteva luni funcţia de viceprim-ministru în guvernul Iaţeniuk.
Înainte de numirea sa în guvern pe fondul revoltei proeuropene Maidan care a condus în februarie 2014 la prăbuşirea regimului prorus, el a ocupat timp de opt ani funcţia de primar al oraşului Vinnîţea, cu o populaţie de 370.000 de locuitori, situat în zona central-vestică a Ucrainei şi considerat ca un bastion al preşedintelui Petro Poroşenko.
Apreciat pentru că a dezvoltat printre altele arterele rutiere şi transportul public din acest oraş, Volodimir Groisman este "un dependent de muncă", având o "mare capacitate de a rezolva diferendele", dar care este lipsit de o "viziune globală a situaţiei", potrivit foştilor şi actualilor săi colaboratori.