Ucraina respinge propunerea lui Macron ca Rusia să primească garanţii de securitate pentru a încheia războiul

Ucraina respinge propunerea lui Macron ca Rusia să primească garanţii de securitate pentru a încheia războiul

S.B.
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 4 decembrie 2022

Propunerea preşedintelui francez Emmanuel Macron ca Rusia să primească garanţii de securitate în cadrul unor viitoare negocieri menite să pună capăt războiului din Ucraina a fost primită duminică cu critici puternice la Kiev şi în statele baltice, informează news.ro.

Tema acestor garanţii de securitate a fost avansată de Moscova la sfârşitul anului trecut, solicitare care apoi, până la invazia pornită de Rusia asupra Ucrainei în februarie, a făcut obiectul unor tratative diplomatice intense şi în cele din urmă eşuate, Washingtonul considerând inacceptabile cererile Moscovei.

Rusia a solicitat în special retragerea infrastructurii militare a NATO pe poziţiile precedente anului 1997 - adică înaintea extinderii Alianţei către Est - şi promisiunea că nu va mai exista nicio nouă extindere a NATO către statele foste sovietice, mai ales către Ucraina.

Această temă a fost acum readusă în atenţie de preşedintele francez Emmanuel Macron. Într-un interviu acordat postului TF1, înregistrat în timpul vizitei de stat pe care a efectuat-o în SUA, liderul de la Elysee a apreciat că Europa trebuie să-şi pregătească viitoarea arhitectură de securitate şi Occidentul în ansamblu trebuie să ia în considerare o modalitate de a răspunde preocupărilor de securitate ale Rusiei dacă preşedintele rus Vladimir Putin acceptă negocieri pentru a pune capăt războiului în Ucraina.

''Aceasta înseamnă că unul din punctele esenţiale pe care trebuie să le soluţionăm - aşa cum a spus mereu preşedintele Putin - este teama că NATO va ajunge chiar la porţile sale şi desfăşurarea de arme care ar putea ameninţa Rusia'', a explicat Macron, potrivit Reuters.

''Această temă va face parte din temele asupra păcii, aşadar trebuie să pregătim ceea ce suntem gata să facem, respectiv cum ne vom proteja aliaţii şi statele membre şi cum vom da garanţii Rusiei în ziua în care va reveni la masa negocierilor'', a sugerat mai departe preşedintele francez.

Dar propunerea sa a fost primită la Kiev cu critici puternice. ''Cineva doreşte să ofere garanţii de securitate unui stat terorist şi ucigaş ?'', a scris pe Twitter secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov. ''În loc de Nuremberg - să semnăm un acord şi să ne strângem mâna ?'', a adăugat acesta, sugerând astfel crearea unui tribunal care să judece responsabilii ruşi la fel cum au fost judecaţi naziştii după al Doilea Război Mondial.

La rândul său, Mihailo Podoliak, un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a susţinut că lumea întreagă este cea care are nevoie de garanţii de securitate în faţa Rusiei, iar aceasta din urmă trebuie trasă la răspundere. ''Lumea civilizată are nevoie de ''garanţii de securitate'' în faţa intenţiilor barbare ale Rusiei post-Putin'', a scris Podoliak, de asemenea pe Twitter.

Responsabili ai statelor baltice s-au arătat şi ei în dezacord cu sugestia lui Macron. ''Ideea că Occidentul poate înceta invazia rusă în Ucraina oferind garanţii de securitate Rusiei ne face să cădem în capcana narativului lui Putin că Occidentul şi Ucraina sunt responsabile pentru acest război şi că Rusia este o victimă inocentă'', consideră vicepremierul leton Artis Pabriks, citat de Financial Times.

La rândul său, fostul ministru lituanian de externe Linas Linkevicius a susţinut tot pe Twitter că în prezent ''Rusia are toate garanţiile de securitate dacă nu atacă, anexează sau îşi ocupă vecinii'', iar ''dacă cineva doreşte să creeze o nouă arhitectură de securitate care să-i permită unui stat terorist să-şi continue metodele de intimidare, ar trebui să se mai gândească încă o dată''.

În timp ce războiul din Ucraina intră în a zecea lună negocierile ruso-ucrainene sunt în continuare blocate, conform tuturor părţilor. SUA şi ceilalţi aliaţi ai Ucrainei afirmă că preşedintele Zelenski este cel căruia îi revine decizia asupra termenilor în care ar fi dispus să negocieze cu Moscova, care însă consideră că Washingtonul i-a impus Kievului retragerea de la masa negocierilor în speranţa că ajutorul militar occidental va permite Ucrainei să încheie conflictul prin înfrângerea Rusiei pe câmpul de luptă. Deocamdată, Zelenski condiţionează orice noi discuţii cu Rusia de retragerea trupelor acesteia din Ucraina şi nici preşedintele american Joe Biden nu se arată deschis unor discuţii cu Putin.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Propunerea lui Macron vine după recenta întâlnire cu Biden de la Washington, probabil au căzut de acord.

    Macron a spus că ar fi doar unul din punctele esențiale de adus în discuție pentru inceperea unor negocieri de pace, nu singurul! 

    Dar Zele & Co, nu și nu, dând vina acum direct pe americani că nu s-au ținut de promisiunea cu ajutorul total pentru înfrângerea Rusiei. 

    " Gura păcătosului adevăr grăiește. :) " 

    Adică au fost negocieri înainte de invazia rusnaca, dar SUA e di vină:) că le-a întrerupt! 

    Zele își depășește atribuțiile conferite prin fișa postului :)

    Și își joacă în continuare rolul în filmul "Noi cei din linia întâi", fără a ține seama că e posibil ca scenariul să se fi schimbat. 

    1. ce analiza fina fac trolii

      va plateste la litera? 

      Zelenscki a fost lasat in ofsaid de Biden si Macron... Este evident ca lumea s a saturat de razboi si urmeaza negocierile de pace si crearea tabloului de securitate globala.... Putin este puternic si este sustinut de alti presedinti de aceea se vrea incheierea razboiului din Ukraina .... Zelenscki o sa turbe dar ii v a trece pentru ca v a fii schimbat din functie....

      La ce litera ai ajuns si te-ai blocat?

      Lectura și cititul sunt sporturi sângeroase pentru alde tine.

      Să nu-ți curgă sânge pe nas. 

      Macron are ceva dreptate. CEVA dreptate are si Rusia. Se poate negocia. Ucraina nu e satula de razboi?

      doar cand ultimul mujic va fi starpit si Zele va fi incornorat șamanul planetei

      Umplerea unui spatiu cu o salata de cuvinte nu ar trebui sa te multumeasca.

      Lupta cu coerenta si argumentarea risca sa provoace AVC-uri de la atata straduinta si nema putirinta.  

    Macron o fi el un marxist ticalos, dar prost nu este! Pt ca stie ca, atata timp cat NATO preseaza din ce in ce mai mult Rusia prin ajutorul militar tot mai consistent dat Ucrainei, asupra Frantei si a multor state din UE planeaza pericolul nuclear, dar si pericolul recesiunii si al falimentului! Si tot el stie ca Articolul 5 din Tratatul NATO e frectie la piciorul de lemn, in sensul ca SUA nu isi vor risca securitatea propriei populatii si teritoriu, pt apararea vreunui stat amarastean din UE!

    da doar ca hai sa fim seriosi la a doua putere nucleara din lume nu cred ca-i e frica de nato. si nimeni intreg la cap nu ar ataca rusia cand aia au arsenal nuclear sa distruga planeta de mai multe ori. parerea mea e ca rusii vor sa anexeze ucraina si de-aia nu le convine ca aceasta sa intre in nato sau ue. sau in cel mai bun caz sa o tina ca pe un fel de satelit gen belarus. oricine se uita putin la tv urile alea nationale vedeti ca numai aia viseaza belarus ucraina moldova sunt rusia.

    1. Rusia a vrut sa intre în nato dar nu a fost primita

      Asa si? Sunt niste criterii, nu? In plus nu-i chiar ironic rusia fosta urss din cauza careia s-a facut nato, vrea sa intre in nato... hmm pai pt ce sa dea veto la tot? cum dau unde mai sunt(inca) membrii

      La un moment dat, unii oficiali rusi au facut niste declaratii despre o eventuala intrare in NATO. Oficial, Rusia nu a depus niciodata o cerere pentru aderare

    Dar ce vrea oare Ucraina, ca este un imperiu care subjuga popoare si natii.

    Acolo, in Ucraina traiesc 8,3 milioane de rusi, 411.880 de romani, 290.742 de belarusi, 242.290 de tatari, 145.370 de polonezi, 145.000 de maghiari, cate 96.000 de evrei, greci si armeni. Toate aceste natii au fost pana acum oprimate si discriminate in Ucraina. 

    Oare Ucraina doreste perpetuarea acestei situatii de netolerat ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb