Kievul se aşteaptă ca Uniunea Europeană să includă compania de stat Rosatom, specializată în energie nucleară, în următorul pachet de sancţiuni contra Moscovei în legătură cu războiul lansat împotriva Ucrainei, a afirmat luni premierul ucrainean Denis Şmîhal, informează Agerpres.
După discuţiile cu vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene pentru Pactul verde european, Frans Timmermans, şeful executivului ucrainean a spus că sectorul energiei nucleare din Rusia ar trebui să facă, la rândul său, obiectul sancţiunilor decise de UE.
Rusia a ocupat centrala nucleară Zaporojie, din sud-estul Ucrainei, începând din martie anul trecut, iar preşedintele rus Vladimir Putin a emis în octombrie un decret prin care controlul asupra acestui obiectiv este transferat de la compania ucraineană Energoatom către o subsidiară a companiei ruse Rosatom.
Kievul afirmă că această decizie înseamnă pur şi simplu furt.
''Lucrăm activ cu partenerii noştri europeni la furnizarea de sprijin în patru domenii: demilitarizarea centralei nuclearo-electrice Zaporojie, furnizarea de echipament electric, oportunităţi de a importa electricitate din UE şi sancţiunile contra Rusiei'', a scris Denis Şmîhal pe aplicaţia de mesagerie Telegram.
''Ne aşteptăm ca al 10-lea pachet (de sancţiuni ale UE) să conţină restricţii împotriva industriei nucleare a Rusiei, în particular contra Rosatom. Agresorul trebuie să fie pedepsit pentru atacurile asupra industriei energetice a Ucrainei şi pentru infracţiunile împotriva ecologiei'', a explicat el.
Deşi UE a înăsprit gradual sancţiunile împotriva Rusiei ca urmare a agresiunii acesteia contra Ucrainei, blocul comunitar nu a impus sancţiuni în mod direct asupra Rosatom.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi-a exprimat constant îngrijorarea faţă de bombardarea centralei Zaporojie, de care Kievul şi Moscova se acuză reciproc.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2023, 17:45)
Europa sa se descurce exclusiv cu energie
solara si eoliana,
slava ukri
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 09.01.2023, 22:43)
Europa se va descurca exclusiv cu energie solara, eoliana, hidro, geotermala...sa vedem cum se vor descurca mujicii cand nu vor mai avea clienti pentru petrolul si gazul lor...ma refer la clienti platitori ca nu-i vad pe mujici genul "bun samaritean":-)...Evul Mediu scrie pe voi:-)
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de credinciosul în data de 09.01.2023, 22:59)
nu stiu ce nota ai avut la chimie,mai ales la cea organica!
daca ai avut nota mare inseamna ca ai avut un profesor compatibil cu Romania Educata,dar rupt de realitate si practica!
pt tine,sa tii minte,GAZELE se folosesc si la incalzire,iar petrolul se foloseste si in industria petrochimica,industrie de care am scapat repede de ea la revolutie,cum am scapat de metalurgie feroasa si neferoasa,agricultura cu sistem de irigatii,etc!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.01.2023, 09:15)
Evul Mediu este in capul tau !