Uniunea Europeană a anunţat astăzi crearea unui stoc, în valoare de 540 de milioane de euro, de medicamente şi echipamente destinate să facă faţă urgenţelor nucleare, bacteriologice şi chimice, măsură adoptată pe fondul temerilor tot mai mari legate de războiul Rusiei din Ucraina, relatează AFP, conform Agerpres.
Comisia Europeană, executivul blocului format din 27 de ţări, a precizat că stocul este format din ''vaccinuri'', ''echipamente şi medicamente'' pentru tratarea pacienţilor răniţi în timpul unor atacuri chimice, biologice, radiologice şi nucleare.
Prima etapă, conform UE, va fi achiziţionarea de ''tablete de iodură de potasiu care pot fi folosite pentru a proteja oamenii de efectele nocive ale radiaţiilor''.
Trei milioane de tablete de iod au fost deja livrate în Ucraina, cu ajutorul Franţei şi al Spaniei, a adăugat Comisia.
''Luăm măsuri concrete pentru a pregăti mai bine Europa pentru potenţiale ameninţări'', cu ''echipamente pentru urgenţe chimice, biologice sau nucleare'', a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic.
De la începutul invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie, mulţi observatori au atras atenţia asupra riscului folosirii de arme nucleare sau chimice în conflict.
Occidentalii au avertizat că Moscova ar putea folosi arme chimice în faţa rezistenţei acerbe din partea ucrainenilor, care au blocat avansarea forţelor ruse.
Luptele din Ucraina au provocat, de asemenea, temeri cu privire la siguranţa instalaţiilor nucleare, cum ar fi cele de la Cernobîl, locul celui mai grav accident nuclear din istorie în 1986, şi Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa.
Rusia şi-a plasat, de asemenea, forţele nucleare în stare de alertă, după ce a avertizat Occidentul să nu intervină militar pentru a ajuta Ucraina.