UE a decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova

F.D.
Internaţional / 14 decembrie 2023

UE a decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova

Actualizare - Începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina: Ungaria s-a abţinut la vot

Premierul ungar s-a abţinut joi la votul liderilor statelor membre asupra deschiderii negocierilor cu Ucraina, acuzând o "decizie proastă", relatează Reuters.

"Ungaria nu vrea să împărtăşească responsabilitatea" acestei alegeri "iraţionale" a celorlalte 26 de ţări şi deci "s-a abţinut", a afirmat Viktor Orban într-o înregistrare postată pe Facebook.

"Ucraina nu este pregătită", a repetat responsabilul naţionalist.

"Extinderea este un proces juridic amănunţit şi bazat pe merit. Am fixat şapte condiţii şi, conform evaluării Comisiei însăşi, trei dintre ele nu au fost îndeplinite", a declarat el la sosirea la summitul de la Bruxelles. "Deci nu suntem în poziţia de a începe negocierile", a adăugat el.

Inflexibil asupra chestiunii, el a ameninţat să-şi folosească dreptul de veto, în contextul în care este necesar votul în unanimitate al Celor 27 în decizii privind extinderea. În cele din urmă el a dat însă înapoi.

Viktor Orban şi-a anunţat şi dezacordul faţă de un nou ajutor financiar pentru Ucraina de 50 de miliarde de euro, sub formă de subvenţii şi credite, pentru perioada 2024-2027.

"Dacă vreţi bani pe termen lung, o sumă mare de bani, asta trebuie să se facă în afara bugetului" comun, a spus premierul ungar.

---

Actualizare - Klaus Iohannis a felicitat Republica Moldova şi Ucraina pentru începerea negocierilor de aderare la UE

Preşedintele Klaus Iohannis a felicitat Republica Moldova şi Ucraina pentru începerea negocierilor de aderare la UE şi apreciază că decizia de joi a Consiliului European este una "istorică", relatează Agerpres.

"Felicitări Republicii Moldova, felicitări Ucrainei şi mult succes în negocierile de aderare", a afirmat Iohannis.

Iohannis a arătat că această decizie este "un rezultat istoric, un pas foarte, foarte important".

----

Actualizare - Siegfried Mureşan: "Începerea negocierilor de aderare la UE, cea mai importantă decizie pentru Republica Moldova de la obţinerea independenţei"

Decizia de astăzi a Consiliului European de a începe negocierile de aderare la UE cu Republica Moldova este cea mai importantă decizie pentru cetăţenii ţării de la obţinerea independenţei, a declarat eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu Republica Moldova, relatează Agerpres.

"Decizia de astăzi este confirmarea că Republica Moldova va trece printr-un amplu proces de modernizare şi reformare în următorii ani. Acest proces va fi făcut cu sprijinul Uniunii Europene şi a tuturor ţărilor membre. Autorităţile de la Chişinău vor beneficia de asistenţă financiară şi tehnică crescută din partea UE pentru a pregăti ţara de aderare. Procesul de aderare va creşte, totodată, nivelul de trai din ţară, astfel că cetăţenii Republicii Moldova vor simţi beneficiile integrării europene cu mult înainte de aderarea propriu-zisă", a postat Siegfried Mureşan pe Facebook.

El a mai spus că începerea negocierilor de aderare este şi o decizie simbolică care arată că Republica Moldova a scăpat din sfera de influenţă a Rusiei şi că, de îndată ce negocierile se vor încheia, îi va fi alocat un loc la masa Uniunii Europene, cu aceleaşi drepturi ca toate celelalte state membre.

"Meritul principal pentru acest lucru aparţine preşedintei Maia Sandu, conducerii proeuropene de la Chişinău şi cetăţenilor Republicii Moldova care au aşezat ţara pe un drum clar al reformelor şi al integrării europene, în pofida tuturor presiunilor din partea Federaţiei Ruse", a apreciat Mureşan, care este vicepreşedinte al grupului PPE din Parlamentul European.

Eurodeputatul susţine că procesul de aderare care începe astăzi va fi unul "amplu, complex, de durată".

"Tocmai de aceea nu avem de ce să pierdem timpul, ci trebuie să trecem cât mai repede la următoarea etapă. Astfel, aştept din partea Comisiei Europene şi a Consiliului UE să adopte fără întârziere cadrul de negociere, astfel încât prima conferinţă interguvernamentală de negociere UE - Republica Moldova să aibă loc în prima parte a anului 2024", a afirmat Mureşan.

În contextul în care anul viitor vor avea loc alegeri europarlamentare, el a subliniat că este important să se facă cât mai multe progrese în procesul de aderare în prima parte a anului întrucât "în a doua parte, Uniunea Europeană va fi ocupată cu reaşezarea instituţională de după alegeri".

"Siguranţa UE depinde de cât de sigure şi stabile sunt ţările din vecinătatea noastră. Cu cât Moldova şi Ucraina sunt mai stabile şi mai reformate, cu atât mai în siguranţă suntem şi noi, în interiorul UE. Iar procesul de aderare la UE este cel mai bun instrument prin care un stat din vecinătatea UE poate fi reformat şi modernizat. În plus, extinderea Uniunii Europene aduce şi beneficii economice concrete ţărilor membre şi tuturor cetăţenilor europeni. Acest lucru a fost confirmat de precedentele valuri de extindere care au contribuit la dezvoltarea economică a Uniunii Europene, au întărit piaţa internă a Uniunii şi au consolidat poziţia UE pe plan global", a mai afirmat Mureşan în postarea sa.

---

Actualizare - Metsola: Ucraina şi Republica Moldova au livrat ''în cele mai dificile circumstanţe''

Preşedinta Parlamentului European Roberta Metsola a declarat joi că este "responsabilitatea politică şi morală" a UE să facă pasul următor în privinţa aderării Ucrainei şi R. Moldova, relatează politico.eu.

"Dacă sunt îndeplinite condiţiile, când cerinţele sunt realizate, trebuie să facem ceea ce spunem că facem", a declarat ea în cadrul conferinţei de presă de la sediul Consiliului.

Ucraina şi Republica Moldova au livrat "în cele mai dificile circumstanţe" şi pasul următor trebuie să fie deschiderea negocierilor de aderare. Această decizie, a spus ea, "nu se va naşte din oportunism sau vreo cale rapidă", ci va fi "bazată pe merit".

În pofida opoziţiei ferme a lui Viktor Orban faţă de declanşarea negocierilor de aderare cu Ucraina - reiterată joi şi care ar putea provoca probleme majore summitului de două zile - Metsola a spus că speră că UE va putea să arate unitate.

"Sunt realistă, dar nu sunt pesimistă; aşa că să aşteptăm şi să vedem. Sunt multe persoane care au putere de convingere în acea cameră", a spus Roberta Metsola la conferinţa de presă.

Preşedinta PE a subliniat şi necesitatea de a se merge mai departe cu aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

"Situaţia geopolitică globală înseamnă că există un preţ şi pentru inacţiune. Dacă lăsăm un gol, va fi umplut de alţi actori cu agende foarte diferite de ale noastre", a spus ea.

Tot potrivit politico.eu, fostul premier belgian şi membru al grupului Renew Europe Guy Verhofstadt a scris grupului său politic pentru a cere depunerea unei moţiuni de neîncredere împotriva Comisiei Europene din cauza deblocării unei părţi substanţiale din fondurile pentru Ungaria.

Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen cedează "şantajului lui Viktor Orban în privinţa ajutorului UE pentru Ucraina şi deschiderii negocierilor de aderare", a scris el în scrisoare.

"Valorile UE sunt o piatră de temelie a Uniunii şi nu sunt de vânzare", a mai arătat Guy Verhofstadt.

---

Liderii statelor Uniunii Europene, reuniţi joi la Bruxelles, au decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova, după ce în luna noiembrie Comisia Europeană făcuse o recomandare în acest sens, relatează Reuters.

Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care prezidează summitul UE de la Bruxelles.

''Un semnal clar de speranţă pentru cetăţenii acestor ţări şi pentru continentul nostru'', a scris Charles Michel pe platforma X (fosta Twitter).

Într-o primă reacţie, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că decizia UE de lansare a negocierilor de aderare cu ţara lui este o victorie pentru Ucraina şi pentru întreaga Europă.

"O victorie care motivează, inspiră şi dă putere", a mai scris el pe plaforma de socializare X, felicitând "fiecare ucrainean".

La rândul său, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a afirmat că ţara sa este pregătită să se ridice la nivelul provocărilor şi hotărâtă să lucreze asiduu dacă este necesar în această privinţă.

"Moldova întoarce o nouă pagină astăzi odată cu acordul UE pentru declanşarea negocierilor de aderare. Am simţit astăzi îmbrăţişarea caldă a Europei. Mulţumim pentru sprijinul vostru şi încrederea în călătoria noastră", a postat Sandu pe X.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat după anunţarea deciziei că cele două ţări aparţin familiei europene.

De asemenea, liderii ţărilor UE au hotărât să deschidă negocierile de aderare cu Bosnia de îndată ce este atins ''gradul necesar de conformitate''.

Tot joi, liderii statelor membre au acordat Georgiei statutul de ţară candidată la aderare.

Viktor Orban, care a anunţat de câteva zile că Ungaria se opune deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina, a declarat, potrivit Reuters, că ţara sa nu a dorit să participe la o decizie proastă privind aderarea Ucrainei. El a postat pe Facebook că s-a abţinut la votul privind Ucraina.

Diplomaţi UE citaţi de agenţia de ştiri britanică afirmă că Orban nu era în sală când s-a votat în privinţa începerii negocierilor de aderare cu Ucraina dar a convenit ca alţi lideri să voteze în locul său pe această temă.

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. 1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)

    (mesaj trimis de anonim în data de 14.12.2023, 10:50) 

    Orban nu are ce face .Va vota cum i se cinta .Deja cetatenii de etnie maghiara, aflati ca si cetateni in alte state din Europa solicita, premierului Orban acceptul .Acesti cetateni ce beneficiaza de statul de cetatean al altor natiuni acolo unde mai toata suflarea ii considera ca si frati nu pot fi pusi in dificultate sau nu pot fi pusi spre a antagoniza cu cetatenii din statele purtatoare .Orban nu are nevoie de asa ceva indiferent cit de drag îi este URSS.Quod erat demonstrandum 

    Nu aveam nici cel mai mic dubiu asa cum v-am spus deja .Orban doar da din gura.Orban nu poate fi impotriva propriilor conationali ce traiesc prin tarile Europei .Devine un politician vizibil de evitat .Iohannis a fost extrem de multumit asa cum a fost si in momentul in care fostul guvern PSD din epoca Dragnea a dorit dar nu a reusit sa creeze enclava numita Tinut Secuiesc .

    1. Ucraina daca intra in UE, adio subventii ptr. agricultura romaneasca,

      va costa UE 186 miliarde euro/an, si multe alte "bunatati" despre care

      nu se vorbeste de loc,oare de ce ??? 

    Felicitam pe Maia Sandu „ printesa de Bolboaca ” ce a reusit imensa performanta de a opozitiona Rep.Moldova pe un culoar de aderare in UE.Felicitam Presedintele Romaniei a carui realizare trece dincolo de orisicare inchipuire .

    1. Maia Sandu a pierdut ultimele alegeri din Moldova,

      cu rezultate dezastruoase,nu cred ca are viitor politic 

      Tocmai de-aia a primit OK că să revină de pe tobogan.

      ce alegeri a pierdut ? alegerile locale sunt pe persoana fizica in moldova . esti habarnist sadea .

      Si au fost castigate 75 % de prorusi,

      "profesore" in politica externa 

    "UE a decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina"

    incalcand propria legislatie si tratatul de aderare !!! 

    aceasta decizie se putea lua LEGAL doar in UNANIMITATE, 

    V.Orban premierul Ungariei nu a fost de acord si nu l-a votat,

    parasind sala.Asa arata la ora asta "statul de drept" la Bruxelles.  

    1. te doare tare este ?

      Maghiarii aflati altundeva in Europa jubileaza .Orban a ratat .

      V. Orban nu a ratat nimic,

      UE a luat o decizie ILEGALA. 

      Ungaria a primit 10 miliarde euro de la UE,

      iar Ucraina inca este departe de aderare,

      nu vad ce a pierdut Ungaria 

      Banii tai la Blackrock, ce zici?

      ce zici ca a primit ? nu prea le intelegi

    Sper doar ca si reprezentantii Austriei si Olandei sa paraseasca Sala cand se va vota aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen!

    Nu cred că va fi un stat nazist in UE, cu drept de veto.Slava!

    1. UE a deschis negocierile de aderare si cu Turcia tara NATO,

      in urma cu zeci de ani,si tot nu este membru UE, 

      vom trai si vom vedea, 

      personal nu dau nici o sansa reala ca Ucraina sa adere in

      viitorul apropiat,poate peste 15-20 de ani 

    Încă un sprijin pentru Cerșenki că să mențină puterea și să continuă războiul altora.

    Inceperea negocierii de aderare la UE nu inseamna mare lucru,

    ca o tara sa adere,toate cele 27 de parlamente a tarilor UE,trebuie

    sa voteze FAVORABIL,aderarea ,altfel nu este posibil si legal 

    1. vad ca nu pricepi . lumea evolueaza si majoritatea va decide in curind

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb