UE a declanşat procedura de infringement ţării noastre privind noile reguli de garantare a depozitelor bancare

A.C.
Bănci-Asigurări / 2 decembrie 2015

UE a declanşat procedura de infringement ţării noastre privind noile reguli de garantare a depozitelor bancare

Uniunea Europeană (UE) a declanşat proceduri de infringement împotriva a 14 state membre, între care şi România, pentru că nu au modificat legislaţia naţională astfel încât să includă noile reguli comunitare referitoare la sistemele de garantare a depozitelor bancare, potrivit Bloomberg.

România, Belgia, Cehia, Estonia, Grecia, Italia, Cipru, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Slovenia şi Suedia nu au aprobat unele sau toate reglementările necesare până la termenul de 30 noiembrie, potrivit datelor Comisiei Europene.

Comisia Europeană a trimis scrisori unor 18 state membre pentru a le informa în legătură cu procedura de infringement, dar patru dintre acestea şi-au actualizat între timp legislaţia.

Comisarul pentru servicii financiare Jonathan Hill a declarat pe 30 noiembrie că statele care nu adoptă regulile referitoare la garantarea depozitelor bancare vor risca măsuri disciplinare. Toate cele 28 de state membre trebuie să îşi ajusteze legislaţia naţională pentru a reflecta standardele UE pentru protejarea depozitelor bancare şi a asigura un nivel de protecţie de bază.

Reglementările referitoare la garantarea depozitelor au un rol major în eforturile de întărire a zonei euro şi de finalizare a uniunii bancare.

Comisia Europeană a prezentat luna trecută planurile de creare a unui sistem comun de garantare a depozitelor în zona euro, încurajând în acelaşi timp toate cele 28 de state membre să adopte reglementările deja aprobate.

"Trebuie să slăbim legătura între bănci şi state şi să punem în practică reglementările convenite, astfel încât contribuabilii să nu mai fie primii susţinători ai băncilor cu probleme", a afirmat vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis la prezentarea planurilor de garantare a depozitelor bancare.

Comisia cere totodată statelor membre să adopte noile reglementări privind salvarea băncilor.

Nouă din cele 28 de state membre, inclusiv România, nu au adoptat toate legile necesare pentru respectarea Directivei referitoare la Redresarea şi Rezoluţia Băncilor. Statele respective sunt România, Belgia, Cehia, Cipru, Lituania, Luxemburg, Polonia, Slovenia şi Suedia, iar cinci dintre ele riscă procese la Curtea Europeană de Justiţie. Olanda urmă să fie judecată, dar între timp a adoptat legile necesare.

Potrivit Comisiei, statele membre au accelerat eforturile în domeniul regulilor referitoare la dizolvarea băncilor şi garantarea depozitelor, iar unele dintre ele aproape au finalizat schimbările necesare.

Din cele 19 state din zona euro, două nu au ratificat încă Mecanismul Unic de Rezoluţie şi fondul care îl însoţeşte. Grecia înregistrează întârzieri procedurale, în timp ce Luxemburgul nu a adoptat legislaţia necesară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb