UE ameninţă Ungaria cu acţiuni legale

VLAD F. DUMEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 ianuarie 2012

UE ameninţă Ungaria cu acţiuni legale

Uniunea Europeană a mărit, ieri, presiunea asupra Ungariei, declarând că politicile sale fiscale sunt nesustenabile şi ameninţând cu acţiuni legale împotriva noii Constituţii, pe care unii o consideră o cale sigură spre autoritarism, potrivit Atlanta Journal Constitution.

Avertizările au escaladat tensiunile dintre guvernul ungar şi UE şi au accentuat dificultatea cu care Budapesta va negocia pentru pachetul de ajutor financiar de la UE şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Ungaria a fost foarte criticată pentru noua Constituţie, despre care UE crede că dăunează independenţei judecătorilor, a băncii centrale şi a agenţiei pentru protecţia datelor personale a Ungariei. Unele organizaţii pentru drepturile civile, precum şi Parlamentul European, au avertizat Ungaria că riscă să-şi piardă identitatea democratică.

Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, a criticat sever, ieri, politicile fiscale ale Ungariei, care se bazează pe măsuri de moment "neortodoxe", nu pe austeritate, avertizând că UE ar putea sista fondurile de dezvoltare dacă guvernul ungar continuă să se opună măsurilor de reducere a cheltuielilor.

Pia Ahrenkilde Hansen, purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE), a afirmat că autorităţile de la Bruxelles, care analizează dacă noile legi ale Ungariei încalcă tratatul UE, sunt îngrijorate şi nu vor ezita să folosească toate prerogativele în lupta împotriva oricăror încălcări.

"Un mediu stabil legal, bazat pe statul de drept, inclusiv respectul pentru libertatea presei, principii democratice şi drepturi fundamentale, este de asemenea cel mai bun garant pentru încrederea cetăţenilor şi încrederea partenerilor şi investitorilor", a declarat Ahrenkilde Hansen, adăugând: "Asta este, în mod special, vital într-o perioadă de criză economică".

Ungaria a insistat că guvernul său este angajat în reforma financiară şi menţinerea deficitului său bugetar în limita UE, de maxim 3% din PIB.

"Guvernul este gata să discute orice observaţie şi propunere cu CE privind deficitele bugetare excesive", a informat Ministerul Economiei din Ungaria.

Noua Constituţie a intrat în vigoare la doar câteva săptămâni după ce guvernul lui Viktor Orban a cerut ajutor financiar de la UE şi FMI. Însă cele două instituţii au întrerupt discuţiile preliminare asupra pachetului de salvare în decembrie, pe fondul temerilor privind efectele noilor legi asupra independenţei băncii centrale. Tratatele UE cer ca băncile centrale să rămână independente.

Deficitul Ungariei a fost criticat de către UE încă de la aderarea ţării în 2004, însă cu economia afectată de criza din 2008, statul central-european a fost nevoit să accepte un ajutor de 20 de miliarde de euro de la FMI.

În decursul ultimelor luni, ratingul de credit al ţării a fost retrogradat la "junk" de către toate cele trei agenţii majore de rating. Şomajul este de circa 10,8%, iar perspectivele indică o nouă recesiune.

CE a mai declarat că Ungaria nu a făcut "niciun pas adevărat" pentru limitarea deficitului, făcând finanţele ţării nesustenabile pe termen lung. Avertismentele UE vor adăuga presiune, cel mai probabil, asupra obligaţiunilor ungare şi a forintului.

Ieri, forintul ajunsese la 311,95 de unităţi pe euro, în scădere de la maximul înregistrat săptămâna trecută, de 321,40 unităţi/euro, iar randamentul obligaţiunilor cu termen la zece ani se apropia de 9,9%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. UE , impreuna cu tziganii , si jidano-americanii , suge "...." ungurilor , chinezilor , iranienilor , sirienilor , coreenilor din Nord , venezuelenilor , etc. , etc. !!!

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb