Uniunea Europeană a avertizat joi că ameninţările secesioniste din partea Republicii Srpska (entitatea sârbă din Bosnia) şi legile ce limitează libertatea presei şi drepturile persoanelor LGBT ar putea submina progresele Bosniei către aderarea la blocul comunitar, informează Agerpres.
La jumătatea lunii decembrie, Bosnia a primit statutul de candidat la aderarea la UE, o decizie motivată de teama că instabilitatea creată de războiul din Ucraina s-ar putea extinde la volatila regiune a Balcanilor Occidentali.
''Noile ameninţări cu secesiunea venite dinspre Republica Srpska sunt inacceptabile, neîntemeiate şi contribuie la un climat de neîncredere şi tensiune într-o perioadă de criză în Europa, când este nevoie de stabilitate şi cooperare'', a declarat, la Sarajevo, ministrul de externe suedez Tobias Billstrom, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia semestrială a Consiliului UE.
Speranţele unei aderări a Bosniei al UE au sporit în urma alegerilor generale din octombrie, după ce noul guvern a promis să implementeze reformele ambiţioase cerute de Bruxelles.
Însă Milorad Dodik, liderul naţionalist al Republicii Srpska, şi-a intensificat retorica secesionistă şi a propus legi care limitează libertatea presei şi drepturile personale. Printre acestea se află includerea defăimării în Codul Penal şi interzicerea organizaţiilor LGBT în instituţiile de învăţământ.
''UE este profund îngrijorată de măsurile recente luate de Republica Srpska'', a spus Billstrom, care a adăugat că eventuala adoptare a proiectelor de lege respective ar fi un pas înapoi pentru parcursul european al Bosniei''.
Şeful diplomaţiei suedeze a accentuat că este de aşteptat ca Bosnia să se alinieze politicii externe şi de securitate comune a UE, inclusiv în ceea ce priveşte sancţiunile impuse Rusiei de blocul comunitar.
Dodik susţine că Bosnia ar trebui să rămână neutră în ceea ce priveşte invazia rusă în Ucraina şi se opune oricăror sancţiuni contra Moscovei.
Bosnia este alcătuită din două entităţi autonome - Republica Srpska şi Federaţia croato-musulmană.