Uniunea Europeană şi Japonia au finalizat, vineri, acordul comercial pe care îl negociază din 2013, chiar înainte de reuniunea la nivel înalt a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), pentru a trimite un "semnal clar" comunităţii internaţionale, în special preşedintelui american Donald Trump, relatează AFP, conform Agerpres.
"Finalizarea negocierilor demonstrează voinţa politică puternică a Japoniei şi a UE de a continua să înalţe drapelul liberului schimb", a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi premierul japonez Shinzo Abe într-un comunicat comun.
"Uniunea Europeană şi Japonia s-au angajat să facă să funcţioneze economia globală pe baza pieţelor libere, deschise şi corecte (...) valorificând pe deplin valorile noastre, luptând împotriva tentaţiei protecţionismului", au subliniat cei doi oficiali.
Acest discurs îl vizează pe preşedintele Donald Trump, ale cărui politici protecţioniste şi punerea în cauză a normelor comerciale multilaterale ale OMC îngrijorează partenerii Statelor Unite.
Bruxellesul şi Tokyo au depus eforturi în ultimele săptămâni pentru a finaliza acest acord înainte de o reuniune ministerială a OMC prevăzută să se desfăşoare de duminică până miercuri la Buenos Aires.
De la venirea sa la Casa Albă în ianuarie, Donald Trump a retras Statele Unite din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) semnat cu 11 ţări din regiunea Asia-Pacific, între care şi Japonia, a treia cea mai mare economie a lumii.
Japonia s-a reorientat apoi către negocieri cu Uniunea Europeană, ajungându-se la o înţelegere cu privire la principalele puncte ale acestui acord, anunţat cu mare fast de Bruxelles în iulie 2017.
"Este un acord de o importanţă economică enormă", a insistat vineri comisarul european pentru comerţ Cecilia Malmström. "Este cel mai mare acord comercial pe care UE l-a negociat vreodată", a mai spus ea.
UE este cel de-al treilea partener comercial al Japoniei, în timp ce Japonia - cu 127 de milioane de locuitori - este cel de-al şaselea pentru Bătrânul Continent.
Acordul trebuie acum înaintat statelor membre şi Parlamentului European în vederea intrării sale în vigoare în 2019, a spus Malmström, fără a se referi la eventuala sa ratificare de către parlamentele naţionale.
Acordul de parteneriat economic va elimina marea majoritate a taxelor vamale pe care întreprinderile din UE care exportă în Japonia le plătesc anual, în cuantum de 1 miliard de euro, precum şi o serie de obstacole de lungă durată în ceea ce priveşte reglementarea. El va deschide de asemenea piaţa japoneză, cuprinzând 127 de milioane de consumatori, pentru exporturi agricole esenţiale din UE şi va determina creşterea oportunităţilor de export ale UE într-o serie întreagă de alte sectoare, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Comisiei Europene.
În ceea ce priveşte exporturile de produse agricole din UE, acordul va elimina taxele vamale pentru multe brânzeturi, precum Gouda şi Cheddar (care sunt în prezent de 29,8 %), precum şi pentru exporturile de vin (actualmente de 15 %, în medie), va permite UE să îşi sporească în mod substanţial exporturile de carne de vită către Japonia, în timp ce pentru carnea de porc vor exista schimburi comerciale scutite de taxe vamale la exportul de carne prelucrată, precum şi schimburi comerciale scutite aproape complet de taxe vamale pentru carnea proaspătă.
Acordul va asigura protecţia în Japonia a peste 200 de produse agricole europene de înaltă calitate, aşa-numitele produse care beneficiază de indicaţii geografice (IG), precum şi protecţia unei selecţii de IG japoneze în UE.
Acordul comercial deschide şi pieţe de servicii, în special serviciile financiare, comerţul electronic, telecomunicaţiile şi transporturile. De asemenea, înţelegerea garantează întreprinderilor din UE accesul la marile pieţe de achiziţii publice din 48 de oraşe mari din Japonia şi elimină obstacolele din calea achiziţiilor publice în sectorul feroviar, important din punct de vedere economic, la nivel naţional.
Potrivit comunicatului CE, acordul abordează anumite puncte sensibile ale UE, de exemplu pe cele din sectorul construcţiilor de automobile, prin prevederea unor perioade de tranziţie înainte de deschiderea pieţelor.
Înţelegerea include şi un capitol amplu despre comerţ şi dezvoltarea durabilă, fixează cele mai ridicate standarde în materie de forţă de muncă, siguranţă, mediu şi protecţia consumatorilor, consolidează acţiunile UE şi ale Japoniei cu privire la dezvoltarea durabilă şi la schimbările climatice şi protejează pe deplin serviciile publice.
În ceea ce priveşte protecţia datelor, chestiune care este tratată separat de acordul de parteneriat economic, în timpul reuniunii la nivel înalt din iulie a fost elaborată o declaraţie comună în care UE şi Japonia subliniază importanţa asigurării unui grad ridicat de confidenţialitate şi securitate a datelor cu caracter personal ca drept fundamental şi factor central al încrederii consumatorilor în economia digitală, care facilitează şi mai mult fluxurile reciproce de date, ducând la dezvoltarea economiei digitale.
Prin reformele recente ale legislaţiilor proprii din domeniul confidenţialităţii datelor, ambele părţi au sporit gradul de convergenţă dintre sistemele lor, care se bazează, în special, pe o legislaţie generală în materie de confidenţialitate a datelor, pe un set de drepturi individuale şi pe asigurarea respectării exercitată de autorităţi independente de supraveghere. Se deschid astfel noi oportunităţi de facilitare a schimburilor de date, inclusiv printr-o identificare simultană, de către ambele părţi, a unui nivel adecvat de protecţie. UE şi Japonia continuă să depună eforturi în vederea adoptării, cât mai curând posibil în 2018, a unor decizii privind caracterul adecvat al nivelului de protecţie în temeiul respectivelor norme privind protecţia datelor, se arată în comunicatul CE.