Preşedintele Credit Suisse, Axel Lehmann, şi-a prezentat ieri scuze în faţa acţionarilor pentru că banca elveţiană nu a putut fi salvată, fiind necesară intervenţia autorităţilor pentru preluarea acesteia de către rivala UBS Group AG.
Axel Lehmann a declarat citat de CNN: "Este o zi tristă. Pentru voi toţi şi pentru noi. Pot înţelege amărăciunea, furia şi şocul tuturor celor care sunt dezamăgiţi, copleşiţi şi afectaţi de recentele evoluţii. (...) Nu am reuşit să oprim impactul scandalurilor şi să contracarăm ştirile negative cu fapte pozitive. În cele din urmă, banca nu a putut fi salvată".
Lehmann a subliniat că, până în săptămâna în care a fost anunţată fuziunea forţată cu UBS, a crezut "într-o întorsătură de succes" pentru bancă. "Am vrut să folosim toată energia şi eforturile noastre pentru a schimba situaţia şi pentru a readuce banca pe drumul cel bun", a declarat oficialul Credit Suisse, adăugând: "Mă doare că nu am avut timp să facem acest lucru şi că în acea săptămână fatidică din martie planurile noastre au fost întrerupte. Pentru asta, îmi pare sincer rău. Vă cer scuze că nu am mai reuşit să oprim pierderea încrederii acumulată de-a lungul anilor şi pentru că v-am dezamăgit".
Aceasta a fost ultima Adunare Generală Anuală (AGA) din istoria de 167 de ani a băncii elveţiene.
Amintim că, în urmă cu două săptămâni, UBS a acceptat să preia Credit Suisse pentru trei miliarde de franci (3,3 miliarde de dolari), în cadrul unei tranzacţii orchestrate de Guvernul elveţian, Banca Naţională şi autoritatea de reglementare a pieţelor financiare, cu scopul de a evita o prăbuşire a sistemului financiar elveţian. Autorităţile elveţiene insistă că, având în vedere urgenţa cu care s-au derulat lucrurile, nu au avut de ales.
Credit Suisse a fost afectată de o deteriorare severă a capacităţii sale de a accesa lichidităţi în zilele anterioare cumpărării de către UBS. Potrivit ministrului elveţian al Finanţelor, Karin Keller-Sutter, o preluare de către stat a Credit Suisse sau un proces de lichidare controlată nu reprezentau alternative viabile, având în vedere riscurile financiare inacceptabile pe care le-ar fi creat pentru contribuabili.
Acţionarii Credit Suisse nu vor primi decât 76 de centime pentru fiecare titlu pe care îl deţin la banca elveţiană. La AGA de ieri au fost prezenţi 1.748 de acţionari, conform CNN. Fuziunea UBS/Credit Suisse se va face fără aprobarea acţionarilor, autorităţile eliminând obligaţia de a-i consulta pe investitori în numele interesului superior al stabilităţii pieţei financiare.
AGA de ieri a venit la două zile după ce Procuratura Federală din Elveţia a decis să deschidă o investigaţie cu privire la preluarea Credit Suisse de către UBS. Procuratura de la Berna va analiza posibila încălcare a legii de către oficialii guvernamentali, organismele de reglementare şi directorii celor două bănci, care au căzut de acord asupra preluării în regim de urgenţă a Credit Suisse.
Procuratura din Berna a precizat: "Biroul procurorului federal vrea să îşi îndeplinească în mod activ misiunea şi responsabilitatea de a contribui la un centru financiar curat în Elveţia şi a pus la punct această monitorizare pentru a lua imediat acţiuni dacă vor exista situaţii care au legătură cu domeniul său de activitate".
Conform procurorului Stefan Blattler, există "numeroase aspecte ale unor evenimente din jurul Credit Suisse" care justifică o investigaţie şi care trebuie să fie analizate pentru a "identifica orice infracţiune care ar putea fi de competenţa procurorului".
• Sergio Ermotti preia astăzi conducerea UBS
La finele lunii trecute, UBS Group l-a reangajat pe Sergio Ermotti în funcţia de director general, pentru ca acesta să conducă masiva preluare a rivalei Credit Suisse. Dificultăţile cu care se va confrunta Ermotti vizează concedierea a mii de angajaţi, reducerea mărimii diviziei de investiţii bancare a Credit Suisse şi reasigurarea bogaţilor lumii că UBS rămâne cel mai sigur loc pentru a-şi depune banii.
Ermotti preia astăzi conducerea UBS şi a declarat că aşteaptă cu nerăbdare să integreze UBS şi Credit Suisse. Ermotti, care a condus grupul elveţian din 2011 până în 2020, spune: "Actuala misiune este urgentă şi dificilă. Pentru a o realiza într-un mod sustenabil şi de succes, şi în interesul tuturor părţilor implicate, trebuie să evaluăm într-un mod sistematic şi prudent toate opţiunile".
Înainte de preluare, UBS avea puţin peste 72.000 de angajaţi, iar Credit Suisse - peste 50.000. Potrivit SonntagsZeitung, banca rezultată în urma fuziunii ar putea elimina aproximativ 11.000 de locuri de muncă numai în Elveţia. Publicaţia nu precizează care este perioada în care ar urma să se efectueze aceste restructurări şi nici activităţile care vor fi cele mai afectate în rândul celor două entităţi. Recent, Sergio Ermotti a ţinut să răspundă îngrijorărilor referitoare la mărimea instituţiei create după preluarea Credit Suisse de către UBS, afirmând citat de Il Sole 24 Ore: "Chiar şi prin punerea laolaltă a UBS şi Credit Suisse nu vom fi în fruntea clasamentului băncilor internaţionale în funcţie de mărime. Problema unei mărimi excesive nu există".
Potrivit lui Sergio Ermotti, pe piaţa internă, noul grup bancar va avea o cotă comparabilă cu cea a băncilor cantonale sau a Raiffeisen Group, iar singurul domeniu din Elveţia unde UBS/Credit Suisse va avea o poziţie proeminentă este cea a împrumuturilor către multinaţionale, însă şi pe acest segment se va confrunta cu competiţia internaţională.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 05.04.2023, 18:02)
De cand e elvetia "bancherul lumii", bacile elvetiene au spalat bani pentru toti dictatorii, evazionistii, traficantii si hotii de pe glob, inclusiv Hitler!