Ultima zi de audieri pentru miniştrii Guvernului Orban II

M.A.
Politică / 19 februarie 2020

Ultima zi de audieri pentru miniştrii Guvernului Orban II

Actualizare - Cu majoritate de voturi Violeta Alexandru a primit aviz negativ. Au fost înregistrate 13 voturi pentru şi 35 voturi împotrivă.

---

Actualizare - Violeta Alexandru: "Sunt singura care are curajul să pună lucrurile pe masă şi să vă arate ce aţi acoperit în aceşti ani în minister şi în instituţiile din coordonare. Acelaşi lucru şi la ANPIS".

---

Actualizare - Ministrul desemnat al Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, în cadrul audierilor în comisiile parlamentare de specialitate: "În cele trei luni de mandat am răsturnat modul în care se lucrează în Ministerul Muncii şi am pus nevoile oamenilor în centrul preocupărilor mele".

"De câte ori mă chemaţi instituţional voi veni la comisie. În cele 3 luni de mandat, am pus instituţiile la treabă, să muncească, să treacă de raportări, statistici şi altele care prezintă o realitate cosmetizată. Am scos la lumină toate problemele cunoscute de foştii miniştri, dar cu privire la care nu s-a întâmplat nimic de ani de zile. Am cerut transparenţă totală şi recunoaşterea problemelor din sistem, respectiv am cerut tuturor celor care lucrează în sistem să vină cu soluţii şi nu să se comporte ca nişte oameni care nu respectă pensionarii, oamenii care muncesc, persoanele cu dizabilităţi, cei în nevoie. Cu alte cuvinte, în cele trei luni de mandat am răsturnat modul în care se lucrează în Ministerul Muncii şi am pus nevoile oamenilor în centrul preocupărilor mele", a afirmat Violeta Alexandru.

---

Actualizare - Marcel Boloş a primit aviz negativ pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Orban II. Au fost exprimate 17 voturi "împotrivă", 12 voturi "pentru" şi două abţineri.

---

Actualizare - Victor Costache, a declarat că în cadrul Programului Operaţional pentru Sănătate există un segment care va fi alocat medicinei stomatologice pentru copii, precum şi pentru non-asiguraţi.

Acesta a fost întrebat, în contextul tragediei produse la Piteşti unde un copil a murit după ce i s-a făcut anestezie într-un cabinet stomatologic, cum vede Ministerul Sănătăţii asigurarea dreptului constituţional al copilului la servicii medicale până la un an, cu excepţia marilor oraşe, unde există cabinete medicale şcolare.

″În Programul Operaţional pentru Sănătate, pe care l-am elaborat împreună cu colegii de la Fonduri europene, avem un sector, un segment dedicat medicinei de familie şi, de asemenea, un sector - o noutate - care va fi alocat medicinei stomatologice pentru tot ceea ce înseamnă nu numai populaţie pediatrică, dar şi segmentul non-asigurat din România", a răspuns Costache.

---

Actualizare - Ministrul propus al Sănătăţii, Victor Costache: ″În prima parte (a mandatului - n.r.) ne-am concentrat pe o reformă a resursei umane şi am reuşit o reală reformă a sistemului de rezidenţiat. În 2019 aveam un număr record de tineri medici care au reuşit examenul de rezidenţiat."

"A trebuit să integrăm 7.000 de medici în sistemul sanitar, o cifră benefică, având în vedere resursa umană deficitară din sistemul sanitar. Astfel, am reuşit să reorganizăm sistemul şi, după reforma legislativă, un număr de 44 de centre noi au fost deschise şi s-a permis descentralizarea sistemului de rezidenţiat - o măsură oportună care permite startul procesului de relocare şi repopulare a spitatelor noastre judeţene pe teritoriul României. Din cele 44 de centre nou deschise, 32 sunt publice, 12 sunt private. (...) Cu siguranţă aceşti rezidenţi pe viitor vor repopula spitale deficitare din teritoriul românesc şi, de asemenea, vor fi o sursă şi vor stimula medicii din străinătate să se întoarcă în ţară", a declarat Victor Costache.

---

Actualizare - Ministrul propus al Agriculturii, Adrian Oros, a primit aviz favorabil, cu 18 voturi pentru, 16 împotrivă şi 2 abţineri.

Adrian Oros a declarat la audierile din cadrul comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului: "Principala noastră preocupare în această perioadă este aceea de a scrie un Program Naţional Strategic (PNS) cât mai bun posibil, să-l scriem în interiorul instituţiei şi în folosul agricultorilor şi al celor care lucrează în industria alimentară. Am pornit aici de la studiul balanţei comerciale în ultimii 7 ani, unde se observă foarte clar că, începând din 2015, deficitul balanţei comerciale creşte brusc, ajungând în 2018 la peste un miliard de euro, iar în 2019, primele 11 luni, la 988 de milioane de euro. Practic, acest deficit comercial nu înseamnă altceva decât că exportăm, din păcate, în continuare materie primă neprocesată, purtătoare de subvenţii. Practic, exportăm subvenţii şi importăm produse procesate cu valoare adăugată mare. De aceea în Programul Naţional Strategic ne propunem să luăm acele măsuri care să repare în câţiva ani de zile acest deficit al balanţei comerciale", informează Agerpres.

Domnia sa a precizat că, în prezent, la nivelul Comisiei Europene, se lucrează la Politica Agricolă Comună, fiind două mari provocări, respectiv "Green Deal"şi conceptul "De la fermă la furculiţă", iar aceste două noi abordări trebuie implementate în PAC şi "noi trebuie să ne mişcăm foarte repede să le prindem în Programul Naţional Strategic".

---

Ultimele audieri ale miniştrilor propuşi în Guvernul Orban II au loc, miercuri, de la ora 09:00, urmând să apară în faţa comisiilor Adrian Oros, Victor Costache, Marcel Boloş, Violeta Alexandru şi Lucian Bode.

Adrian Oros, propus pentru Ministerul Agriculturii, este programat la ora 09:00, iar Victor Costache, propus pentru Ministerul Sănătăţii, va apărea în faţa parlamentarilor de la ora 10.00.

Audierea lui Victor Costache stă sub semnul OUG pentru liberalizarea programelor naţionale de sănătate, criticată aproape zilnic de către PSD, dar şi de alte partide.

"După 3 luni de mandat, a venit vremea unor răspunsuri şi a unor întrebări sau îngrijorări legitime legate de activitatea ministrului Sănătăţii, Costache", a scris, marţi seară, pe Facebook, deputatul USR Emanuel Ungureanu.

De altfel, liderul USR, Dan Barna, a anunţat, marţi seară, că parlamentarii formaţiunii vor pune întrebări miniştrilor audiaţi "pe probleme spinoase".

De la ora 12:00 este programată audierea lui Marcel Boloş, propus la Ministerul Fondurilor Europene, iar de la ora 13:00 va fi audiată Violeta Alexandru, propusă la Miniserul Muncii. La audierile din octombrie, Violeta Alexandru a fost avizată negativ.

Ultimul care va fi audiat de către comisiile reunite este Lucian Bode, propus pentru Ministerul Transporturilor.

Luni şi marţi au fost audiaţi majoritatea miniştrilor propuşi să facă parte din Guvernul Orban II. În prima zi a fost avizat pozitiv Nicolae Ciucă, pentru Ministerul Apărării, iar în cea de-a doua zi a audierilor au fost avizaţi pozitiv Bogdan Aurescu, pentru Ministerul Afacerilor Externe, şi Virgil Popescu, pentru Ministerul Economiei.

Premierul demis şi desemnat Ludovic Orban a afirmat că nu este interesat de avize, întrucât nu acceptă evaluarea parlamentarilor PSD. Orban a precizat, marţi seară, că a fost mulţumit de prestaţia candidaţilor care au dovedit că au soluţii pentru problemele ridicate.

Votul pentru învestirea Guvernului Orban II este programat în 24 februarie.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. PE FEMEIA ACEASTA , VIOLETA ALEXANDRU , AU RESPINS-O , PENTRU CA I-A ENERVAT !!! COMUNISTILOR , NU LE PLACE SA LE SPUI ADEVARUL IN FATA !!! NU LE-A PLACUT NICIODATA , DE LA PETRU GROZA INCOACE , SI NU LE PLACE NICI ACUM !!! SI N-O SA LE PLACA , IN VECI !!! CAND AJUNGI IN FATA LOR , CU HARTIUTA IN MANA , TREBUIE SA MINTI CU ATATA SENINATATE , CA SA CREZI SI TU CE MINTI !!! SI , MAI ALES , NU UITA SA-I LAUZI !!! SI , SA-I TOT LAUZI !!! SI , IAR SA-I LAUZI !!! CHIAR DACA EI , N-AU FACUT NIMIC BUN PENTRU TARA !!! CI , NUMAI PENTRU EI !!! ASTA VOR EI , SA AUDA !!! NU CRITICI !!! SA NU INDRAZNESTI VREODATA , SA CRITICI CEVA , CA VEI SUPORTA CONSECINTELE !!! ASA SI PE EA !!! AU RESPINS-O !!! N-AVEM NEVOIE DE ASA CEVA , TOVARASI !!! OBRAZNICA ASTA , INDRAZNESTE SA CRITICE , FOSTA NOASTRA ACTIVITATE !!! DACA ERAM IN CHINA , S-AU IN COREEA DE NORD , DIRECT IN LAGARELE DE MUNCA FORTATA , ATERIZA !!! DIN PACATE , IN ROMANIA , NU SE POATE !!! INCA !!! VEDEM NOI , MAI INCOLO !!!

    1. NICAIERI , PE CONTINENTUL NOSTRU EUROPEAN , AFARA DE FOSTELE TARI URSS , COMUNISMUL NU S-A INSTALAT MAI ADANC , SI NU A PROSPERAT MAI BINE , CA IN ROMANIA !!! SI , CARE PROSPERA IN CONTINUARE , IN PARTIDE SUB ALTE DENUMIRI , DECAT PCR !!! [ FSN , PDSR , PSD ] , FIIND DE FAPT , COMUNISTII MASCATI , REUNITI PENTRU BINELE LOR PERSONAL , SI NU AL TARII !!! PANA SI BANII PE CARE AI DISTRIBUIE , CU ASA DE MULTA DARNICIE , FIINDCA ORICUM , NU SANT AI LOR , AJUNG NUMAI LA UNII !!! CAIMACUL SI LAPTELE TARII , AJUNGE NUMAI IN SECTORUL DE STAT , SI IN PENSIILE SPECIALE !!! ZATUL , ADICA NIMICUL , AJUNGE CU CHIU CU VAI , LA RESTUL TARII !!! MAI TREBUIE SA MOARA , CATEVA MILIOANE DE COMUNISTI RAMASI , PENTRU CA TARA ASTA , SA PROSPERE !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb