Ultimatum dat Guvernului de furnizorii de medicamente

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 13 septembrie 2005

Într-o săptămînă vor fi sistate livrările de medicamente către farmaciile şi spitalele cu datorii mai vechi de 90 de zile pentru farmacii şi de 180 de zile pentru spitale. Această măsură va fi pusă în practică de Asociaţia Distribuitorilor şi Importatorilor de Medicamente (ADIM) şi Asociaţia Distribuitorilor de Medicamente din România (ADMR) care deţin cote de piaţă cumulate de 81% pentru farmacii şi 73% pentru spitale. Sistarea furnizării medicamentelor era programată pentru ziua de astăzi 13 septembrie, dar în ultimul moment ADMR a ajuns la o înţelegere cu Ministerul Sănătăţii.

Reprezentanţii ADIM şi ADMR au reclamat în cadrul conferinţei de presă de ieri nerespectarea memorandumului din 22 iunie 2005 semnat printre alţii şi de Ministerul Sănătăţii, Minis-terul Finanţelor Publice şi CNAS. Acesta viza plata datoriilor pe 2004 şi 2005 către ADIM şi ADMR în valoare de 280 milioane de euro. Din această sumă, 20% urmau să fie achitaţi pînă la 31 iulie 2005, restul de plată avînd termenul limită la 31 ianuarie 2006.

Pînă astăzi nu a fost respectat de către autorităţi primul termen de plată a datoriilor. Ba mai mult, a fost anunţată scăderea adaosului comercial la medicamente începînd cu 16 septembrie 2005, conform declaraţiilor reprezentanţilor ADIM şi ADMR. Totuşi, cei afectaţi de această criză sînt în primul rînd plătitorii contribuţiei sociale la asigurările de sănătate care se văd puşi în situaţia de a nu beneficia de medicamente atunci cînd le solicită. "Consecinţa faptului că Guvernul renunţă de un an să plătească datoriile este rămînerea fără medicamente pentru 90% dintre spitale şi farmacii" , a afirmat sursa citată.

Conform solicitărilor reprezentanţilor ADIM şi ADMR, rezolvările problemelor mai sus amintite pot veni doar pe calea negocierilor cu reprezentanţii Guvernului. Aceste negocieri ar putea aduce: plata imediată a tuturor reţetelor aferente medicamentelor eliberate către pacienţi în 2004 şi 2005 pînă la revenirea în termenele legale de plată, precum şi diminuarea adaosurilor comerciale pentru importul şi distribuţia de medicamente, simultan cu eliberarea costurilor care fac posibilă producerea acestora.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb