Ultimatum la UDMR. Sau la PNL? Sau dublu şantaj?

SORIN ROŞCA STĂNESCU
Politică / 31 iulie 2022

SORIN ROŞCA STĂNESCU

Preşedintele Klaus Iohannis s-a dezlănţuit. Cu certitudine, la presiunea Comisiei Europene. Împotriva UDMR. Legat de fulminantul discurs al lui Viktor Orban. Şi o face în stil timativ. Atât la adresa UDMR, cât şi la adresa PNL. Care pot fi consecinţele?

Maestrul Ion Cristoiu nu a ratat acest eveniment. Şi a făcut o analiză profundă şi extrem de interesantă. Plecând de la o premisă cât se poate de corectă. Şi anume că UDMR, care şi-a exprimat solidaritatea cu Viktor Orban şi chiar admiraţia pentru acesta, nu va retracta. Şi în niciun caz nu va întoarce armele împotriva premierului de la Budapesta. Iar PNL, forţat de preşedinte să ia o atitudine tranşantă, este de presupus că va încerca să forţeze scoaterea UDMR de la guvernare. Şi ruperea coaliţiei. Analiza lui Cristoiu mă obligă ca, la rândul meu, să-mi exprim un punct de vedere uşor diferit.

Mai marii UE, după opinia mea, s-au opărit, nu atât pentru o afirmaţie discutabilă din finalul discursului lui Viktor Orban legată de rasa maghiară, cât de analiza extrem de dură şi de bine argumentată a uriaşelor vulnerabilităţi, acumulate în ultimii ani, în mecanismele Uniunii Europene. O analiză mai dură şi în acelaşi timp mai pertinentă, decât a fost făcută vreodată. Cumva, birocraţia bruxelleză trebuiau să îi dea peste degete lui Viktor Orban. Şi l-au angajat pe post de gâde pe preşedintele Klaus Iohannis. Iar Iohannis s-a executat. Acum, în aceeaşi logică ar trebui să se execute şi UDMR. Adică să abjure. Ceea ce este clar că nu se va întâmpla. Iar aici intervine a doua somaţie. Partidul prezidenţial trebuie să pună piciorul în prag. Nu ajung simple declaraţii critice la adresa liderilor UDMR, care au acceptat senin şi apoi au aplaudat discursul lui Viktor Orban. Iar UDMR nu se va dezice. În aceste condiţii, PNL are obligaţia, se poate lesne deduce, să forţeze ruperea coaliţiei prin scoaterea UDMR de la guvernare. Dar cum ar putea să facă acest lucru?

Ejectarea UDMR din coaliţia de guvernare nu se poate face fără acordul PSD. Este la mintea cocoşului, însă, că PSD, care se pregăteşte, în baza ,,rotativei", să aducă un premier la palatul Victoria, nu va accepta să se vulnerabilizeze. Şi să rămână, în viitor, la mâna PNL. Sau, şi mai grav, nu va accepta să contribuie în vreun fel, în plin război, la graniţele noastre la declanşarea unei grave crize politice. Iar dacă PNL nu iese din cuvântul lui Iohannis, iar PSD rămâne ferm pe poziţii, ce urmează?

Urmează, fie că preşedintele Klaus Iohannis va fi transformat într-un actor politic de mâna a şaptea, la finalul celui de-al doilea mandat al său fiind total compromis, fie că PNL, rămânând solidar cu şeful său, va părăsi guvernarea.

Şi se poate ajunge astfel, pe o scurtătură, fix la scenariul pe care l-am distribuit vineri.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu se va întâmpla nimic ! Orban a ținut un discurs în nota obișnuită! Presat de toată lumea Iohannis si-a consultat incarcata lui agendă: luni-tenis, marti-golf,miercuri- bicicletă și tot așa plus întâlnirea cu Dulcineea la sfârșit săptămână ! Salvarea a venit de la Teodosie care a provocat o ploaie ,cu grindină de s-a înfundat gaura de la golf ! Ghinion, dar Președintele avea paranteza din agendă pentru a-l pune la punct pe Orban! Cu al nostru a reușit mai de mult!

    Vai, poate fi compromis moralmente pe final de domnie.......

    Noi pupam și Pământul sa nu ne bage în război, personajul fiind la fel de alogen și paralel cu interesul național ca și "presedintele" portocaliu din tara vecina 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb