Un acţionar al Fondului Proprietatea, Ioana Sfîrăială, contestă în instanţă AGEA de la Fond în care Franklin Templeton a fost numit administrator, invocând că proiectul de modificare a actului constitutiv al Fondului nu a fost publicat în termenul legal, de 30 de zile înainte de AGA, anunţă Mediafax.
Sfîrăială menţionează că în AGA din 6 septembrie s-a aprobat modificarea actului constitutiv al Fondului Proprietatea, deşi modificările propuse de conducerea Fondului trebuiau publicate cu 30 de zile înainte de întrunirea acţionarilor. Convocatorul AGA a fost publicat în Monitorul Oficial la 4 august, iar modificările propuse pentru schimbarea actului constitutiv au fost publicate la 23 august.
"Pârâtul a încercat să complinească viciul convocării din data de 4 august, prin publicarea unei a doua convocări, din 23 august, când a fost publicat şi conţinutul actului constitutiv ce se propunea a fi votat. Însă o asemenea măsură nu este legală, deoarece nu se respectă termenul imperativ de 30 de zile care trebuie să existe între data publicării convocării şi data stabilită pentru întrunirea Adunării Generale, care termen se calculează de la data ultimei convocări", menţionează Sfîrăială în cererea adresată Tribunalului Bucureşti.
Ea consideră că numirea companiei Franklin Templeton Investment Management Londra administrator la FP este nulă, întrucât era condiţionată de modificarea actului constitutiv al Fondului.
Solicitarea acţionarului a fost înregistrată la Tribunalul Bucureşti vineri, 1 octombrie, iar instanţa a stabilit ca primul termen de judecată să fie în data de 16 noiembrie.
În cadrul AGA din 6 septembrie, acţionarii Fondului Proprietatea au aprobat şi listarea Fondului la Bursa de Valori Bucureşti şi pe alte pieţe internaţionale, precum şi răscumpărarea unui pachet de cel mult 10% din titlurile FP.
Responsabilul Franklin Templeton pentru Fondul Proprietatea, Greg Konieczny, a declarat atunci că până la 22 decembrie trebuie depus la CNVM prospectul pentru listarea fondului la BVB. El estima că FP va fi listat cel mai târziu în februarie.
Potrivit celor mai recente date obţinute de la Depozitarul Central, capitalul social subscris şi vărsat al Fondului Proprietatea este de 13,77 miliarde de lei, fiind deţinut de 4.437 de acţionari. Cel mai mare acţionar este Ministerul Finanţelor, cu aproape 44,7% din capital.
Persoanele fizice controlează 5,39 miliarde de acţiuni, ceea ce reprezintă 39,15% din capitalul social, iar restul acţiunilor, reprezentând 16,13% din capital, sunt deţinute de companii.
Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, creată în scopul despăgubirii persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură.
1. I. Popescu la facut la AGA jocul speculatoriilor
(mesaj trimis de Corina S.-actionar în data de 05.10.2010, 04:33)
Pacat de el, ca e baiat istet si priceput Ionut Popescu, insa e clar ca ne-a pacalit la AGA, in sensul ca a reusit deturnarea fondului catre speculatorii ce stau precum lupii la stina, in asteptarea noptii.... Cu siguranta stie ce interese majore pandesc fondul iar acesta e si motivul ptr care vrea sa se retraga, refuzand cu obstinenta un loc in viitorul CA al fondului, nedorind sa gireze neregulile ce urmeaza. Ma indoiesc ca Templeton va reusi sa tina piept mafiei din jurul clasei politice romanesti. Pariu ca I.P. nu va pastra actiunile mai mult de 3 luni dupa listare? Astept reactia sa...
1.1. astept ca asociatia sa linisteasca apele. (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Sorin-actionar nedumerit în data de 05.10.2010, 07:49)
Ionut Popescu ar trebui sa o inlocuiasca pe Maurer in CA si sa ramina la conducerea fondului, sustinut de actionari. Altfel se alege praful de fond. Asociatia actionarilor ar trebui sa incerce sa -i linisteasca pe contestatari, chiar daca unele contestatii sunt intemeiate, ca sa nu ne trezim ca se amina listarea cu un an.
1.2. sa se amane listarea (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de broker în data de 05.10.2010, 10:53)
sa mai pot si eu profita de batrani disperati... doamne ce bani frumosi si neimpozitati se pot face prin tranzactii la depozitar... si nu vad de ce am lista fondul cat timp asta facem toti din BVB si de la Depozitar.