Un acţionar solicită intervenţia ASF la Electroputere pentru protejarea intereselor minoritarilor

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 aprilie 2018

Un acţionar solicită intervenţia ASF la Electroputere pentru protejarea intereselor minoritarilor

Florin Dumitrescu: "Prin raportul de Audit Financiar al societăţi pentru anul 2016 au fost semnalate deficienţe în gestiunea societăţii"Minoritarii cer, din nou, obligarea majoritarului să facă ofertă de preluare

Florin Dumitrescu, acţionar al «Electroputere» Craiova (EPT), s-a adresat Autorităţii de Supraveghere Financiară, solicitându-i să intervină pentru protecţia acţionarilor minoritari şi semnalându-i o serie de nereguli.

Florin Dumitrescu spune că are o deţinere de peste 4,8 milioane acţiuni EPT.

Acesta a transmis ASF că la ordinea de zi privind AGOA (n.r. convocată pentru data de 26/27 Aprilie 2018) figurează la punctul 6 completarea Consiliului de Administraţie prin alegerea unui nou membru. "Privind această problemă, doresc să vă semnalez faptul că alegerea administratorilor societăţii a fost realizată, în ultimii ani, în totalitate prin votul acţionarului majoritar care deţine circa 96% din capitalul societăţii.

Propunerile privind alegerea unui administrator din partea minoritarilor atât în 2015, cât şi în 2017 au fost respinse în mod repetat prin voinţa acţionarului majoritar, astfel încât CA al societăţii este compus din numai 4 administratori impuşi de acesta.

Consecinţa firească a voinţei abuziv impuse prin blocarea accesului în societate a altor administratori decât cei acceptaţi de acţionarul principal este că, astăzi, la Electroputere a fost implementată o politică comercială total defavorabilă societăţii şi acţionarilor minoritari.

În tot acest timp, aşa cum se poate constata din bilanţurile publicate de societate, acţionarul majoritar cu sprijinul CA a realizat permanent profituri nete anuale de minim 6,5% din dobânzile încasate la împrumuturile aparent acordate societăţii pentru producţie şi care în cifre absolute reprezintă zeci de milioane de euro.

Prin raportul de Audit Financiar al societăţi pentru anul 2016 au fost semnalate deficienţe în ges­tiunea societăţii şi s-au emis rezerve privind stabilirea costurilor şi a preţurilor practicate şi aces­tea sunt, desigur, consecinţele politicii promovate de CA, care este subordonat acţionarului majoritar. Prin Decizia nr.136/2018 Autoritatea de Supraveghere Financiară a avertizat societatea asupra acestor iregularităţi şi a dispus punerea de acord a elementelor din bilanţul pe 2016 cu practica contabilă legală în vigoare.

Din cele mai sus prezentate, este evident că folosirea abuzivă a poziţiei sale în calitate de acţionar majoritar la Electroputere SA şi impunerea unor administratori de conivenţă cu acesta au condus la lezarea drepturilor acţionarilor minoritari şi la raportarea unor pierderi considerabile.

Având în vedere prevederile art. 210 din Legea 297/2004 şi pentru apărarea intereselor micilor acţionari la AGOA din 26/27 aprilie ac, solicit intervenţia ASF pentru dispunerea măsurilor legale privind restrângerea dreptului de opoziţie a acţionarului majoritar, astfel încât să fie posibilă alegerea unui administrator care să reprezinte şi interesele acţionarilor minoritari şi care sunt în număr de circa 18.000".

Acţionarul mai semnalează că, la punctul 2,3 şi 4 privind ordinea de zi a AGEA, sunt înscrise efectuarea unor donaţii de terenuri aparţinând societăţii la Mogoşoaia şi Craiova şi se solicită mandatarea directorului general de a semna documentele legale: "Suprafaţa acestor terenuri propuse a fi cedate cu titlu gratuit se ridică totuşi la 76.000 mp, iar la un calcul sumar se constată că societatea prin această operaţiune va fi potenţial deposedată cu sume de milioane de euro.

Aceste operaţiuni ce se fac în prezent cu patrimoniul societăţii sunt profund preocupante (recent au fost vânduţi alţi 38.500 mp pentru cca 10 milioane euro), aduc o atingere gravă a drepturilor acţionarilor şi constituie o deposedare făţişă şi abuzivă în contradicţie cu prevederile legilor 297/2004 şi 31/1990.

În condiţiile în care societatea dis­pune astăzi de rezerve legal constituite de peste 75 milioane lei, acţionarul principal afirmă permanent că are mijloace suficiente pentru sprijinirea activităţii societăţii, este necesar şi se impune ca ASF să intervină în soluţionare prin obligarea CA al Electroputere SA să cumpere titlurile care mai există în piaţă şi numai după acesta să dispună cum doreşte de patrimoniu.

De altfel, această soluţionare este posibilă conform art.103 din legea 31/1990 şi a prevederilor Directivei 2004/25/CE privind protecţia acţionarilor minoritari.

Faţă de această situaţie şi având în vedere că prin operaţiunea de cedare cu titlu gratuit a celor 76.000 mp de teren aparţinând societăţii, acţionarii sunt profund lezaţi în drepturile lor, solicit intervenţia energică a ASF pentru a dispune măsurile conservatorii privind apărarea integrităţii patrimoniului societăţii, retragerea de pe ordinea de zi a punctelor 2,3 şi 4 ale AGEA de la Electroputere SA şi obligarea CA al Electroputere SA să procedeze la răscumpărarea acţiunilor din piaţă".

Florin Dumitrescu mai solicită ASF să îi comunice rezultatul investigaţiei declanşate de ASF la problemele pe care le-a ridicat prin scrisoarea sa din data 20 aprilie 2017.

Atunci, un grup de acţionari Electroputere Craiova, cu o deţinere de 1,5%, a solicitat Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) să oblige acţionarul majoritar al companiei, Al-Arrab Contracting, să le facă o ofertă de retragere, întrucât are o deţinere de 95,53%. Minoritarii susţin că Al Arrab şi-a schimbat acţionariatul, ulterior privatizării Electroputere. Omul de afaceri Fathi Taher a fost implicat în privatizarea Electroputere, ocupând chiar şi funcţia de preşedinte al CA al companiei. Grupul de acţionari, reprezentat de Florin Dumitrescu, a precizat, în scrisoarea către ASF, că în fapt Al-Arrab Contracting controlează şi direcţionează întreaga activitate a societăţii conform interesului său şi al grupului din care face parte, cu afectarea intereselor legitime ale celorlalţi acţionari.

Minoritarii consideră că emitentul Electroputere nu mai întruneşte condiţiile şi criteriile unei societăţi deschise ce poate fi tranzacţionată la Bursă în spaţiul Uniunii Europene fără a se aduce atingere intereselor acţionarilor minoritari, precizând că acţionarul majoritar Al Arrab Contracting a fost cumpărat în totalitate de către Al Rajhi Holding Group.

Autoritatea le-a răspuns acţionarilor că Al Arrab Contracting a ajuns la deţinerea de peste 95% din Electroputere în urma unor "tranzacţii exceptate", neavând obligaţia lansării unei oferte publice adresate celorlalţi acţionari - a obţinut 62,82% prin privatizare, de la AVAS, în 2007, cotă care a crescut în urma majorării de capital din 2008. Totuşi, ASF informează că, de la data dobândirii dreptului de proprietate asupra acţiunilor achiziţionate de la AVAS (actualmente Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului) nu au intervenit modificări în ceea ce priveşte controlul în cadrul Al Arrab Contracting Co.

Grupul de minoritari prezintă, însă, un document potrivit căruia, în 2005, Al Rajhi Holding Group a cumpărat o cotă din Al Arrab, după care, în 2011, a ajuns la 100%.

"Electroputere" Craiova a fost fondată în 1949 şi produce echipamente pentru domeniul energetic şi transportul feroviar. În 1990 s-a divizat în 7 societăţi comerciale, iar în 1994 acestea s-au reunit în actualul holding, SC "Electroputere" SA.

Al-Arrab Contracting Company Limited a plătit către AVAS 2.340.288,96 euro pentru cele 78.009.632 acţiuni, reprezentând 62,8259% din capitalul social al Electroputere Craiova.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Trebuie tras la raspundere actionarul majoritar care a dictat politica firmei, pentru administrare defectuoasa. Nu este vina actionarilor minoritari ca firma nu a fost adminitrata cum trebuie. Daca este adevarata efectuarea unor donaţii de terenuri aparţinând societăţii(suprafaţa acestor terenuri propusa a fi cedata cu titlu gratuit precizata in articol, de 76.000 mp), prin această operaţiune aceasta va fi potenţial deposedată cu sume de milioane de euro, este un artificiu pentru a nu plati nimic actionarilor , care unii poate au muncit o viata in Electroputere si pe care ii doare sufletul cand vad ce s-a ales din aceasta societate.

    Electroputere a fost vanduta pe un pret de nimic, actionarul majoritar a recuperat mai mult decat pretul din deseurile si utilajele vandute.  

    Valoarea actiunilor trebuie platita actionarilor avand in vedere valoarea acesteia la cumpararea societatii de catre actionarul majoritar + veniturile realizate din vanzarea terenurilor si bunurilor + valoarea donatiilor. 

    Pacat de tine Electroputere ! Ai avun un renume in afara granitelor Romaniei si puteai sa fii privatizata cu firme de renume: General Electric, Siemens, General Motors, ABB si altii din Romania care si-au manifestat dorinta de cumparare si acum erai bine nu pe marginea prapastiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb