Un alt război al sfîrşitului lumii

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 8 mai 2020

Cornel Codiţă

Cine credea că politica a fost pusă între paranteze de episodul instituirii stării de urgenţă şi-a făcut doar iluzii. Cine mai crede că politica la noi înseamnă altceva decît încleştarea disperată, totul sau nimic, pe viaţă şi pe moarte, dintre gaşca Zmeului cel Rău fără certificat ISO şi cea a Zmeului cel Rău dar cu adeverinţă de Făt Frumos la dosar, unde fiecare se poate da de trei ori peste cap şi lua locul celuilalt, ori nu s-a trezit încă din somn, ori nu ştie pe ce lume se află. În spatele cortinei de fier ridicată între lume şi noi de pacostea pandemiei, oştile nu au stat cu mîinile în sîn. Săbiile, paloşele, iataganele, suliţele, furcile, secerile şi topoarele s-au ascuţit cu frenezie. Reduta principală, pivot al noului episod de confruntare: Curtea Constituţională.

Ca şi cînd s-ar fi născut ieri, funcţie de necesităţile actualei faze a războiului politic, care mai de care, politicienii noştri constată şi declară ca pe o enormă calamitate, ceea ce ştie tot satul, ceea ce a fost, bine merci, aprobat de Parlament ca lege fundamentală şi stă scris negru pe alb în algoritmul de constituire şi funcţionare al instituţiei numită Curtea Constituţională: membrii judecători sunt desemnaţi şi numiţi acolo politic, politic şi iar politic. De către Preşedinte şi de către cele două camere ale Parlamentului, mai precis majorităţile constituite la data la care se face numirea, în sus numitele camere. Superioarele studii juridice, adică o diplomă universitară, înalta competenţă profesională, nu se ştie de cine şi pe ce criterii stabilită, respectiv cei 18 ani de activitate în sistemul judiciar sau în învăţămîntul juridic superior sunt doar praf în ochii proştilor. Nici legea, nici procedurile nu instituie vreo garanţie credibilă în ceea ce priveşte competenţa juridic-constituţională a membrilor curţii, nici de independenţă a lor în exercitarea mandatului. Ceea ce rămîne este doar armătura arcurilor din trambulina politică care i-a propulsat acolo şi subteranele legături cu centrele de putere, mai mult sau mai puţin instituţionale, care ţin în mînă frîiele şi sforile guvernării României. Asta am pus în Constituţie, asta am pus în lege... asta avem... de cînd s-a înfiinţat instituţia şi pînă astăzi!!! Păi, de ce să ne mirăm, tocmai acum, că funcţie de culoarea majorităţii politice din interiorul curţii, deciziile înclină cînd într-o parte, cînd într-alta... după cum o cer enteresele partidului?? Doar ca să ne aflăm în treabă, poate, ori să ne mai facem oleacă de rîs în public, probabil!

Prima salvă de artilerie asupra buncărului Curţii Constituţionale a venit din direcţia CEDO. Instanţă europeană la care cetăţeana Codruţa Koveşi s-a jeluit împotriva statului numit România, pentru a i se face dreptatea refuzată de instanţele locale. Mă rog, nu a fost vorba despre instanţe, ci doar de proceduri administrative care, aranjate după bunul obicei al locului, adică alandala, au rezultat în încălcarea drepturilor fundamentale ale cetăţenei în cauză. Aşa a constatat sentinţa dată de CEDO!!! În procedura de demitere a fost implicată, pînă peste urechi şi CCR care, împotriva textului de lege şi a întregii logici instituţionale care guvernează relaţiile dintre Preşedinte şi Guvern, a decis că Preşedintele României nu are de ales, este curat constituţional Coane Fănică, prizonierul deciziilor şi al propunerilor Ministrului Justiţiei, atunci cînd este vorba despre semnarea decretelor de eliberare din funcţie a procurorilor. O pioasă sărutare depusă, pe la acea vreme, de Dorneanu pe vîrful papucului Califului Dragnea. Din poziţia pe burtă... culcat! Cum nu există nici un fel de cale de recurs, deciziile Curţii Constituţionale trebuie luate de bune şi aplicate, obligatoriu. Aşa s-a făcut! CEDO vine acum şi ne spune că statul nostru de drept, cu toţi tudoreii şi dornenii lui cu tot, este de fapt un jalnic stat de drepţi şi că am face bine să ne trezim odată... măcar în ceasul al 12-lea din somnul cel de moarte al raţiunii, care naşte monştri zi de zi şi în proporţie de masă!! Folosind momentul, Preşedintele Iohannis s-a crezut îndreptăţit nu doar să arate cu degetul, acuzator, către Curtea Constituţională, ci şi să ceară public, hazardat, revizuirea hotărîrii în cauză. O revizuire, altfel, imposibilă atît de drept cît şi de fapt!!! Evident, după ce iada a sărit masa, caprele au dat buzna să sară şi casa! Discursuri savonarolice s-au dezlănţuit dinspre tabăra "galbenă" asupra Curţii Constituţionale!!! Mă rog, tot circul.

Cine se aştepta ca cealaltă tabără să stea cu mîinile în sîn? Doar îngerii, poate! Preşedintele Curţii Constituţionale, domnul Valer Dorneanu, a luat-o domol, cu metodă şi în crescendo. Mai întîi a zis că nu se sinchiseşte nici cît negru sub unghie de decizia CEDO căci aceea nu îl priveşte nici pe el, nici instituţia în fruntea căreia se află. Pur şi simplu este vorba despre... cu totul si cu totul... altceva, ca într-un banc cu ardelenii, pe care nu am timp să vi-l spun acum. Cînd a început să-i cadă-n cap molozul ridicat de obuzele care cădeau în jurul lui, din ce în ce mai aproape, preşedintele Curţii Constituţionale a scos cartonaşul galben şi l-a arătat demonstrativ spre Cotroceni. Declaraţiile Preşedintelui Iohannis aduc grave atingeri independenţei Curţii! Cînd a văzut că nu are încotro şi presiunea ameninţă să îl disloce, a pus mîna clar, ca să îl vadă tot stadionul, pe cartonaşul roşu. Deciziile privind amenzile pe timpul stării de urgenţă sunt neconstituţionale, mai precis cuantumul lor. În sfîrşit, cartonaşul roşu a fost fluturat să-l vadă toată lumea. Baza juridică a actelor care instituie şi reglementează starea de urgenţă este, pe ici pe colo şi anume prin părţile esenţiale, neconstituţională!!!! Dacă cineva ia de bună povestea asta, atunci nu doar guvernul Orban, cu toţi miniştri lui, ci şi Preşedintele Iohannis trebuie să se ceară pe tuşă. Preşedintele este garantul Constituţiei, prin urmare nu poate să încalce prevederile acesteia şi să mai rămînă în funcţie, indiferent de cît de bună şi de umanitară ar fi fost intenţia, respectiv, cauza pentru care a făcut-o. De facto, PSD-ul a primit cadou patalamaua semnată de Curtea Constituţională care nu doar justifică, ci impune introducerea procedurii de suspendare din funcţie a Preşedintelui, urmînd ca prin referendum, "Marele Electorat" să decidă încetarea sau continuarea mandatului lui Iohannis la Cotroceni.

Aici ne aflăm! Jurnalul de război, desigur... continuă. Deznodămîntul este încă departe. Prea puţin contează dacă între timp lumea va înceta să mai existe. Pentru adevăraţii războinici singurul lucru important este cine rămîne ultimul în picioare pe cîmpul sfîrtecat al înfruntării.

Opinia Cititorului ( 46 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Si eu care credeam ca cel mai inteligent , cedeaza primul.

    1. Doar nu sunt ingerasi!

      Ingeri cazuti.

      Mulţi oameni de ştiinţă cred că în Univers există o particulă denumită, „foton întunecat” care ar transmite o nouă forţă cu ajutorul căreia s-ar putea explica materia întunecată, acea materie invizibilă care reprezintă mai mult de 80% din masa Universului.

      Tocmai acest lucru au căutat fizicienii maghiari conduşi de Attila Krasznahorkay. Pentru aceasta ei au bombardat cu protoni ținte subțiri de Li-7, iar în urma acestor ciocniri au rezultat nuclee instabile de Be-8 care s-au dezintegrat apoi în perechi de electroni și pozitroni.

      „Conform Modelului Standard, fizicienii ar fi trebuit să observe că numărul de perechi se micşorează pe măsură ce unghiul dintre... 

    Miscarea orbitala in jurul nucleului ce produce diamagnetismul care se opune unui camp magnetic extern i-a propulsat acolo dar şi subteranele legături cu centrele de rămîn 2 instrumente universal valabile in politică internă si marea politică.De ce ar face exceptie la noi!

    1. Miscarea orbitala in jurul nucleului ce produce diamagnetismul care se opune unui camp magnetic extern i-a propulsat acolo dar şi subteranele legături cu centrele de putere rămîn 2 instrumente- principii universal valabile in politică internă si marea politică.

      Levitataia ignora gravitatia daca respectam cele 2 principii amintite de autor

      Nu crezi că există o posibilitate ca, printr-o metodă biologică, să poţi anula gravitaţia? ...închipuieşte-ţi pe viitor va avea omenirea, dacă vom stăpâni antigravitaţia...

      In structura de suprafata autorul CORNEL CODITA, iubitor al fizicii si matematicii, face aluzie la una dintre cele mai mari probleme din fizica actuală este aceea că două dintre cele mai bune teorii pe care le avem pentru a explica Universul, relativitatea generală și mecanica cuantică, sunt incompatibile una cu alta.

      Leonard Susskind, un fizician teoretician de la Stanford University, tocmai a propus o nouă ecuație care sugerează... 

      Gravitația este una din cele patru forţe fundamentale din fizică. La un nivel elementar, gravitația reprezintă, pur și simplu, atracția reciprocă între oricare două mase. Ea este forța care menţine planetele pe orbita lor în jurul Soarelui şi cea care ne ţine şi pe noi legaţi de planeta noastră. Efectul gravitaţiei este întotdeauna de atracţie între corpuri, iar...

      La sfârșitul secolului XX, NASA a prevăzut finanţare pentru programul Breakthrough Propulsion Physics Program, din 1996 până în 2002. Acest program a studiat o serie de proiecte „neconvenţionale” de propulsie în spațiu care nu au primit finanțare prin învățământ normal sau canale comerciale. Conceptele de anti-gravitație au fost investigate sub numele de „unitate diametrală”. Activitatea...

    Perfect revelator. Multzumim!

    dupa cum am mai vazut, in mindra tara este posibil aproape orice, chiar si facerea celor mai neasteptate si uimitoare "minuni".

    O fi "Baza juridică a actelor... neconstituţională", dar acesta a fost pina la declararea starii de urgenta constitutionala si pe acesta baza si-a fundamentat Presedintele decretul de instituire, decret aprobat de Parlament.

    Cu toate acestea "minuni" se intimpla.Si se intimpla pentru ca aproape la tot pasul intilnesti prestidigitatori unsi cu toate... 

    1. ... ca PSD sa se angajeze intru suspendarea lui Iohannis.

      Dar n-avem noi norocul asta... 

      In alta ordine de idei, domnule Codita - VREM BAN-CUL CU AR-DE-LE-NII, VREM BAN-CUL CU AR-DE-LE-NII... 

      Scuza cu lipsa timpului nu tine. Nici macar in vremuri cat de cat normale, daramite cand suntem sub zodia lui #stamacasa.

      Bancul, va rog. 

      Dacă CCR va declara starea de alertă neconstituţională, vom emite o nouă reglementare care să ne dea instrumentele necesare pentru a putea apăra viaţa şi sănătatea cetăţenilor români. Nu cred că putem accepta ce fac CCR şi aşa zisul Avocat al Poporului.

      ///spune clar ca temerea lui este cel de al doilea val care poate fi unul mortal si explica cum cresc criticile impotriva masurilor luate de autoritati pentru ca oamenii in Germania nu au vazut o situatie similara cu Italia, de exemplu, la ei acasa. Vad ca spitalele nu sunt pline si vad ca decesele sunt mai putine.

      In ultima perioada, au inceput unii sa promoveze o abordare similara in Romania. Incep presiunile majore pentru o relaxare generala, incepe inducerea perceptiei ca am fi... 

      „experti” interesati in anumite domenii, si persoane care vor sa se evidentieze public, incercand sa forteze o relaxare mai rapida, ataca autoritatile fiind, in opinia mea, inconstienti, ignoranti si poate in unele situatii chiar rau voitori fara a lua in seama avertizarile care se dau pe plan national si international. Semnele ca lucrurile nu vor fi usoare in urmatoarea perioada se vad deja si in tarile care au inceput masurile de relaxare, Spania revenind ieri la starea de urgenta iar in...

      pt. ăst demers te pot finanța. Dar... adaug : nu prin efractie îs hăștia p'acolo ; i-au votat / COCOȚAT bipezii-patrupezi. Ăi cu acces la ștampila de vot... iNAPȚii... Votul, cel UNIVERSAL e fr. nociv..

      pt. ăst demers te pot finanța. Dar... adaug : nu prin efractie îs hăștia p'acolo ; i-au votat / COCOȚAT bipezii-patrupezi. Ăi cu acces la ștampila de vot... iNAPȚii... Votul, cel UNIVERSAL e fr. nociv..

      Guvernul este pregătit să emită Ordonanță de Urgență în cazul în care CCR va declara neconstituțională instituirea stării de alertă.

      Acum, oamenii lui Marcel Ciolacu negociază cu grupurile parlamentare pentru depunerea unei moțiuni de cenzură.

      PSD acuză Guvernul de neglijarea priorităților cetățenilor. Un astfel de demers nu este oportun în perioada crizei pandemice, apreciază senatorul Lucian Romașcanu, dar social-democrații consideră că acțiunile guvernului duc spre această opțiune. 

      „Dacă Guvernul va continua... 

      guvernantii vor sa institue o asa numita Stare de alerata, cu fel de fel de prevederi, foarte necesare. Daca aceasta actiune este atacata la CCR si declarata neconstitutionala, si ar fi o mare minune sa nu se intimple asta, se va emite o OUG. Dar si acest document este la fel de atacabil. Si va iesi un haloimas, de care societatea nu are nevoie.

      Este de neinteles de ce Executivul nu conlucreaza cu Parlamentul, mai este timp!, pentru a face, prin Parlament, un document frumos, eficint, si mai... 

    România dă marea lovitură. Devenim o forță în Europa

    Conform unui memorandum al Ministerului Fondurilor Europene, deja aprobat, statul are de gând să finanțeze, din fonduri europene, proiecte unice în parte noastră de Europă. Computer cuantic, inteligență artificială și noii combustibili devin priorități ale Executivului.Guvernul face un mare pas înainte spre transformarea... 

    Trump compara pandemia de coronavirus cu al Doilea Război Mondial. Merkel a spus ca tine loc de razboi.

    1. Occidentul și Rusia sărbătoresc înfrângerea nazismului la date diferite. Dacă Vestul sărbătorește Ziua Victoriei pe data de 8 mai, Rusia, precum și unele state din fosta URSS sau sateliți ai fostului colos sovietic, o fac pe 9 mai, datorita diferentei de fus orar.

      Iar dacă Rusia sărbătorește pe 9 mai Ziua Victoriei, Europa sărbătorește tot pe 9 mai, da Ziua Uniunii Europene, cu o altă... 

      Nu e vorba de FUS. Pe 8 mai capitularea a fost semnată cu / la ALIAȚI. . STALIN a cerut pe 9 mai un "xerox" (copie) pt. prestigiu pt. PROȘTII CA TINE. __DAR PT. NOI 10 MAI e ziua REGATULUI ROMĂNIA.

      Vezi și falsificarea.. steag "SECERA și Ciocanul" pus pe Reichstag la 7 mai.

      Dar, la fel ca în cazul primei capitulări, actul a fost semnat în miez de noapte (8 mai). Astfel că în momentul resemnării, din cauza/datorită diferenței de fus orar, la Moscova era deja data de 9 mai.

      Premierul britanic Winston Churchill, președintele american Harry S. Truman și generalul ch arles de Gaulle anunțau capitularea Germaniei naziste pe data de 8 mai 1945. Actul de capitulare a fost semnat pe data de 7 mai... 

    Experiența mea după ce m-am vaccinat împotriva Covid-19: Vaccinul funcționează

    n luna Ianuarie a acestui an, am luat hotărârea de a ne implica în dezvoltarea unui vaccin anti-Covid-19.

    Ca medic imunolog, aveam în vedere, înca din perioada respectivă, posibilitatea ca epidemia din China să se transforme într-o pandemie cu consecințe medicale și economice deosebit de grave, atât pentru România... 

    1. Potrivit managerului Spitalului Județean Timișoara, din a cărui structură face parte centrul oncogenic, conducerea nu a fost informată, nici oficial, nici neoficial despre acest proiect de cercetare și despre intenția profesorului.

      „Sigur, cu toții ne-am dori ca în România să existe uun vaccin, însă ceea ce vreau eu să subliniez este că nu se poate pune problema în acest moment de existența unui... 

      Daca lumea devina imuna, daca nu se mai sperie si nu mai declanseaza furtuna de citokine, sistemul va deveni puternic si ,va produce anticorpi nu va mai fi criza economica si nu mai pot inchide bancile si confisca economiile cetatenilor, adica planul Gheata 9.

      Textul de la 7 este preluat din declaratia dansului de pe facebook.Am omis sa scriu asta...

      medicamente cu un rol foarte important în tratarea bolnavilor COVID-19: interferon beta-1b – utilizat pentru tratarea sclerozei multiple, lopinavir-ritonavir – medicamente pentru HIV și ribavirina – folosită pentru tratarea hepatitei.

      POacienții infectați cu coronavirus care au luat un medicament contra arsurilor gastrice au mai mari șanse să supraviețuiască virusului care provoacă boala COVID-19.

      Potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Centrul Medical al Universității Irving din Columbia, medicamentul Famotidină, aflat de 40 de ani pe piață, a avut rezultate foarte bune la pacienții cu coronavirus. 

      Suedia este una dintre puținele țări europene care nu a limitat drepturile cetățenilor și a mers pe imunitatea de grup în timpul pandemiei de coronavirus, dar acum autoritățile își recunosc greșelile făcute.

      Franţa prelungeşte starea de urgenţă. Autorităţile franceze au luat în calcul atât starea epidemiologică din ţară, cât şi pe cea din întreaga lume.

      Romania ce face?!

      Scapa cine are noroc pentru prpfotul unora. Care e diferenta ca mergi in Germania la cules de sparangel sau aici in plina pandemie? 

    Covid-19: recuperare verde

    Către Președinta CE Ursula von der Leyen, cancelarul Angela Merkel, Christine Lagarde și tuturor liderilor UE: 

    Aveți puterea de a conduce Europa și întreaga lume din zilele întunecate ale acestei pandemii către un viitor mai luminos și mai verde. 

    Investind sute de miliarde anual pentru a crea locuri de muncă verzi și pentru a ne transforma economiile într-unele curate și corecte,... 

    1. În câteva zile, Europa va publica planul de recuperare post-Corona, un plan important care prezintă o viziune verde îndrăzneață și ar putea deveni un far al speranței pentru întraga lume. Însă marii poluatori și guvernele iubitoare de cărbune încearcă să-l deturneze!

      Pentru a contracara, Avaaz se alătură unui grup masiv și influent de oameni de știință,... 

    Schimbarile climatice au legatura cu schimbarea polilor magnetici si terrei nu neaparat cu poluarea! S-a mai intamplat, este civlic, resetare!TREI ZILE DE INTUNERIC CE VOR URMA IN URMATOAREA PERIOADA CA VIITOR APROPIAT DAR NECUNOSCUT DE NIMENI IN PREZENT_ CA DATA PRECISA SPUSA CU EXACTITATE._PENTRU CA NIMENI NU STIE CIND SE VA INTIMPLA!

    Se pare ca au existat din totdeauna asemenea evenimente in care Terra este cuprinsa de un intuneric morbid, fara pic de Lumina,a Soarelui a Stelelor sau... 

    1. Doamna Georgeta, clar-vazatoare si autoare, a precizat și ca acest fenomen va avea loc in ziua alegerilor, ; ciumatii-roșii ingroziti nu vor iesi din vilele lor ( ochii la Latrină 3, rTV, Otv + încă 1 buc.).... PSd-lu' + ALdiații săi, vor fi aspirati de "Sistemul solar Roșia-Stea" Leninist-iLiEscu-vit 1917-1990 mai 20.

      daca mai vad multe postari gen.... , ii dau un fax lui Kim Jong Un si il IMPLOR sa imi dea azil politic.

      Mai bine ca in azilul asta ...... 

      Ce rost are sail amesteci pe marele roman (N Iorga) in prostiile astea (mayasii stiau...bla, bla, bla ...numind acest fenomen ....ZONA ELECTROMAGNETICA NULA...)

      Pe cuvantul tau ?Ai terminat liceul? Sau citesti numai SF la pachet cu teoriile conspiratiei ....  

      9.1. este o satiră la.. bazaconiile SF (postarea 9. + cele anterioare cu Dr Keske, apa GANS, cupa vieții, etc.). O glumă. Iertare mie!... Koreea Superioară (geografic) vrea doar cu carnet PCR... 'om de tip nou '.

    Acusica ii scriu lui Kim Jong Un sa ma primeasca la el in azil politic. decat sa mai vad postarile astea la un editorial pentru oameni normali .

    Posteaza toti nebunii (pardon la aia normali si putini care au scris aici ) sau unul saracul de are timp si cap de papagalul de repeta in dodii ce isi aduce aminte ..... 

    Mai paranormalilor cum naiba aveti timp pentru un raspunsuri, pe 2 pagini, de repetent fruntas si dus cu pluta ?

    Hai noroc (BUN). 

    1. Du-te, iute.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb