UN AVERTISMENT DESPRE CARE COMISIA EUROPEANĂ CREDE CĂ ESTE DUR: "Corupţia poate să cangreneze toată România"

CĂTĂLINA N. MĂNOIU
Ziarul BURSA #Politică / 25 august 2014

"Corupţia poate să cangreneze toată România"

Cristian Preda: "Parlamentul European şi Comisia Europeană sunt ignorate de guvernul Ponta"

Ana Birchall: "Declaraţia doamnei Angela Filote arată răul pe care regimul lui Traian Băsescu l-a făcut şi îl face în percepţia cancelariilor din întreaga lume, dar şi la nivelul Uniunii Europene"

Corupţia este cea mai mare îngrijorare a autorităţilor de la Bruxelles, vis-a-vis de România, a declarat recent Angela Filote, Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene (CE) în România. Domnia sa este de părere că acest fenomen "slăbeşte întreaga societate şi economie şi poate să cangreneze o ţară întreagă".

Reprezentanţii CE nu sunt la primele avertismente privind corupţia din ţara noastră, îngrijorări în această privinţă fiind exprimate în mai multe rânduri, atât la nivel declarativ, cât şi în documentele oficiale.

Independenţa sistemului judiciar şi statul de drept sunt teme centrale ale rapoartelor anti-corupţie înaintate de Comisia Europeană, atât Parlamentului European, cât şi Consiliului UE.

Rapoartele Comisiei Europene din iulie 2012, ianuarie 2013, precum şi cel aferent anului 2014 atrag atenţia asupra faptului că progresele obţinute de statul român prin implementarea reformelor anticorupţie sunt superficiale, iar angajamentul politicienilor să diminueze acest flagel a fost, adeseori, inconsistent. Potrivit Rapoartelor CE atât la nivel micro, cât şi macro, fenomenul de corupţie îşi păstrează caracterul sistemic.

Contactat de ziarul BURSA, europarlamentarul Cristian Preda a declarat: "Această stare, de fapt, nu este o noutate.

Totuşi, afirmaţia făcută de doamna Angela Filote ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru guvernul Ponta, însă acesta lasă impresia că nu este interesat de semnalele venite de la Bruxelles care fac trimitere la amploarea pe care o ia fenomenul de corupţie, în România. Presiunile politice pe care le-am făcut asupra guvernului, în calitate de membru al Parlamentului European, cu privire la combaterea acestui fenomen, au fost ignorate. Parlamentul European şi Comisia Europeană sunt ignorate de guvernul Ponta, domnia sa declarând că rapoartele Mecanismului de Cooperare şi Verificare sunt partizane. Nu cred că observaţia făcută de doamna Angela Filote este o informaţie menită să afecteze în vreun fel imaginea lui Victor Ponta, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale. Victor Ponta are un public pe măsura credinţelor sale, oameni care consideră că a fi corupt nu este o problemă. Toţi cei care sunt seduşi de Adrian Năstase au probleme să înţelegă amploarea efectelor negative ale corupţiei, un fenomen care, aşa cum a afirmat şi doamna Filote, slăbeşte întreaga societate şi stopează dezvoltarea economiei româneşti. În contextul european, corupţia este o problemă reală. Trebuie menţionat faptul că nu există, în Parlamentul European, un socialist german, francez, spaniol sau un laburist britanic care să facă un titlu de glorie din asocierea cu persoane corupte. Aceasta este versiunea românească a socialismului. În plan european, este straniu să spui că eşti solidar cu cel care este anchetat pentru corupţie".

Deputatul PSD Ana Birchall consideră că justiţia trebuie lăsată să-şi facă treaba. Domnia sa ne-a declarat: "Am o regulă cu privire la subiectele legate de justiţie. Politicienii trebuie să respecte instituţiile statului şi să nu comenteze pe marginea cazurilor sau subiectelor care, într-o democraţie europeană, aduc atingere bunei funcţionări a actului de justiţie. Justiţia trebuie lăsată să-şi facă treaba, iar politicienii să se concentreze pe actul legislativ sau executiv. Personal, mereu am susţinut şi voi susţine că trebuie să existe un respect suprem pentru lege.

Comisia Europeană îşi manifestă preocuparea în contextul în care Traian Băsescu face rău României, conducându-şi campania electorală de la Palatul Cotroceni, ignorând rolul constituţional al instituţiei prezidenţiale, dar şi funcţia sa în statul român. Faptul că Traian Băsescu a ignorat votul a 7,4 milioane de români în 2012, că a târât în mocirlă Preşedinţia României în toţi aceşti ani şi că a provocat scandal după scandal prin acuzele aduse familiei sale reprezintă motive de reală îngrijorare. Declaraţia doamnei Angela Filote arată răul pe care regimul lui Traian Băsescu l-a făcut şi îl face în percepţia cancelariilor din întreaga lume, dar şi la nivelul Uniunii Europene.

În noiembrie vom putea alege un nou model de preşedinte şi o nouă direcţie pentru România, care să pună în valoare nu numai eforturile depuse pe justiţie, dar şi un proiect de ţară. Din acest punct de vedere, am încredere în candidatura premierului Victor Ponta şi în proiectul său pentru România, o Românie puternică, demnă, în care respectul pentru lege să fie nu doar o vorbă aruncată în vânt, ci dovedită prin fapte la cel mai înalt nivel, aşa cum este normal pentru o democraţie europeană".

Declaraţia făcută de doamna Filote nu este prima declaraţie de acest gen, spune şi Rodica Nassar, deputat PSD.

"Există ideea că instituţiile abilitate şi responsabile pentru stoparea corupţiei ar trebui să îşi facă treaba", a spus doamna Nassar, adăugând: "Corupţia este un fenomen vizibil. Totuşi sunt încercări ale guvernului Ponta de a stopa corupţia, pot fi amintite în acest sens măsurile luate pentru combaterea evaziunii fiscale, stoparea muncii la negru. Avem, în această perioadă, o serie de dosare penale, deschise pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Aceste dosare sunt o dovadă a faptului că se încearcă eradicarea corupţiei."

Potrivit recomandărilor avansate de Comisia Europeană, statul român ar trebui să îşi consolideze capacitatea de a proteja independenţa şi continuarea investigaţiilor nepărtinitoare în cazurile de corupţie de nivel înalt şi să se preocupe de consolidarea mecanismelor de control şi prevenţie pentru achiziţiile şi contractele publice. O altă recomandare făcută de Comisia Europeană o constituie creşterea eficienţei prevenirii şi depistării conflictelor de interes în rândul oficialilor publici, precum şi consolidarea clauzelor de protecţie în ceea ce priveşte fondurilor publice şi aplicarea de strategii pentru reducerea corupţiei în domeniul sănătăţii.

Dinamicile politicii interne româneşti subliniază atât caraterul sistemic al corupţiei, cât şi caracterul reversibil al reformelor anti-corupţie care au fost implementate odată cu aderarea României la Uniunea Europeană.

Avertismentul venit din partea Angelei Filote este bine intenţionat, dar greşit: în realitate, corupţia a cangrenat deja România, încă de pe timpul lui Ceauşescu.

Revoluţia din 1989 nu a făcut decât să o descătuşeze în acţiune liberă de opreliştile ideologiei comuniste.

Astăzi, un astfel de avertisment, cum că: "corupţia poate să cangreneze toată România", reprezintă, în cel mai bun caz, o naivitate.

Ne aflăm în faţa unei definiţii speciale a corupţiei: "corupţia este ceea ce fac ceilalţi".

De aceea, aşa cum o arată şi acest articol, avertismentul Comisiei Europene este folosit de fiecare forţă politică de pe scena ţării împotriva adversarilor electorali.

Dar în privinţa corupţiei însăşi, ridicăm din umeri.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. cum este perpetuata propaganda comunista peste ani chiar de tineri care nu au trait perioada respectiva! Cel putin eu unul nu cred ca Traian Basescu a facut mai mult rau tarii decat Adrian Nastase. Iar din cate imi amintesc, acesta este membrul partidului Anei Birchal, partid (PSD) care a institutionalizat coruptia in Romania. Victor Ponta de nenumarate ori a facut declaratii in favoarea infractorului Nastase. Atunci, de unde si pana unde putem sa-l vedem pe Ponta cavalerul neprihanit al dreptatii? Ce ti-e si cu propaganda mincinoasa si fara de rusine!!!

    din pacate basescu uraste tara noastra si seamana doar ura si dezbinare

    Partidele politice improvizate dupa decembrie 1989 nu au intrat in constiinta publica in calitate de promotori ai dreptului cetateanului de a se implica in treburile statului.Conducatorii lor au actionat in asa fel incat toti cei interesati sa inteleaga ca rolul partidelor este acela de a organiza afacerile,nici un muritor neputand sa incerce o afacere serioasa fara sustinerea unui partid.De la ordonante si legi cu dedicatie,pana la finantarea campaniilor electorale si controlul licitatiilor publice,toate mijloacele posibile au fost folosite de partide,fara exceptie,pentru asigurarea sucesului unor mafii nedeclarate.Aceste partide nu au nici un viitor,ele trebuie sa se curete sau sa dispara.Inocenta politica a cetatenilor nu poate dura o vesnicie,incet,incet,romanii vor intelege ca pentru a fi respectati in drepturile lor fundamentale trebuie sa voteze doar politicieni seriosi si cinstiti.

    Care cangrena!? Deja am intrat in putrefactie, nu simte nimeni cum pute de la cap (clasa politica si autoritati de tot felul) !

    Cine a sprijinit raul?Oare cine a sprijinit pe basescu a vrut binele Romaniei?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb