Un bărbat a fost împuşcat de poliţie pe aeroportul Orly din Paris, după ce a smuls arma unui militar

S.B.
Internaţional / 18 martie 2017

Alertă pe aeroportul francez Orly (Sursa foto: captură Youtube)

Alertă pe aeroportul francez Orly (Sursa foto: captură Youtube)



Acelaşi atacator rănise înainte un poliţist de la un filtru rutier din nordul Parisului

----------

Actualizare 19:35 Oficial francez: Numele presupusului atacator de la Orly este Ziyed Ben Belgacem

Numele atacatorului de la aeroportul din Orly, identificat de presă drept Ziyed Ben Belgacem, în vârstă de 39 de ani, născut în Franţa, a fost confirmat de un oficial francez care are legături cu ancheta, relatează Associated Press (AP).

Oficialul francez a discutat cu AP protecţia anonimatului deoarece nu a fost autorizat să vorbească în mod public despre identitatea suspectului, scrie News.ro.

Pe site-ul său, postul de radio France Info l-a identificat pe atacator ca fiind Ziyed Ben Belgacem, informaţie pe care oficialul citat a confirmat-o pentru AP.

De asemenea, ziarul Le Parisien l-a identificat pe bărbat drept Ziyed B. şi a scris că s-a născut la Paris.

-----------

Actualizare 16:32 Terminalul de vest al aeroportului de la Orly a fost redeschis, dar nu şi cel de sud, în care a avut loc atacul

Terminalul de vest al aeroportului de la Orly, pe care traficul a fost întrerupt în această dimineaţă, în urma agresării unei femei militar din cadrul Operaţiunii Sentinelle, a fost redeschis la prânz, relatează AFP.

Terminalul Orly-Sud, unde a avut loc atacul, era în continuare închis, au declarat pentru AFP reprezentanţii Aeroports de Paris (ADP).

"În ceea ce priveşte Orly-Ouest, terminalul este deschis din nou, aşadar traficul va fi reluat în mod treptat", a confirmat pe postul Europe1 preşedintele-director general al ADP, Augustin de Romanet, potrivit News.ro.

În privinţa Orly-Sud, "sosirile vor putea să aibă loc din nou", însă în ceea ce priveşte plecările "riscăm să avem de aşteptat câteva ore înainte de redeschide terminalul", a adăugat el.

Traficul aerian a fost complet întrerupt în urma incidentului de pe Aeroportul Orly-Sud, a anunţat anterior Direcţia Generală a Aviaţiei Civile (DGAC).

Bărbatul ucis pe aeroportul din Orly după ce a încercat să îi ia arma unei femei militar din cadrul Operaţiunii Sentinelle este un francez în vârstă de 39 de ani, cunoscut pentru fapte de drept comun.

El are o fişă "J" la Fişierul persoanelor căutate (FPR), adică este căutat de Poliţia Judiciară.

Cazierul său judiciar conţine "nouă menţiuni" ale unor fapte de drept comun, între care jaf armat şi trafic de stupefiante.

"Detectat ca radicalizat", el a făcut în 2015 obiectul unei percheziţii administrative care "nu a condus la nimic", a precizat o sursă din cadrul poliţiei.

-----------

Actualizare 15:03

Bărbatul a încercat să smulgă arma unei femei-soldat "într-un atac extrem de violent" asupra ei înainte să fie împuşcat mortal, a declarat Benoît Brulon, purtător de cuvânt al armatei franceze.

Brulon, purtător de cuvânt al patrulelor antiteoriste Operation Sentinelle, a adăugat că ea se simte bine acum, potrivit Hotnews.ro. Femeia, parte a unui detaşament al forţelor aeriene, a căzut la pământ în timp ce se lupta cu atacatorul. "În acel moment, camarazii ei au deschis focul pentru a o proteja pe ea şi pe oamenii din jur", a spus Brulon.

-----------

Actualizare 14:50 Hollande salută curajul forţelor de ordine în faţa "individului deosebit de periculos" de pe Aeroportul Orly-Sud

Preşedintele francez François Hollande a salutat "curajul" poliţiştilor şi militarilor în faţa "individului deosebit de periculos", în incidentul de pe Aeroportul Orly-Sud, relatează Le Figaro.

"Preşedintele republicii salută curajul şi eficienţa de care poliţiştii şi militarii au dat dovadă în faţa agresiunilor comise de un individ deosebit de periculos şi care a fost împiedicat să dăuneze", se arată într-un comunicat emis de Palatul Elysee, citat de News.ro.

Secţia antitero a Parchetului din Paris a deschis o anchetă pentru a face lumină asupra motivaţiilor şi circumstanţelor acestor fapte, dar şi cu privire la eventuali complici, se arată în comunicat.

Preşedintele Republicii a reafirmat hotărârea statului de a acţiona neîncetat în lupta împotriva terorismului, apărării securităţii şi asigurarea protecţiei ţării, subliniază Palatul Elysee.

"Vigilenţa va fi menţinută la cel mai înalt nivel, iar Operaţiunea Sentinelle şi-a demonstrat utilitatea în completarea forţelor de poliţie şi de jandarmerie", conchide preşedinţia.

------------

Actualizare 14:06 Tatăl şi fratele atacatorului, luaţi în custodia poliţiei

Tatăl şi fratele atacatorului ucis în această dimineaţă pe aeroportul din Orly au fost plasaţi în arest preventiv, informează AFP.

De asemenea, locuinţa bărbatului este percheziţionată.

-----------

Actualizare 13:15

Ministrul de interne Bruno Le Roux spune că atacatorul era cunoscut de poliţie şi de serviciile secrete, informează Hotnews.ro.

Ministrul a declarat: "Un individ a încercat să atace o patrulă din cadrul operaţiunii Santinela, pentru a pune mâna pe arma unuia dintre militari. Acest individ a intrat în atenţia autorităţilor la Vitry, în momentul în care a furat o maşină. În acest moment, vă putem confirma că identitatea lui a fost stabilită la un control de rutină care a avut loc în această dimineaţă şi care a degenerat, el deschizând focul asupra unei poliţiste. Este în evidenţa poliţiei şi serviciilor de informaţii".

Bărbatul împuşcat era implicat în trafic de droguri şi se află sub control judiciar, scrie Le Figaro, care afirmă că acesta fusese în atenţia serviciilor speciale sub suspiciunea radicalizării în închisoare, dar supravegherea sa a fost oprită.

-----------

Actualizare 13:00 Suspectul împuşcat, un musulman radicalizat

Bărbatul împuşcat mortal la aeroportul Orly este acelaşi individ care deschisese focul rănind o poliţistă, în această dimineaţă, când a fost oprit la un control în nordul Parisului, a anunţat ministrul francez de interne.

În vârstă de 40 de ani, bărbatul era cunoscut serviciilor de securitate ca fiind un individ radicalizat, dar nu avea cazier, relatează Digi24. El era înarmat cu un pistol şi o grenadă, dar nu se ştie de ce, odată ajuns la aeroport, a atacat o femeie dintr-o patrulă de securitate, căreia a vrut să-i ia arma.

Ancheta în acest caz a fost încredinţată Parchetului antiterorist.

Aeroportul Orly nu se va redeschide în această seară.

------------

Actualizare 12:40 Un poliţist, rănit într-un alt incident, care a avut loc la un filtru rutier de la nord de Paris

Poliţia a stabilit o legătură între incidentul de la aeroportul Orly şi un alt incident de securitate care a avut loc în această dimineaţă în capitala Franţei, când un poliţist a fost rănit prin împuşcare de un individ, la Stains, în nordul regiunii pariziene.

Incidentul s-a petrecut la ora locală 6:55, când trei poliţişti au încercat să controleze un vehicul, relatează Digi24. Şoferul a ieşit din maşină fără acte de identitate, era înarmat şi a deschis focul asupra unuia dintre poliţişti, potrivit BFM TV. Unul dintre poliţişti, o femeie, a fost rănită. Suspectul a fugit apoi la bordul autoturismului Clio, pe care l-a abandonat în Val de Marne. Ulterior, a furat un alt vehicul, care a fost găsit în parcarea de la aeroportul Orly.

La ora 8:30 a avut loc incidentul de pe aeroport, când forţele de ordine au deschis focul asupra unui individ.

Unele surse spun că, de fapt, militarul implicat în încăierarea cu suspectul nu a fost deposedat de arma sa, ci, dimpotrivă, observase că acesta avea o armă şi a încercat să i-o ia.

-----------

Actualizare 12:00 Traficul aerian a fost complet întrerupt în urma incidentului de pe Aeroportul Orly-Sud

Traficul aerian de pe Aeroportul Orly-Sud a fost complet întrerupt în urma incidentului din această dimineaţă, a anunţat Direcţia Generală a Aviaţiei Civile (DGAC), relatează le Monde.

Aproape 3000 de persoane au fost evacuate din terminalul Sud, iar pasagerii care se aflau în terminalul Vest au fost blocaţi înăuntru, a precizat Pierre-Henri Brandet, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.

Prefectura Val-de-Marne îi sfătuieşte pe pasageri să nu se ducă la aeroport.

Cele două terminale ale aeroportului au fost închise, iar sute de zboruri care se apropiau de Orly au fost redirecţionate către Roissy Charles de Gaulle, a precizat DGAC, potrivit News.ro.

Un bărbat a fost ucis astăzi de un militar din cadrul Operaţiunii Sentinelle pe Aeroportul Orly-Sud, în Val-de-Marne, a confirmat Ministerul de interne.

Brandet a precizat: "Bărbatul a reuşit să-i ia arma unui militar din cadrul Operaţiunii Sentinelle. Se pare că a fost neutralizat rapid de forţele de securitate. Se pare că este vorba despre o puşcă de asalt de tip Famas pe care bărbatul a luat-o".

O operaţiune RAID este în curs, iar geniştii se află pe aeroport, care a fost evacuat în întregime, a anunţat Poliţia Naţională franceză pe Twitter.

-----------

Actualizare 11:28

Aeroportul Orly din Paris a fost în întregime evacuat, iar toate zborurile sunt suspendate, au declarat martori citaţi de AFP.

----------

Actualizare 11:02 Bărbatul care a încercat să dezarmeze un militar pe aeroportul Orly a fost ucis, afirmă o sursă din poliţie

Poliţia franceză anunţă că bărbatul care a încercat să-i ia arma unui militar care păzea Aeroportul Orly a fost împuşcat şi ucis, relatează The Associated Press.

Un reprezentant al poliţiei franceze a declarat, sub protecţia anonimatului, că incidentul a avut loc în această dimineaţă la Orly, iar militarul face parte din cadrul forţelor speciale Sentinelle, mobilizate în Franţa să apere obiective sensibile în urma seriei de atacuri jihadiste sângeroase, potrivit News.ro.

Nicio informaţie despre bărbatul ucis nu este disponibilă până la acest moment.

Franţa se află în stare de urgenţă după o serie de atacuri jihadiste.

-----------

Actualizare 10:47 Bărbatul a fost împuşcat pe aeroportul Orly-Sud după ce a dezarmat un militar

Un bărbat a fost împuşcat în această dimineaţă de forţele de securitate de pe Aeroportul Orly-Sud (Val-de-Marne), după ce l-a dezarmat pe un militar din cadrul operaţiunii Sentinelle, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne pentru AFP.

Către ora locală 8.30 (9.30, ora României), în Aeroportul Orly-Sud, "un bărbat i-a luat arma unui militar din cadrul Operaţiunii Sentinelle, iar apoi a fugit într-un magazin de pe aeroport din apropiere, după care a fost împuşcat de forţele de securitate", a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.

Alte persoane nu au fost rănite, a precizat aceeaşi sursă.

O parte a aeroportului a fost evacuată, iar Poliţia Naţională franceză a recomandat să se evite platforma aeroportuară, scrie News.ro.

Ministrul de Interne Bruno Le roux a anunţat că se va duce la faţa locului.

Pe Twitter au fost postate mai multe mesaje în care se anunţă evacuarea aerogării.

BFMTV difuzează imagini în direct de la Orly, în care apar pasageri în curs de evacuare.

Potrivit BBC, experţi genişti sunt implicaţi în operaţiune.

Luna trecută, un bărbat înarmat cu cuţite s-a repezit asupra unor militari la Muzeul Luvru. El a fost împuşcat şi rănit.

-----------

Un bărbat a fost împuşcat astăzi după ce a încercat să îi ia arma unui ofiţer, pe aeroportul Orly din Paris, relatează BBC News.

Poliţia Naţională franceză a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter că o operaţiune a poliţiei este în curs pe aeroport, potrivit News.ro.

O parte a aeroportului a fost evacuată.

De asemenea, un perimetru de securitate a fost instituit la faţa locului.

Poliţia le recomandă persoanelor prezente în zonă să urmeze consemnele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb