Un fost angajat de la "Mechel" Câmpia Turzii s-a sinucis

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii / 7 martie 2013

Un fost angajat de la "Mechel" Câmpia Turzii s-a sinucis

Un fost angajat de la "Mechel" Câmpia Turzii s-a sinucis, marţi seara, în ajunul zilei în care ar fi trebuit să împlineas­că 58 de ani.

Bărbatul, care mai avea un an până la pensie, după cum ne-a spus Ioan Pascu, lider de sindicat de la Câmpia Turzii, fusese disponibilizat în februarie. Omul lucra la secţia Laminor şi avea o vechime în muncă de 36 de ani.

Foştii colegi ai sinucigaşului sus­ţin că acesta s-a spânzurat din cauză că nu mai avea bani să îşi achite ratele la bănci: "Stresul şi momentele grele l-au pus la pământ. Nu ştim dacă a avut şi alte probleme, dar cu siguranţă l-a doborât situaţia de aici", a afirmat Ion Vuţă, unul dintre liderii sindicali de la "Mechel" Câmpia Turzii, citat de Mediafax.

Un alt fost coleg al bărbatului a spus că acesta avea rate la bănci, pe care nu le mai putea achita în condiţiile în care fusese disponibilizat şi nu îşi primise salariile compensatorii: "Bărbatul a lucrat ca strungar la Laminorul 3. A fost un muncitor nemaipomenit. Avea două fete şi şi-a pus capăt zilelor pentru că nu mai putea face faţă greutăţilor financiare. Zilele trecute a fost somat de bancă să îşi plătească ratele şi nu avea de unde".

Potrivit presei, ginerele bărbatului care s-a sinucis ar fi spus că acesta nu s-a spânzurat din cauza banilor.

Potrivit lui Ion Vâţă, un alt lider sindical din combinat, bărbatul trebuia să semneze, ieri, actele pentru şomaj.

"Miercuri (n.r. ieri) trebuia să mergem să semnăm actele la şomaj. Era cel mai bun strungar din secţie, iar în cei peste 36 de ani de activitate nu a avut nicio absenţă nemotivată", a spus sindicalistul, menţionând că, în urmă cu doi ani, la combinatul "Mechel" Câmpia Turzii s-a mai sinucis un angajat, cedând psihic în contextul în care în combinat ar fi urmat să aibă loc evaluări ale activităţii.

"Le-am spus ruşilor încă de atunci că nu se face consiliere psihologică şi că ar trebui să îi preocupe şi acest aspect", a adăugat Vâţă.

Peste o sută de angajaţi disponibilizaţi de la "Mechel" Câmpia Turzii au protestat, ieri, pentru a treia zi consecutiv, în faţa combinatului, faţă de neacordarea salariilor compensatorii.

Foştii salariaţi au protestat şi săptămâna trecută, când au avut şi întâlniri cu reprezentanţii "Invest Nikarom" - firma care a cumpărat activele "Mechel" din ţara noastră.

În cadrul discuţiilor, cele două părţi nu au ajuns la niciun rezultat, potrivit lui Ioan Pascu.

Sindicalistul ne-a precizat: "Ne-am întâlnit inclusiv cu minis­trul pentru dialog social, cu reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene şi cu cei de la < Invest Nikarom >. Am discutat, dar nu am ajuns la niciun rezultat, nu ni s-a promis nimic concret, ni s-a spus că se fac eforturi pentru plata salariilor res­tante, că încearcă să plătească aces­te salarii, aferente lunii februarie, până în 15 martie, dar că nu promit nimic. Ne-au spus că au avut intenţia să repare situaţia de aici, dar că i-am încurcat noi cu acţiunile noas­tre. Noi suntem de vină, salariaţii. Au spus că una din soluţii pentru plata salariilor ar fi să vândă active din com-panie la fier vechi".

Cu privire la viitorul combinatului de la Câmpia Turzii, Ioan Pascu ne-a spus că investitorii "încă fac cercetări, studiază problema foarte intens".

Noii investitori de la "Mechel" intenţionează să supună unităţile de producţie de la Brăila şi Câmpia Turzii unui proces de reorganizare, după cum a anunţat ministrul economiei Varujan Vosganian, săptămâna trecută, în urma unei întâlniri cu Victor Chumakov, unul dintre acţionarii "Invest Nikarom".

"În funcţie de acest lucru (n.r. un plan de reorganizare), se va discuta şi numărul de salariaţi care vor fi reintegraţi. Acţionarul nu a exclus ipoteza unor disponibilizări, dar le-a pus în corelare cu reuşita aces­tei strategii", potrivit oficialului.

Domnia sa a spus că Victor Chumakov nu exclude ipoteza să vândă cele două combinate, dacă există un investitor interesat în acest sens.

Începând din iunie 2012, la "Mechel" Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoa­ne, în combinat rămânând în jur de 300 de angajaţi, la secţia Trăgătorie.

Ministrul delegat pentru Dialog Social Doina Pană a declarat, joia trecută, că noul acţionar al "Mechel" are intenţii bune şi face toate demersurile pentru achitarea celor trei salarii compensatorii foştilor angajaţi de la Câmpia Turzii, însă are conturile blocate.

Tot atunci, prefectul de Cluj Gheor­ghe Ioan Vuşcan a declarat, la finalul unei întâlniri cu reprezentanţii "Invest Nikarom", că aceştia au dat asigurări că până la data de 15 martie vor încerca să plătească salariile compensatorii angajaţilor disponibilizaţi de la Câmpia Turzii.

"Invest Nikarom" a preluat, luna trecută, de la grupul rus "Mechel", activele pe care acesta le avea în ţara noastră, pentru suma de 52 de euro.

Tranzacţia a vizat compania "Mechel East Europe Metallurgical Division" SRL şi combinatele "Ductil Steel" Buzău, "Ductil Steel" Oţelu Roşu, "Mechel" Câmpia Turzii, "Mechel Târgovişte" şi "Laminorul" Brăila.

Firma "Invest Nikarom" SRL Bucureşti, înregistrată în România, are ca asociaţi în părţi egale pe Svetlana Chumakova şi Victor Chumakov, ambii cu cetăţenie rusă, părinţii Olgăi Chumakova, şeful reprezentanţei "Mechel" în ţara noastră.

Contactată de Ziarul BURSA, Olga Chumakova a refuzat, ieri, să comenteze incidentul de la Câmpia Turzii.

Producţia combinatelor "Mechel" de la noi a fost oprită temporar, anul trecut, angajaţii intrând în şomaj tehnic.

Viktor Chumakov a anunţat, ieri, într-un comunicat datat 25 februarie 2013 şi transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB), că, înainte să fie achiziţionat de "Invest Nikarom", combinatul "Mechel" Câmpia Turzii fusese preluat, ca aport în natură la capitalul social, de "Solvalle Limited", firmă înregistrată în Cipru care aparţine "Mechel International Holdings GmbH". "Solvalle Limited" a preluat, luna trecută, 86,56% din capitalul social al "Mechel" Câmpia Turzii.

Aceeaşi mişcare a fost făcută şi în cazul "Mechel" Târgovişte, cu firma cipriotă "Mazur Investments Limited".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb