• Fondatorul companiei italiene oferă bunurile sale ca să-şi acopere frauda, numai că administratorul acesteia refuză
Unul dintre foştii directori financiari ai gigantul italian "Parmalat", acuzat că este implicat în frauda contabilă de peste 10 miliarde de dolari - care a adus starea de insolvabilitate companiei, i-a atacat (verbal) ieri, pe jurnalişti. Fausto Tonna le doreşte atît ziariştilor care s-au ocupat de cazul "Parmalat", cît şi familiilor lor, o moarte înceată. "Vă doresc vouă şi familiilor voaste o moarte înceată şi dureroasă", a declarat Tonna, înainte să intre în biroul organelor de anchetă, pentru a fi sus-pus interogatoriului.
Tonna a fost arestat săptămîna trecută, alături de Luciano Del Soldato, un alt director financiar implicat în cazul "Parmalat".
Precizăm că fondatorul gigantului italian "Parmalat", Calisto Tanzi, arestat, la rîndul său, în ultima zi a anului trecut, este dispus să renunţe la pachetul de acţiuni (51%) pe care îl deţine la compania falită, dar şi la unele bunuri personale (printre care şi două iahturi), ca să acopere cele 500 de milioane de euro pe care a recunoscut şi le-a însuşit. Avocatul lui Tanzi spune că acesta a semnat o declaraţie de intenţie prin care arată că pune la dispoziţia administratorului companiei "Parmalt", Enrico Bondi (numit de Guvernul italian), activele amintite, ca să "minimizeze cît mai mult posibil consecinţele celor întîmplate". Bondi, însă, a refuzat oferta lui Tanzi, pe motiv că vrea adevărul, nu bărcile acestuia.
Enrico Bondi urmează să ia legătura cu creditorii "Parmalat" pentru a găsi soluţii în vederea menţinerii activităţii fabricilor şi a asigurării salariilor personalului.
Amintim că sînt supuse atenţiei şi băncile americane şi europene care au administrat vînzarea de obligaţiuni "Parmalat" în perioada 1997-2002. Este vorba despre "Bank of America" (cea care a dezvăluit frauda), "JP Morgan", "Merrill Lynch", "Morgan Stanley" şi "Santander".