Un grup de personalităţi europene lansează un apel pentru reinventarea Uniunii Europene

Anca Oblu
Internaţional / 19 noiembrie 2016

Un grup de personalităţi europene lansează un apel pentru reinventarea Uniunii Europene

Mai multe personalităţi europene din lumea politică, mass-media şi din alte domenii, precum şi mai mulţi scriitori au semnat o scrisoare-apel prin care îndeamnă liderii europeni să elaboreze o foaie de parcurs ambiţioasă şi concretă pentru reinventarea Uniunii Europene, în contextul crizei prin care trece blocul comunitar, printre semnatarii scrisorii numărându-se şi fostul premier român Petre Roman.

"La fel ca în cazul Brexit-ului, victoria lui Donald Trump ne-a surprins. Cei mai mulţi dintre noi eram convinşi că abordarea rezonabilă a dezbaterii politice urma să prevaleze asupra discursului populist", se menţionează la începutul scrisorii elaborate de "Mişcarea 9 Mai" şi publicată vineri în ediţia electronică a ziarului spaniol El Pais, citat de Agerpres.

Documentul evidenţiază că victoria lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA şi Brexit-ul au în mare măsură aceleaşi cauze, şi anume creşterea inegalităţilor, ierarhia socială nefuncţională, teama pierderii identităţii ca urmare a imigraţie masive, uitarea temelor sociale, deficienţele sistemului educaţional şi cultural, neîncrederea faţă de elitele obsedate de interesele lor personale şi instituţiile costisitoare şi ineficiente.

În ambele cazuri, consecinţele pentru europeni şi pentru lumea întreagă sunt importante. Astfel, riscului dezintegrării UE provocat de Brexit se adaugă posibila îndepărtare progresivă a SUA de Europa şi sfârşitul ordinii mondiale postbelice bazate pe multilateralism şi pe leadership-ul voluntar al SUA.

Prin urmare, "dacă nu învăţăm rapid lecţiile acestor evoluţii, foarte probabil vom vedea o decădere a UE şi marginalizarea intereselor şi valorilor noastre", inclusiv a intereselor economice şi comerciale dacă se va concretiza o anumită tentaţie protecţionistă, avertizează mai departe cei 34 de semnatari iniţiali ai documentului.

Printre ei se numără Guy Verhofstadt, fost premier belgian, în prezent liderul grupului liberal din Parlamentul European (PE), Elmar Brok, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din PE, mai mulţi scriitori, ziarişti şi personalităţi politice şi din alte domenii, iar printre foştii premieri se mai regăsesc spaniolul Felipe Gonzalez şi Petre Roman. Demersul primeşte în continuare adeziuni pe site-ul www.m9m.eu.

După ce s-a enunţat contextul actual, în scrisoare se subliniază că unitatea europeană este în aceste condiţii indispensabilă şi trebuie găsite rapid mijloace pentru a reconcilia interesele cetăţenilor cu proiectul european, astfel încât UE să se reinventeze ca o Europă a viitorului ce va purta speranţele tuturor.

Această Europă trebuie să se axeze pe interesele cetăţenilor ei, nu pe cele ale elitelor, subliniază semnatarii, care apreciază că este nevoie de o dezvoltare a mecanismelor democraţiei participative, astfel încât cetăţenii să ia parte efectiv la stabilirea priorităţilor proiectului european şi să se pronunţe asupra drepturilor şi libertăţilor.

Conform documentului, obiectivele concrete ale unei foi de parcurs pragmatice ar trebui să aibă în vedere mai ales reducerea inegalităţilor, revigorarea creşterii economice, un răspuns consistent în faţa provocării reprezentate de valul de migranţi, consolidarea securităţii cetăţenilor europeni, continuarea democratizării UE şi reaşezarea educaţiei şi a culturii - baza identităţilor noastre democratice - în centrul construcţiei europene.

Textul semnalează şi crearea în luna ianuarie a unei platforme civice federative şi iniţierea unor convenţii civice pe tema transformării Europei, prima desfăşurându-se deja pe 15 octombrie la Paris, altele fiind programate la Bratislava, Berlin, Roma şi Bruxelles.

În document se insistă de asemenea că a sosit momentul ca UE să pună în practică o adevărată politică externă şi de apărare comună, iar summitul care va avea loc în capitala Italiei pe 25 martie şi la care se va marca a 60-a aniversare a Tratatului de la Roma să fie momentul reafirmării puternice a blocului comunitar.

"Fără un nou impuls orientat către cetăţenii noştri, demonii populişti, care deja aproape că ne-au adus distrugerea, vor învinge (...) Este foarte probabil ca UE să nu sărbătorească şi a 70-a aniversare", se avertizează în finalul scrisorii.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Petre Roman e cel care a afirmat in anii '90bca fabricile romanesti sunt un morman de fier vechi ???

    Adica reinventarea UE pentru globalistu petre roman !!!! ADICA O NOUA EUROPA PENTRU CEI CARE LA BRUXELLES FAC AFACERI CA SEVERIN.

    1. cum era cu vama atunci?

    Acelasi batut apa-n piua zadarnic.

    Europa Unita inseamna aceeasi moneda, aceeasi politica financiara, aceleasi salarii si pensii, in toate statele, justitie comuna, aceeasi politica in domeniul invatamintului, sanatatii, internelor, armata comuna, politica externa comuna. 

    Ce inseamna "instituţiile costisitoare şi ineficiente."? Este nevoie de aceste institutii si trebuie puse la treaba, adica sa realizeze actiunile mentionate mai sus. 

    Iote-te alt caca-maca: "cetăţenii să ia parte efectiv la stabilirea priorităţilor proiectului european şi să se pronunţe asupra drepturilor şi libertăţilor." Adica baba Leana sa-si dea cu parerea in tot sin toate, ca cica ar avea acesta capacitate. In toata istoria elitele au fost cele care au stabilit regulile. Baba Leana a participat, ceea ce este un lucru bun, doar la revolutiile initiate in general de elite si a votat ce au stabilit altii. Oricit s-ar incerca, gargara nu poate rasturna firescul lucrurilor.

    1. LEADERSHIP , aceasta e problema. Atat Cryan cat so domnul Schäuble au spus ieri la Frankfurt la Euro Finance Week. Cat despre Baba Leana iimi venea sa salivez ce moderatoare a pprezentat ieri pe invitanti:-)

      Vad ca in ultima vreme ti-s ochii numai dupa femei. Dupa cit de paros esti bag seama ca-i pirci-o si pe baba Leana, mai ales daca-i moderatoare. :))

      Lasa mindrele si la munca! Spunem cind si unde pot citi un articol cu obiectivele de mai sus, scris de tine. 

      Semnat, Pribeagul

      Desfranatule, numai la rele iti sta capul..... salivezi si la babe? 

    Sa nu fim carcotasi......afirmatiile din articol,daca ele sunt corect relatate din ...continutul acelui apel lansat de acel grup...nu putem zice ca nu sunt corecte.

    Ramane de vazut daca r"receptivitatea" si aplicabilitatea lor vor fi in mana "celor" care trebuie sa se ocupe si sa le introduca pe ordinea de zi a organismelor Europene.....etc. 

    Mai multa Europa = Mai mult socialism !

    Adica exact ceea ce distruge Uniunea Europeana 

    ..... printre semnatarii scrisorii numărându-se şi fostul premier român Petre Roman 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb