Un grup nigerian pentru drepturile omului a cerut Înaltei Curţi din Nigeria să oblige guvernul să publice un acord cu Twitter care a dus la restabilirea serviciilor companiei de social media, luna trecută, după o perioadă de interdicţie de şase luni, informează news.ro.
Nigeria a suspendat Twitter în iunie anul trecut, după ce compania americană a eliminat o postare a preşedintelui Muhammadu Buhari care ameninţa că va pedepsi secesioniştii regionali.
Luna trecută, guvernul nigerian a declarat că ridică interdicţia după ce Twitter a fost de acord să deschidă un birou local şi să colaboreze cu guvernul pentru a dezvolta un cod de conduită, printre alte acorduri.
Proiectul pentru Drepturi Socio Economice şi Responsabilitate (SERAP) a declarat duminică că a intentat un proces pentru a-l obliga pe preşedintele Buhari şi pe ministrul său pentru Informaţii Lai Mohammed să publice o copie a acordului pentru a se asigura că nu include acorduri care ar putea pune în pericol libertatea de exprimare.
"Publicarea acordului ar permite nigerienilor să-l examineze, să caute căi de atac, după caz, şi să se asigure că condiţiile pentru ridicarea suspendării Twitter nu sunt folosite ca pretexte pentru a suprima discursul legitim", se arată într-o copie a contestaţiei în instanţă.
SERAP a spus că guvernul a ignorat cererea sa făcută în ianuarie pentru o copie a acordului.
Nu a existat niciun comentariu imediat din partea preşedinţiei şi Ministerului Informaţiilor.
În iunie anul trecut, SERAP şi alte grupuri au mers în justiţie pentru a lupta împotriva interdicţiei Twitter, argumentând că este o încălcare a drepturilor omului.
Curtea de Justiţie a Comunităţii Economice a Statelor din Africa de Vest urmează să decidă săptămâna aceasta dacă va continua şi să se pronunţe cu privire la contestarea de către SERAP a interzicerii Twitter. Guvernul doreşte însă ca instanţa să respingă cazul, argumentând că acesta a fost depăşit de evenimente.